
Ovo je najbolje što možete da napravite od tikvica: Savršen sos koji ide u pastu i uz meso
Tikvice su možda najskromnija letnja zvezda - jeftine, lako dostupne i neverovatno prilagodljive. Nemoguće je pokvatiti ih u pripremi bile pečene, grilovane, punjene, u smutiju ili kao osnova za lagani biljni pesto.
Pesto od tikvica je nežniji i kremastiji od klasičnog pesta, ali i dalje pun ukusa zahvaljujući svežem bosiljku, belom luku, limunu i nutritivnom kvascu koji daje tu finu "sirastu" notu.
Recept za kremasti pesto od grilovanih tikvica i semenki
Potrebni sastojci:
- 1 srednja tikvica (oko 350 g)
- 2 kašike mešanih semenki (suncokret, bundeva ili po želji)
- 30 g svežeg bosiljka (otprilike jedna puna šolja)
- 2 čena belog luka
- 3 kašike nutritivnog kvasca
- 1 kašika soka od limuna
- ½ kašičice soli (ili manje, po ukusu)
- Po potrebi: maslinovo ulje ili voda za razređivanje
Priprema:
- Tikvicu prepolovite po dužini, a zatim svaku polovinu isecite na 4 dugačke kriške. Zagrejte gril tiganj na srednje jakoj vatri i po želji premažite s malo ulja (ili koristite nelepljivu površinu bez ulja).
- Tikvice grilujte 3-4 minuta sa svake strane dok ne dobiju lepe tamne šare i postanu mekane.
- U malom tiganju prepecite semenke 2-3 minuta dok ne zamirišu i blago porumene.
- Ostavite tikvice i semenke da se malo prohlade (oko 5 minuta), a zatim ih ubacite u blender.
- Dodajte bosiljak, beli luk, nutritivni kvasac, limunov sok i so. Miksujte dok ne dobijete željenu teksturu, možete ostaviti da bude malo “rustično” sa sitnijim komadićima, ili blendati do potpune kremaste mase.
- Po potrebi dodajte kašiku-dve maslinovog ulja ili malo tople vode da pesto bude glatkiji i lakši za mazanje.
Saveti kako da iskoristite pesto
Ovaj pesto od tikvica je izuzetno svestran i može se koristiti u raznim jelima:
- Kao preliv za pastu: Savršeno se slaže sa fusilima, penne testeninom ili taljatelama. Možete dodati i još grilovanih tikvica za duplo uživanje.
- U sendvičima i tortiljama: Namažite ga umesto ajvara ili humusa i dodajte pečeno povrće.
- Uz pečeni krompir ili batat: Poslužite kao sos sa strane.
- Umesto paradajz sosa na pici: Ovaj pesto je fantastična osnova za picu sa rukolom, šampinjonima i maslinama.
- U salatama od žitarica: Promešajte ga kroz ohlađeni kuvani orzo, bulgur ili kinou.
Čuvanje:
Pesto možete čuvati u frižideru do 5 dana u zatvorenoj tegli. Da biste sprečili da potamni, prelijte tankim slojem maslinovog ulja. Možete ga i zamrznuti - najbolje u kalupu za led, pa kad se zaledi, prebaciti kockice u kesicu i vaditi po potrebi.

Ponekad su najjednostavniji recepti oni koji nas najviše iznenade. Ovaj pesto od tikvica je baš takav - nežan, pun ukusa, bez skupe opreme ili egzotičnih sastojaka, a opet poseban. Ako ovog leta imate viška tikvica ili samo želite da probate nešto novo, ovo je pravi recept za vas. Iskoristite sezonske namirnice na najbolji mogući način.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.