• 0

Zamena za parmezan – napravite mnogo zdraviju vegansku i posnu verziju omiljenog dodatka jelima

Želećete da posipate ovaj plant based (posan i veganski) „parmezan sir“ na sve što jedete! Ne šalimo se… Mada, s obzirom da je mnogo zdravija verzija od regularnog mlečnog parmezana, možete to sebi i da dozvolite

  • 0
Veganski parmezan Foto: Shutterstock/Natalia Sem

Ovaj recept za „veganski parmezan“ zahteva samo 6 jednostavnih sastojaka i gotov je za tačno 3 ili možda 5 min, odnosno tačno onoliko vremena koliko vam treba da izvadite sastojke, izmerite ih i stavite u secka ili blender. Još samo da pritisnete dugme i … gotovo. Dobićete mrvice sa interesantnim slano – sirasto – blago kiselkasto – bogatim, a izblansiranim ukusom.

Spakujte vaš veganski parmezan u teglicu ili drugu posudu sa poklopcem, pa pravac u frižider i imaćete pri ruci sastojak kojim u tren oka možete popraviti ukus i dodati novu dimenziju mnogim plant based (posnim) jelima – pastama, picama, supama, salatama, kokicama, itd…

Potrebno je:

  • Indijski orah (može i sirov i pečen) 100 g
  • Seme suncokreta (sirovo oljušteno) 30 g
  • Nutritivni kvasac 2 kašike (15 g)
  • So 1/2 kašičice
  • Beli luk u granulama 1/2 kašičice
  • Posni majonez 1 kašičica (10 g) (opciono, daje blagu kiselost)

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Melissa Huggins (@veganhuggs)

Postupak:

  1. Odmerite sve sastojke i stavite u manji secko ili blender
  2. Isprocesirajte sastojke kratko, u nekoliko pulseva, dok ne dobijete finu sitnu strukturu mrvica. Nemojte predugo mleti sastojke da ne biste dobili puter od indijskog oraha
  3. Spakujte veganski "parmezan" u posudu sa poklopcem ili čistu teglu i čuvajte ga u frižideru (može dugo da stoji).

Ukoliko želite da se dodatno poigrate sa idejom ovih veganskih „parmezanskih“ mrvica, možete dodatno varirati njihov ukus dodavanjem svetle miso paste, nekoliko zelenih maslina ili slatko ljutog sosa. U slučaju da dodate miso pastu ili zelene masline, preskočite posni majonez i smanjite količinu soli. „Parmezanske“ vege mrvice možete po želji i zapeći u rerni 10-ak minuta na slabijoj vatri da se prosuše i postanu hrskave.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari