• 0
 ≫ 

Kako da sami napravite biljnu pavlaku za kuvanje

 ≫ 

Pavlaka za kuvanje je vrlo koristan dodatak jelima, koji može znatno poboljšati i ukus, ali i teksturu jela, čineći ih „kremastijim“, što svi volimo. Donosimo vam recept za homemade pavlaku za kuvanje u biljnoj verziji.

  • 0
Posle operacije trebalo bi jestu laganu i blagu hranu u malim količinamaaga hrana u malim količinama Foto: Shutterstock

Domaću verziju pavlake za kuvanje možete vrlo lako sami napraviti, a glavni sastojak joj je indijski orah.

Industrijske pavlake za kuvanje na bazi mleka, ili kombinacije mlečnih proteina i biljnih masnoća se danas masovno koriste u kulinarstvu, pa čak i u restoranima. Nažalost, one su vrlo lošeg sastava i sadrže visok procent masnoće, i to većinski one najopasnije za zdravlje - zasićene masnoće.

Zato je homemade verzija pavlake na bazi indijskog oraha mnogo bolja opcija. Vaša jela će dodatkom ove pavlake dobiti neverovatno kremastu teksturu, ali na zdraviji način.

Indijski orah Foto: Profimedia

Potrebno je:

  • 150 g sirovog indijskog oraha
  • 150 g vode (ili malo više, ako želite tečniju pavlaku)
  • 2 kašike maslinovog ulja (nije obavezno)
  • 2 kašike soka od limuna
  • 1/2 kašičice soli

Po želji možete dodati i:

  • 1/2 kašičice senfa
  • 1/2 kašičice belog luka u granulama

Postupak:

  1. Odmerite indijski orah, stavite ga u dublju posudu, sipajte vodu da ga prekrije i zagrejte u mikrotalasnoj ili prokuvajte kratko na šporetu. Ostavite indijski orah bar pola sata u vreloj vodi da „nabubri“.
  2. Prospite vodu u kojoj je stajao indijski orah i isperite ga. Stavite ga u blender, dodajte ostale sastojke i izblendirajte. Blendirajte onoliko koliko je potrebno da dobijete kremastu strukturu pavlake, u zavisnosti od snage blendera.
  3. Dodajte vode, ako je potrebno, do željene gustine pavlake. Imajte u vidu da će pavlaka od indijskog oraha postati nešto gušća stajanjem u frižideru.

Vašu pavlaku od indijskog oraha stavite je u teglu i smestite u frižider. Možete je čuvati na hladnom 7-10 dana, a možete je koristiti kao dodatak – potažima, kuvanim jelima, pastama, prelivima, sosovima ili dresinzima za salate.

Ne zaboravite da je ova pavlaka posna, pa je možete koristiti kao dodatak jelima i tokom posta.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari