Brzo ukiseljen crveni luk: Preukusan i svestran dodatak obrocima koji se začas napravi

   
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Ako pričamo o kuhinjskim trikovima koji su u stanju da trenutno uz minimalan trud podignu naša jela na viši nivo, onda tu svakako spada ukiseljeni crveni luk. Pravi se izuzetno brzo, a u pitanju je dodatak jelima koji donosi savršenu kombinaciju kiselkasto-pikantnog ukusa, ali i hrskavosti, a pri tom donosi i tu prelepu jarko crvenu boju. Ali, nemojte misliti da je u pitanju samo lepa dekoracija za hranu – daleko od toga. Crveni luk je zapravo prepun antioksidanasa kao što je kvercetin, koji pomažu našem telu da suzbija hronične upalne procese, a usput nam donosi i posebna prebiotska vlakna važna za zdravlje naših dobrih bakterija. Dakle, ukiseljen crveni luk je dodatak obrocima koji spaja sjajan ukus i benefite za zdravlje, a uz to je i neverovatno dekorativan.

Ukiseljeni crveni luk je zapravo jedan od onih stvari koje bi uvek trebalo imati u frižideru, pošto ćemo, kad jednom počnemo, hteti stalno da ga dodajemo u razna jela. A evo samo nekoliko ideja za primenu:

  • Možemo ga dodati preko sendviča, burgera i takosa kao instant poboljšivač ukusa
  • Za kiselkasto-ljutkasti naglasak ukusa možemo ga dodati u razne salate ili buda činije u kojima su iskombinovane kuvane žitarice sa pečenim i svežim povrćem i proteinima (tofu, mahunarke)
  • Odličan je koloritan i „spajsi“ toping za avokado tost
  • Može se dodati u vrepove, preko pečenog povrća, pa čak i kao toping preko kremastog humusa za fini kontrast i ukusa i tekstura.

Ako imate crveni luk ovog trenutka u frižideru, samo ste korak od toga da sutra imate punu teglu ove hrskavo-kiselkasto-ljutkaste divote. A evo i šta vam još treba…

Recept za pripremu ukiseljenog crvenog luka (za veću teglu od oko 1l):

Potrebno je:

  • 3 srednja crvena luka
  • 1 šolja vode (oko 240 ml)
  • 1 šolja svetlog vinskog sirćeta
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika šećera (količinu prilagodite svom ukusu)
  • Nekoliko komada bibera u zrnu, ako imate malo semena slačice i 2-3 lista lovora

Odsecite krajeve i oljuštite spoljne ljuske. Isecite oštrim nože svaku glavicu uzdužno na polovine, a zatim popreko na tanja „rebarca“. U manju šerpu dodajte vodu, sirće, so i šećer, pa zagrejte (ne mora da provri) tako da se sve rastvori i ukusi povežu. U ovaj rastvor dodajte i zrna bibera, slačicu i lovor. Sa začinima možete eksperimentisati po svom ukusu, pa na pr. za dimljeni šmek možete umesto slačice i lovora dodati malo dimljene paprike.

Nasečenim tankim kriškama luka napunite veću teglu (ili 2 manje), pa preko sipajte vruću pripremljenu tečnu mešavinu. Ostavite teglu otvorenu na sobnoj temperaturi dok se sadržaj ohladi, a potom stavite poklopac i odložite je u frižider. Verovatno će moći da se koriste 1-2 sata nakon stavljanja u frižider, ali preporuka je ipak da se strpite da odstoje preko noći. Što se tiče šećera, ako ne želite da ga dodajete možete i da preskočite, ali je činjenica da je sa njime kiseli luk mnogo bolji, jer prosto izbalansira kiselinu od sirćeta i tako zaokruži ukus.

Ideja za brz obrok od pečenog karfiola i tofua uz dodatak ukiseljenog crvenog luka:

Naravno, ne možemo da odolimo da odmah sa vama podelimo jednu sjajnu ideju da upotebite pripremljen kiseli luk. Ona nam stiže sa vrlo originalnog profila @nomeatdisco koji kreira jedan mladi Englez. On nam predlaže da ukiseljeni crveni lik upotrebimo kao sjajan toping za brzi obrok od „dimljenog“ pečenog karfiola i tofua uz dodatak svežeg povrća i tahini sosa, a sve spakovano u pita hleb (pljosnatu lepinjicu, mada se mogu upotrebiti i manje tortilje, ali na pr. i duguljasti somun).

Potrebno je za početak isitniti oko 300 g opranog karfiola na manje cvetiće i kratko ga blanširati u kipućoj vodi 5-10 minuta da malo omekša. Potom ga izvaditi, isprati hladnom vodom, ocediti i dodati u dublju posudu. Preko izlomiti blok tofua (200-250 g) rukama na manje komade, pa preko dodati soli, bibera i kašičicu dimljene paprike. Promešati karfiol i tofu sa začinima, a zatim dodati i jednu kašiku gustina. Ponovo pažljivo promešati da se sve obloži, pa izručiti karfiol i tofu na pleh sa papirom za pečenje, isprskati maslinovim uljem i staviti da se zapeku dok lepo ne porumene i zamirišu (20-ak minuta).

U međuvremenu naseći zelenu salatu na rezance i paradajz na tanke kolutove. Pripremiti tahini sos od 1-2 kašike tahinija u koji se doda malo svežeg ili belog luka u prahu, soli, soka od limuna po ukusu i malo vode da se sve lepo umuti do željene gustine. Pečeni „dimljeni“ karfiol i tofu nakon pečenja isprskati dodatno i promešati sa malo barbekju sosa (ako imate). To će dodatno pojačati „dimljeni“ ukus. Na kraju poređajte u pita hleb, tortilju ili somun (mada može i neka kifla) redom: malo pripremljenog tahini sosa, pečene komadiće „dimljenog“ karfiola i tofua, pa onda zelenu salatu i paradajz, pa preko još tahini sosa i na kraju kao kruna – kriške hrskavog ukiseljenog crvenog luka (količina po ukusu – nemojte štedeti).

Mladi kuvar sa profila @nomeatdisco podelio je i svoju verziju pripreme ukiseljenog luka, u koju dodaje i neke malo egzotičnije bliskoistočne začine, što znači da možemo da pustimo mašti na volju I eksperimentišemo sa ukusima pripremajući ovaj svestrano upotrebljiv dodatak jelima.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari