• 0

Za sve ljubitelje kukuruza: Nauka kaže da višestruko koristi našem organizmu

  • 0
kukuruz Foto: Freepik

Dr Vilijam Li svetski priznat naučnik, doktor i javni govornik, kao i autor svetskog bestselera „Eat to beat disease“ (Pobedite bolest hranom), podelio je na svom Instagram nalogu sjajne vesti za sve ljubitelje kukuruza. Naime, po njegovim rečima, kukuruz sadrži lutein i zeaksantin, dva karotenoida prisutna u prirodi u mnogim biljkama. Ovi fitonutrijenti su po njegovim rečima neophodni za očuvanje dobrog vida i zdravlja očiju.

Šta bolje najavljuje kraj leta nego zreli klipovi kukuruza? Zato je mnogima od nas kuvan ili pečen kukuruz omiljena „poslastica“ u ovo doba godine. Dr Li preporučuje da obavezno uvrstimo kukuruz u svoju ishranu zbog njegovih benefita, međutim upozorava da se ne konzumira u kombinaciji sa puterom (zbog visokog sadržaja zasićenih masti), što je stara tradicija u Americi, već preporučuje dodavanje malo maslinovog ulja i mrvice soli za odličan ukus. On kaže da ćemo na taj način pružiti svom organizmu ne samo dozu karotenoida blagotvornih za zdravlje očiju, već i polifenola sadržanih u maslinovom ulju. Za polifenole smatra da imaju protiv-upalno dejstvo u organizmu, kao i da mogu biti moćni saveznici u prevenciji metaboličkih poremećaja, pa i raka.

Dr Li je dodao i da nova istraživanja pokazuju i da je protein iz kukuruza odlična podrška našem mozgu za sve kognitivne funkcije, pa i bolje pamćenje.

Osim da ga jedemo na klipu kuvanog ili pečenog, kukuruz je odličan sastojak u mnogim plant based receptima. Za sve ljubitelje hrskavih uštipaka, evo sjajne ideje koja uključuje kukuruz:

Vege uštipci sa kukuruzom

Ako volite hrskavu hranu, kao i sve u čemu ima kukuruza, onda je ovo recept koji morate da isprobate. Svi ga vole i brzo se sprema, a možete ga poslužiti kao predjelo, prilog, ili kao doručak. Ove uštipke sa kukuruzom možete jesti samostalno ili poslužiti uz omiljen sos za umakanje.

Za vege uštipke sa kukuruzom potrebno je:

  • 60 g brašna
  • 40 g kukuruznog brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1/2 kašičice soli (ili malo više)
  • Biber po ukusu
  • 140 g sojinog mleka
  • 165 g kuvanog i oceđenog kukuruza (iz konzerve ili prokuvajte zamrznuti)
  • 1 manja crvena paprika sitno iseckana (ili polovina veće)
  • 2 struka mladog luka (iseckanog tanko), a ako nemate može i pola manje glavice crvenog luka sitno iseckanog
  • Ulje za prženje (ne previše, jer se ovi uštipci ne peku u puno ulja)

Postupak:

  1. U dublju posudu sipajte obe vrse brašna, začine i prašak za pecivo, pa dobro promešajte;
  2. Dodajte sojino mleko, pa promešajte da se sastojci povežu. Testo treba da bude gušće, ali ne suvo, pa ako vam tako deluje dodajte još 1-2 kašike mleka po potrebi;
  3. U umućeno testo dodajte dobro oceđen kukuruz, seckanu papriku i mladi luk, pa pažljivo promešajte;
  4. Pre prženja pripremite tanjir za gotove uštipke i prekrijte ga papirnim ubrusom koji će upiti svaki višak masnoće;
  5. Zagrejte ulje u tiganju (ne treba previše ulja) pa stavljajte nekom većom kašikom gomilice pripremljene smese za uštipke. Pritisnite ih blago odozgo da se stanje, kako bi se bolje ispekli. Ne pretrpavajte tiganj, jer uštipci neće biti hrskavi ako ih se prži previše odjednom;
  6. Uštipke pržite  na srednjoj vatri 2-4 minuta dok ne porumene, pa ih okrenite i zapržite i sa druge strane.

Pečene uštipke možete poslužiti i uz dodatak omiljenog sosa za umakanje. Dobro se slažu uz brzi sos koji se dobije kada pomešate malo posnog majoneza sa biljnim mileramom i nekim ljutim sosom (Srirača na pr.), pa u to dodate po ukusu malo soli i soka od limuna.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari