Ovo je najbolje što možete da napravite od tikvica: Savršen sos koji ide u pastu i uz meso

   ≫   
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Tikvice su možda najskromnija letnja zvezda - jeftine, lako dostupne i neverovatno prilagodljive. Nemoguće je pokvatiti ih u pripremi bile pečene, grilovane, punjene, u smutiju ili kao osnova za lagani biljni pesto.

Pesto od tikvica je nežniji i kremastiji od klasičnog pesta, ali i dalje pun ukusa zahvaljujući svežem bosiljku, belom luku, limunu i nutritivnom kvascu koji daje tu finu "sirastu" notu.

Recept za kremasti pesto od grilovanih tikvica i semenki

Potrebni sastojci:

  • 1 srednja tikvica (oko 350 g)
  • 2 kašike mešanih semenki (suncokret, bundeva ili po želji)
  • 30 g svežeg bosiljka (otprilike jedna puna šolja)
  • 2 čena belog luka
  • 3 kašike nutritivnog kvasca
  • 1 kašika soka od limuna
  • ½ kašičice soli (ili manje, po ukusu)
  • Po potrebi: maslinovo ulje ili voda za razređivanje

Priprema:

  1. Tikvicu prepolovite po dužini, a zatim svaku polovinu isecite na 4 dugačke kriške. Zagrejte gril tiganj na srednje jakoj vatri i po želji premažite s malo ulja (ili koristite nelepljivu površinu bez ulja).
  2. Tikvice grilujte 3-4 minuta sa svake strane dok ne dobiju lepe tamne šare i postanu mekane.
  3. U malom tiganju prepecite semenke 2-3 minuta dok ne zamirišu i blago porumene.
  4. Ostavite tikvice i semenke da se malo prohlade (oko 5 minuta), a zatim ih ubacite u blender.
  5. Dodajte bosiljak, beli luk, nutritivni kvasac, limunov sok i so. Miksujte dok ne dobijete željenu teksturu, možete ostaviti da bude malo “rustično” sa sitnijim komadićima, ili blendati do potpune kremaste mase.
  6. Po potrebi dodajte kašiku-dve maslinovog ulja ili malo tople vode da pesto bude glatkiji i lakši za mazanje.

Saveti kako da iskoristite pesto

Ovaj pesto od tikvica je izuzetno svestran i može se koristiti u raznim jelima:

  • Kao preliv za pastu: Savršeno se slaže sa fusilima, penne testeninom ili taljatelama. Možete dodati i još grilovanih tikvica za duplo uživanje.
  • U sendvičima i tortiljama: Namažite ga umesto ajvara ili humusa i dodajte pečeno povrće.
  • Uz pečeni krompir ili batat: Poslužite kao sos sa strane.
  • Umesto paradajz sosa na pici: Ovaj pesto je fantastična osnova za picu sa rukolom, šampinjonima i maslinama.
  • U salatama od žitarica: Promešajte ga kroz ohlađeni kuvani orzo, bulgur ili kinou.

Čuvanje:

Pesto možete čuvati u frižideru do 5 dana u zatvorenoj tegli. Da biste sprečili da potamni, prelijte tankim slojem maslinovog ulja. Možete ga i zamrznuti - najbolje u kalupu za led, pa kad se zaledi, prebaciti kockice u kesicu i vaditi po potrebi.

Vege pesto pasta Foto: Shuttestock/Noemi_foodpictures

Ponekad su najjednostavniji recepti oni koji nas najviše iznenade. Ovaj pesto od tikvica je baš takav - nežan, pun ukusa, bez skupe opreme ili egzotičnih sastojaka, a opet poseban. Ako ovog leta imate viška tikvica ili samo želite da probate nešto novo, ovo je pravi recept za vas. Iskoristite sezonske namirnice na najbolji mogući način.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari