
Recept za najbolju krompir salatu koju ćete probati: Osvežavajuća je, idealna za leto, a ukus fenomanalan
Kada temperature porastu, mnogi od nas požele lagane, sveže obroke koji ne opterećuju stomak, a ipak pružaju punoću ukusa i dovoljno energije. Krompir salata je letnji klasik uz aromatičan preliv od maslinovog ulja, limuna, senfa i svežeg začinskog bilja. Rezultat je lagana, biljna varijanta koja je jednako kremasta i osvežavajuća - idealna za piknike, roštilje ili brzi ručak kod kuće.
Savršeno kombinuje jednostavne sastojke sa bogatim ukusima, uz dodatak paradajza i raznovrsnog bilja koje doprinosi i izgledu i hranljivosti jela.
Recept za krompir salatu sa začinskim prelivom
Sastojci:
- 700 g mladog crvenog krompira (oprati, po potrebi prepoloviti)
- ¾ kašičice soli
- 1/3 šolje svežeg peršuna (sitno seckan)
- ¼ šolje praziluka (samo svetliji, beli i svetlozeleni deo, jer su nežniji i blažeg ukusa)
- 2 kašike sveže ceđenog limunovog soka
- 1½ kašičica dijon senfa (ili običnog)
- 1 čen belog luka (seckan)
- ¼ kašičice mlevenog crnog bibera
- ¼ šolje maslinovog ulja
- ½ šolje čeri paradajza (prepolovljen)
- 2 kašike mešanih svežih začinskih biljaka (npr. mirođija, bosiljak, majčina dušica)
Priprema:
- U većem loncu stavite krompir, dodajte ½ kašičice soli i sipajte vodu da prekrije krompir oko 5 cm iznad. Prokuvajte, zatim smanjite temperaturu i kuvajte još 5-8 minuta dok krompir ne omekša (ali pazite da se ne prekuva).
- Ocedite krompir, sačuvajte 2 kašike vode od kuvanja, a krompir ostavite da se malo prohladi. Zatim ga isecite na kriške debljine oko pola cm.
- U seckalicu (ili blender) ubacite peršun, praziluk, limunov sok, senf, beli luk, preostalu ¼ kašičice soli i biber. Blendajte 7-8 puta dok se sve grubo ne sjedini.
- Dok se motor seckalice vrti, lagano dodajte sačuvanu vodu od kuvanja i zatim maslinovo ulje, po potrebi zaustavite i sastružite stranice posude.
- Dobijeni preliv prelijte preko krompira i pažljivo promešajte da se ne raspadne. Na kraju dodajte čeri paradajz i sveže bilje.
- Poslužite rashlađeno ili na sobnoj temperaturi.
Saveti:
- Ako nemate seckalicu, preliv možete napraviti ručno - sitno naseckajte sve sastojke i umutite viljuškom ili žicom za mućenje.
- Za još više boje i hranljivosti, ubacite rukolu, seckani celer ili crvenu papriku.
- Ova salata se lepo slaže sa tofuom, pečurkama ili povrćem sa grila.
- Možete je napraviti unapred, čak je ukusnija nakon što malo odstoji u frižideru.
Bilo da ste u potrazi za jednostavnim biljnim jelom ili tražite nešto novo za sledeće druženje, ova krompir salata može biti vaš novi letnji favorit.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.