Zeleni ili žuti citrus: Sitnica koja pravi ogromnu razliku u ukusu, a i zdravlju!

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Bez obzira da li volite da iscedite malo soka preko pečenog povrća, dodate citrusnu notu u omiljeni napitak ili pripremate lagani dezert, limun i limeta često zauzimaju počasno mesto u kuhinji. Iako deluju slično, ova dva citrusa imaju različite ukuse, osobine i namene. Bilo da se odlučite za blagi i svestrani limun, ili za intenzivnu kiselost limete, oba voća donose neizmerne prednosti u ishrani i kulinarstvu.

Kako ih razlikovati?

Najočiglednija razlika je vizuelna. Limun je obično veći, ovalnog oblika i jarko žute boje. Limeta je manja, okruglija i zelenkasta, mada može požuteti kada sazri. Osim u izgledu, razlikuju se i po ukusu - limun ima nežniju, blago cvetnu kiselost, dok je limeta intenzivno kisela, često s gorkim podtonom.

Zanimljivo je i da se veruje da je limun hibrid limete i citrone, drevne citrusne voćke sa debelom korom. Iako limun voli umerenu klimu, limeta bolje uspeva u tropskim i suptropskim područjima - što objašnjava njihovu prisutnost u različitim svetskim kuhinjama.

Nutritivne sličnosti i razlike

I limun i limeta su pravi mali paketi zdravlja. Sadrže veoma malo kalorija, bogati su vitaminom C, vlaknima i korisnim biljnim jedinjenjima. Limun ipak prednjači kada je u pitanju količina vitamina C - jedna porcija (100g) donosi oko 88% preporučenog dnevnog unosa, dok limeta daje oko 48%. Limun takođe ima nešto više kalijuma, folata i vitamina B6.

Limeta, s druge strane, često sadrži više flavonoida - moćnih antioksidanata koji doprinose jačanju imunog sistema i zaštiti ćelija. Obe voćke se u tradicionalnoj medicini koriste vekovima zbog svojih protivupalnih, antibakterijskih i antikancerogenih svojstava, mada su brojna istraživanja još uvek u fazi laboratorijskih ispitivanja.

Limun ima nešto više magnezijuma, kalijuma i tiamina, dok limeta prednjači u količini vitamina A, kalcijuma i fosfora. Ipak, razlike su male i neće značajno uticati na dnevni unos nutrijenata - osim kada je u pitanju vitamin C.

Zanimljivo je i da oba voća imaju vrlo nizak glikemijski indeks. Zbog male količine prirodnih šećera i ugljenih hidrata, ne izazivaju nagli skok šećera u krvi. Čak je jedno istraživanje pokazalo da dodavanje limunovog soka u obrok sa skrobom može smanjiti glikemijski odgovor - verovatno zahvaljujući citronskoj kiselini.

Upotreba u kuhinji

U kulinarstvu, limun i limeta imaju različite karaktere - limun je sofisticiran i svestran, dok je limeta živahna i neustrašiva.

Limun je idealan u jelima kojima je potrebna nežna kiselost, kao što su dresinzi za salatu i kolači, kao i u napicima poput limunade. Kora limuna se često koristi za dodavanje osvežavajuće arome u deserte.

Limeta se odlično uklapa u začinjene i egzotične kuhinje - meksičku, tajlandsku i indijsku. Savršena je u jelima poput takosa i gvakamole sosa. Takođe je nezamenjiva u koktelima kao što su margarita i mojito. Kora limete, baš kao i limunova, može osvežiti jela i napitke, posebno kada im treba snažan citrusni udar.

Iako se ponekad mogu zameniti jedna drugom u receptima, važno je imati na umu da limeta donosi više gorčine i intenzivniju kiselost, što može promeniti ukus celokupnog jela.

Višenamenska primena

Pored upotrebe u hrani, limun i limeta se koriste i u kozmetici, aromaterapiji i sredstvima za čišćenje - zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima i prijatnom, osvežavajućem mirisu. Njihova etarska ulja se često koriste za osvežavanje prostora, negu kože i kao prirodni antiseptici.

Iako su limun i limeta slični u mnogo čemu, od nutritivnog sastava do svežeg ukusa, svaka od ovih voćki ima svoj karakter. Limun je blag i univerzalan, dok je limeta oštra i dinamična. Birajte prema ukusu, receptu ili raspoloženju i budite sigurni da ste izabrali pravog citrusnog saveznika.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari