Braon sloj na avokadu nije razlog za bacanje: Evo kada je plod pokvaren i kako da ga sačuvate

   
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Do sada vam se sigurno desilo da otvorite savršeno zreo avokado, iskoristite samo polovinu za doručak, a kada sledećeg dana ponovo pogledate ostatak, on je već poprimio braon nijansu. To je potpuno normalna pojava, ali pitanje je da li je takav avokado i dalje bezbedan za konzumaciju i postoji li način da se ovaj proces uspori.

Kinoa činija sa avokadom Foto: Shutterstock/Anna Shipulova

Promena hemije i kvarenje

Avokado je poznat kao superhrana zahvaljujući visokokvalitetnim masnoćama, vitaminima i antioksidantima, pa je šteta da ga bacamo bez potrebe. U avokadu postoji enzim polifenol oksidaza (PPO) koji reaguje kada se voće preseče i izloži kiseoniku iz vazduha. Ovaj enzim dovodi do oksidacije fenolnih jedinjenja u plodu, što rezultira stvaranjem melanina, smeđeg pigmenta koji avokadu daje braon boju.

Ono što je ključno jeste da, malo tamnjenje ne znači da je avokado loš. Površinski sloj koji je potamneo može se jednostavno ukloniti, dok je unutrašnjost i dalje zelena i jestiva.

Ponekad se u avokadu pojavljuju smeđe vlaknaste niti. One predstavljaju sprovodne sudove koji transportuju hranljive materije dok plod raste. Ove niti su češće kod mladih stabala ili kod plodova koji su ostali na stablu duže nego što je optimalno.

Ekstremni vremenski uslovi, poput mraza ili prekomerne toplote, takođe mogu uticati na kvalitet ploda i ubrzati njegovo kvarenje.

Avokado tost sa klicama Foto: Shutterstock/Olga Miltsova

Kako usporiti tamnjenje?

Postoji nekoliko praktičnih trikova za očuvanje svežine:

  • Ostavite košticu u polovini avokada - pokriva deo ploda i smanjuje kontakt sa kiseonikom.
  • Dodajte limunov ili limetin sok - kiselina usporava oksidaciju.
  • Čuvanje u hermetički zatvorenoj posudi - smanjuje izloženost vazduhu.

Avokado koji je izgnječen ili pripremljen u gvakamole potamneće brže, jer je veća površina ploda izložena vazduhu. Pokrivanje ploda folijom ili čuvanje u zatvorenoj posudi značajno pomaže da duže ostane zelen.

avokado tost sa leblebijama Foto:Shutterstock

Avokado koji je delimično potamneo i dalje je jestiv i nutritivno vredan. Mali sloj braon mesa se može ukloniti, a preostali deo koristiti na razne načine - na tostu, u salati ili u gvakamoleu. Da bi se što duže očuvala svežina, preporučuje se smanjiti kontakt sa kiseonikom i po potrebi dodati malo citrusa. Na ovaj način možete maksimalno iskoristiti sve prednosti ove superhrane, bez nepotrebnog bacanja.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari