
Zdrave čokoladne kuglice sa kokosom: Savršen izbor za međuobrok na poslu ili slatkiš bez griže savesti
Ako vam je potrebna zdrava, zasitna i ukusna užina koju možete da ponesete sa sobom ili držite u frižideru za “krizne” trenutke, ove čokoladne kuglice sa kokosom biće pun pogodak. Gotove su za 20 minuta, ne zahtevaju pečenje i pune su prirodne energije zahvaljujući kombinaciji orašastih plodova, ovsenih pahuljica, urmi i zdravih masti iz kokosa. Idealne su za užurbana jutra, međuobrok na poslu ili kao slatkiš bez griže savesti.
Recept za čokoladne kuglice sa kokosom
Sastojci:
- ¾ šolje seckanih badema (listići ili štapići)
- ½ šolje nezaslađenog kakao praha
- 2 kašike mlevenog lanenog semena (najbolje sveže samleveno u mlinu za kafu)
- ¼ kašičice morske soli
- 1⅓ šolje ovsenih pahuljica (po potrebi bezglutenske)
- 450 g mekih medjool urmi, bez koštica (ako su suve, potopite ih 20 minuta u vodi)
- ¼ šolje kokosovog ulja
- ¼ šolje sitno rendanog nezaslađenog kokosa (za valjanje kuglica)
Priprema:
- Ubacite bademe u blender i blendajte 20-30 sekundi dok ne postanu sitno seckani.
- Dodajte kakao, laneno seme, so i ovsene pahuljice. Blendajte još 20 sekundi da se sve sjedini.
- Dodajte urme i otopljeno kokosovo ulje. Blendajte 2-3 minuta, uz povremeno zaustavljanje i mešanje, dok ne dobijete ujednačenu, lepljivu smesu.
- Testirajte smesu prstima - treba da se lepo oblikuje, ali da se ne lepi previše. Po potrebi dodajte još malo kokosovog ulja (ako je suvo) ili ovsenih pahuljica (ako je previše lepljivo).
- Oblikujte kuglice od oko 3-4 cm, pritiskajući smesu dlanovima (ne kotrljajte kao testo, već oblikujte prstima).
- Svaku kuglicu lagano pritisnite u tanjir sa rendanim kokosom da se kokos zalepi sa svih strana.
- Slažite kuglice na tanjir ili poslužavnik obložen papirom za pečenje. Čuvajte ih u zatvorenoj posudi u frižideru do 7 dana.
Zašto su ove kuglice sjajan izbor?
- Prirodna energija bez dodatog šećera - urme su prirodan izvor šećera i vlakana, što pomaže u održavanju energije bez naglih skokova i padova.
- Bogate vlaknima i zdravim mastima - kombinacija ovsenih pahuljica, lanenog semena i badema doprinosi sitosti i dobrom varenju.
- Idealne za poneti - ne tope se lako, ne trune se i ne zahtevaju frižider ako ih nosite na kratko.
- Bez glutena i potpuno biljne - pogodne za sve koji izbegavaju gluten i one koji prate plant-based ishranu.
- Brza priprema bez rerne - sve što vam treba je dobar blender i 20 minuta vremena.
Saveti:
- Za jaču čokoladnu aromu možete dodati i malo ekstrakta vanile ili prstohvat kafe u prahu.
- Umesto badema, možete koristiti lešnike ili orahe, ukus će biti drugačiji, ali i dalje odličan.
- Ako želite da kuglice budu dekorativnije, podelite ih na pola - jednu polovinu uvaljajte u kakao, a drugu u kokos.
Ove kuglice su sjajan primer kako zdrav desert ne mora da bude komplikovan - ni po pitanju pripreme, ni sastojaka. Napravite ih unapred, uživajte tokom cele nedelje i podelite sa prijateljima!
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.