• 0

Ako ne znate ova 2 trika za pripremu brokolija uništićete njegova antikancerogena svojstva

Verovatno ste čuli za sulforafan, supstancu koju sadrže neke vrste povrća, a koja nam može doneti ogromne zdravstvene benefite. To je, prema do sada dostupnim naučnim istraživanjima, najmoćnija prirodna antikancerogena supstanca koja se nalazi u hrani.

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Sulforafan je povezan sa biljakama iz porodice kupusnjača (brokoli, kupus, karfiol, prokelj, bok čoj, matovilac i slično zeljasto povrće). Bitno je znati da ne mogu sve ove vrste povrća da nam obezbede iste benefite u pogledu količine sulforafana. Apsolutni šampion u tome je brokoli (a još više mikrobilje brokolija). Međutim, ono što je malo poznato je da sve navedene vrste povrća u svežem stanju zapravo ne sadrže sulforafan, već njegov prekursor (supstancu iz koje sulforafan nastaje) – glukorafanin.

Kako se zapravo stvara magični borac protiv kancera, sulforafan, i kako maksimalno iskoristiti benefite brokolija kao najbogatijeg izvora? E, za to je potrebno znati dva trika…

brokoli Foto: Shutterstock

Nalazi o neverovatnim moćima sulforafana

Pre nego otkrijemo ove trikove pripreme brokolija koje morate znati, samo da podesetimo na sve benefite sulforafana koje donosi redovna upotreba ovog povrća u ishrani:

  • Sulforafan može da utiče na sprečavanje razvoja raka tako što inhibira širenje ćelija raka, stimuliše njihovu apoptozu (samoubistvo ćelija), a ujedno štiti DNK od kancerogenih supstanci oslobađanjem antioksidanata i detoksifikujućih enzima. Njegovo pozitivno dejstvo je dokumentovano kod raka pluća, dojke, prostate, bešike, itd…
  • Sulforafan doprinosi i zdravlju srca i krvnih sudova, putem svoj jakog protiv-upalnog dejstva
  • Sulforafan može pomoći ljudima koji pate od dijabetesa u snižavanju nivoa šećera u krvi i njegovoj boljoj kontroli
  • Sulforafan može da doprinese zaštiti od razarajućeg dejstva UV zraka (iz sunčeve svetlosti) na našu kožu i oči
  • Sulforafan se pokazao efikasnim i kao zaštitnik mozga od degenerativnih bolesti i propadanja kognitivnih funkcija uzrokovanih starenjem
  • I još mnogo toga…

Kako pretvoriti glavicu brokolija u moćnog borca protiv raka?

Sulforafan, kao što smo pomenuli, nastaje iz svog prekursora glukorafanina. Da bi se ovo desilo, povrće koje ga sadrži mora da bude isečeno ili sažvakano, kako bi se aktivirao poseban enzim, koji je deo zaštitnog mehanizma biljke (da ne bude pojedena). Dejstvom ovog enzima nastaje sulforafan, ali je za to potrebno vreme. Nauka je izračunala da je to oko 40 minuta.

Šta je još bitno znati da bi aktivirali stvaranje sulforafana u našem brokoliju i tako iskoristili sva njegova magična svojstva? Sulforafan je nakon sintetisanja otporan na toplotu, ali enzim koji dovodi do njegovog stvaranja – nije. To praktično znači da ako iseckate brokoli i ubacite ga odmah da se kuva, uništićete enzim i neće se sintetisati sulforafan.

Potaž od brokolija i krompira Foto: Shutterstock

Zato je trik br. 1 u pripremi brokolija:

Iseckajte svež brokoli najmanje 40 minuta pre nego što ćete krenuti sa termičkom obradom. Na taj način daćete mu dovoljno vremena da se zaštitni enzim aktivira i omogući sintezu sulforafana. Nakon toga kuvanje ga ne može uništiti.

A šta je sa kuvanjem smrznutog brokolija?

Nažalost istraživanja su pokazala da korišćenjem smrznutog brokolija u pripremi hrane, nećemo imati pozitivne efekte sulforafana. Razlog je u tome što se povrće pre zamrzavanja blanšira, čime se uništava enzim neophodan za sintezu sulforafana. Međutim, dobra vest je da postoji način da se ovaj problem prevaziđe.

foto Pixabay foto Pixabay

Zato je trik br. 2 u pripremi brokolija:

Pospite gotovo jelo sa brokolijem sa malo sveže i iseckane bilo koje biljke iz porodice kupusnjača. Naime, svaka biljka iz porodice kupusnjača u svežem stanju oslobađa pomenuti enzim kada se isecka. Zbog toga, ako ste pripremili na pr. čorbu od smrznutog brokolija, možete aktivirati u njoj sintezu sulforafana tako što ćete, kada je skuvate i skinete sa vatre, posuti sa malo naseckanog kupusa, prokelja, kelja, rukole, matovilca,…(dovoljna je 1-2 kašike).

Brokoli i drugo povrće iz porodice kupusnjača sadrže obilje i drugih korisnih fitonutrijenata, ali s obzirom na toliko dokumentovanih prednosti sulforafana, vredi se potruditi da iskoristimo sva njegova čudotvorna svojstva i možda predupredimo ozbiljne zdravstvene probleme. A ujedno je i zabavno uneti dozu eksperimentalne nauke i hemije u naše kuhinjske avanture.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari