Brzo, hranljivo i drugačije: Doručak sa kinoom koji morate probati!
Dosadile su vam uobičajene kombinacije za doručak? A hteli biste da to bude nešto zdravo, hranljivo i da vas dugo drži sitim i što je još važnije da ne zahteva da provedete više od nekoliko minuta u kuhinji? Danas vam donosimo ideju koja ispunjava sve prethodne uslove, a pri tom je i vrlo neobična. Zašto? Zato što je glavna zvezda ovog našeg predloga doručka – kinoa. Ne, nemojte da odmahujete glavom i da se iščuđavate, jer ako pogledamo sa nutritivne strane, kinoa je zapravo jedna od idealnih namirnica za doručak. Ona ima dosta proteina i odličan profil amino kiselina, kao i dosta vlakana. Poznato je da kombinacija složenih ugljenih hidrata i proteina u kinoi obezbeđuje stabilan priliv energije i duži osećaj sitosti.
Iako je veliki broj ljudi čuo za to da je kinoa izuzetno zdrava, mnogi kao da je se pribojavaju i često nisu ni sigurni kako da je najbolje upotrebe. Ovsene pahuljice su često rešenje za doručak, ali kinoa…? E pa ako već niste, vreme je da kinoi date šansu, pa zašto ne krenuti baš od doručka?Volim ponekad da eksperimentišem sa doručkom, što sebi mogu da dozvolim jer radim od kuće. Međutim, ne volim da provodim mnogo vremena u pripremi hrane, i to ne zato što me mrzi, već zato što mislim da to nije neophodno. Naime, ako znate da izaberete prave namirnice i metod pripreme, možete za vrlo kratko vreme dobiti preukusan, a hranljiv i zdrav obrok.
Jutros sam rešila da konačno isprobam zanimljivu ideju koju sam pre nekog vremena videla na Internetu. U pitanju je recept za zapečenu kinou u kombinaciji sa bananom, zamrznutim šumskim voćem, malo čia semenki, biljnog mleka i vode. Cela priprema traje bukvalno 2-3 minuta koliko vam je potrebno da ovih nekoliko sastojaka pomešate direktno u vatrostalnoj posudi (koja može da ide u rernu). Ostatak posla oko pripreme vašeg doručka odradiće rerna - kinoa sa voćem se u njoj peče (i istovremeno kuva) oko 60 minuta.
Iako nisam znala šta da očekujem, vrlo sam se prijatno iznenadila. Naime, kinoa je divno upila sve ukuse i svu tečnost i pretvorila se u nešto poput blago slatkastog rižota sa bogatim aromama voća. Iako sam navalila odmah, dok je kinoa još bila realtivno topla, bila je jednako ukusna i kasnije kada se ohladila. Mogu da posvedočim i da sam se nakon ovog doručka sa kinoom satima osećala izuzetno sitom.
Ovo je je jedno od onih jela koja se mogu pripremiti i unapred, na primer prethodno veče, pa ohladiti, prekriti i staviti u frižider. Na taj način možete imati sjajno rešenje za doručak za 2-3 dana unapred. Takođe, u pitanju je recept koji je vrlo prilagodljiv, pa mu ako želite možete dodati i neke druge dodatke po želji. Na primer, ukoliko želite da još pojačate sadržaj proteina možete u smesu sa kinoom pre pečenja lako dodati 1-2 kašike nekog proteinskog praha (najbolje će se uklopiti onaj sa ukusom vanile). Ako to uradite biće potrebno da malo povećate količinu tečnosti, kao i da možda preskočite tečni zaslađivač, jer je proteinski prah obično dovoljno sladak. U nastavku možete pogledati i originalni reel sa postupkom pripreme:
Za zapečenu kinou sa šumskim voćem potrebno je (2 porcije):
- 100 g sirove kinoe (pola šolje)
- 1 + 1/2 srednje banane
- 110 g biljnog mleka po izboru (pola šolje)
- 110 g vode (pola šolje)
- 1 kašika čia semenki
- 175 g zamrznutog bobičastog voća (borovnice, maline, kupine)
- 1 kašika sirupa od urmi (ili nekog drugog zaslađivača po izboru)
- ½ kašičice cimeta
Postupak pripreme ne može biti jednostavniji. U vatrostalnu ili sličnu dublju posudu koja može da ide u rernu direktno stavite komade banane i izgnječite ih viljuškom, pa preko dodajte kinou (prethodno dobro opranu vodom u gustoj cediljci) i sve ostale sastojke i promešajte. Stavite sve zajedno na pečenje u rernu na 180 °C - 60 minuta. Pečenu kinou sa šumskim voćem možete konzimirati mlaku ili hladnu, samostalno ili u kombinaciji sa biljnim jogurtom od vanile (ili borovnice).
Kako me je ova zapečena kinoa za doručak oborila s nogu, već razmišljam o nekoj slanoj verziji…
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.