• 0
 ≫ 

Sami lako napravite posni feta sir

 ≫ 

Svi vole feta sir - kao deo sendviča, hladnog nareska, ili kao dodatak salatama ili jelima. Međutim, verovatno niste znali da možete uživati u ukusu i teskturi feta sira, ali u zdravijoj, plant based, odnosno posnoj varijanti. I to u homemade varijanti uz pomoć vrlo jednostavnog recepta

  • 0
Feta sir Foto: Profimedia

Jedinstvena kombinacija slanoće, masnoće, kremaste teksture i kiselosti je ono što čini feta sir specifičnim i neodoljivim. Smatramo je nezamenljivom u salatama, sendvičima ili kao dodatak jelima i pastama.

Velika mana komercijanih plant based sireva je što im često nedostaje proteina, budući da su im glavni sastojci uglavnom kokosova masnoća i skrob.

Međutim, sa ovom homemade verzijom veganskog feta sira to nije slučaj. Kao rezultat ovog jednostavnog recepta dobićete vegansku fetu koja je vrlo bogata proteinima, jer je osnovni sastojak tofu, a uz to i zdravija varijanta u odnosu na standardnu mlečnu fetu, koja je prepuna zasićenih masnoća koje su štetne za zdravlje.

Sam postupak pripreme utrošiće vam oko 15 minuta, ali će vreme „čekanja“ biti malo duže, jer recept uključuje i vreme neophodno za fazu odležavanja i mariniranja tofua, koja je neophodna. Međutim, bićete impresionirani krajnjim rezultatom, pa se vredi potruditi.

Feta sir Foto: Profimedia

Korak 1. – Presovanje i sečenje tofua

Stavite komad običnog svežeg tofua između dva papirna ubrusa i pritisnite sa nečim teškim odozgo. Ostavite ga tako 15-ak minuta. Ovaj korak služi tome da izvuče višak vode iz tofu-a kako bi u narednom koraku mogao bolje da upije sastojke marinade. Isecite tofu na kockice veličine 2-2.5 cm i stavite ih u neku posudu sa poklopcem ili veću teglu.

Korak 2. – Odležavanje u slanoj vodi

Prelijte kockice tofua marinadom od vode, soli i malo vinskog sirćeta. Ovaj korak pomaže da kockice tofua upiju so, jer je feta sir dosta slan. Odložite posudu sa mariniranim tofuom u frižider na najmanje 24 sata.

Korak 3. – Odležavanje u marinadi sa maslinovim uljem

Sledećeg dana ispraznite 1/2 do 2/3 tečnosti iz posude ili tegle, a zatim dodajte mešavinu koja će da odradi magiju i pretvori tofu u feta sir: sok od limuna, crveno vinsko sirće, so, origano i maslinovo ulje. Promešajte ovaj preliv sa tofuom u posudi i vratite u frižider gde sir treba da odleži još najmanje 24 sata.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Ariel Laing (@wellseasonedstudio)

Potrebni sastojci za plant based feta sir

Slani rastvor (Korak 2):

  • 400 g tofu-a 2 čaše vode (od 240 ml)
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice crvenog vinskog sirćeta

Ukoliko vam ova količina slanog rastvora nije dovoljna da prekrije sve kockice tofua, povećajte sastojke proporcionalno.

Marinada (Korak 3):

  • Sok od 1/2 limuna
  • 1 kašika crvenog vinskog sirćeta
  • 1 kašičica soli
  • 1-2 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice origana

Na koje sve načine možete da upotrebite plant based feta sir?

Puno je načina, zaista, na koje možete koristiti vaš posni feta sir. Pod uslovom, naravno, da ga celog ne pojedete pravo iz tegle… Veganska feta je odličan dodatak obrok salatama, sendvičima, vege tortiljama, pastama, a može poslužiti i za pripremu na pr. veganske pite sa sirom i spanaćem.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Francesca | Vegan Food (@plantifullybased)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari