Zdrave čokoladne kuglice sa kokosom: Savršen izbor za međuobrok na poslu ili slatkiš bez griže savesti

   
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ako vam je potrebna zdrava, zasitna i ukusna užina koju možete da ponesete sa sobom ili držite u frižideru za “krizne” trenutke, ove čokoladne kuglice sa kokosom biće pun pogodak. Gotove su za 20 minuta, ne zahtevaju pečenje i pune su prirodne energije zahvaljujući kombinaciji orašastih plodova, ovsenih pahuljica, urmi i zdravih masti iz kokosa. Idealne su za užurbana jutra, međuobrok na poslu ili kao slatkiš bez griže savesti.

Recept za čokoladne kuglice sa kokosom

Sastojci:

  • ¾ šolje seckanih badema (listići ili štapići)
  • ½ šolje nezaslađenog kakao praha
  • 2 kašike mlevenog lanenog semena (najbolje sveže samleveno u mlinu za kafu)
  • ¼ kašičice morske soli
  • 1⅓ šolje ovsenih pahuljica (po potrebi bezglutenske)
  • 450 g mekih medjool urmi, bez koštica (ako su suve, potopite ih 20 minuta u vodi)
  • ¼ šolje kokosovog ulja 
  • ¼ šolje sitno rendanog nezaslađenog kokosa (za valjanje kuglica)

Priprema:

  1. Ubacite bademe u blender i blendajte 20-30 sekundi dok ne postanu sitno seckani.
  2. Dodajte kakao, laneno seme, so i ovsene pahuljice. Blendajte još 20 sekundi da se sve sjedini.
  3. Dodajte urme i otopljeno kokosovo ulje. Blendajte 2-3 minuta, uz povremeno zaustavljanje i mešanje, dok ne dobijete ujednačenu, lepljivu smesu.
  4. Testirajte smesu prstima - treba da se lepo oblikuje, ali da se ne lepi previše. Po potrebi dodajte još malo kokosovog ulja (ako je suvo) ili ovsenih pahuljica (ako je previše lepljivo).
  5. Oblikujte kuglice od oko 3-4 cm, pritiskajući smesu dlanovima (ne kotrljajte kao testo, već oblikujte prstima).
  6. Svaku kuglicu lagano pritisnite u tanjir sa rendanim kokosom da se kokos zalepi sa svih strana.
  7. Slažite kuglice na tanjir ili poslužavnik obložen papirom za pečenje. Čuvajte ih u zatvorenoj posudi u frižideru do 7 dana.

Zašto su ove kuglice sjajan izbor?

  • Prirodna energija bez dodatog šećera - urme su prirodan izvor šećera i vlakana, što pomaže u održavanju energije bez naglih skokova i padova.
  • Bogate vlaknima i zdravim mastima - kombinacija ovsenih pahuljica, lanenog semena i badema doprinosi sitosti i dobrom varenju.
  • Idealne za poneti - ne tope se lako, ne trune se i ne zahtevaju frižider ako ih nosite na kratko.
  • Bez glutena i potpuno biljne - pogodne za sve koji izbegavaju gluten i one koji prate plant-based ishranu.
  • Brza priprema bez rerne - sve što vam treba je dobar blender i 20 minuta vremena.

Saveti:

  • Za jaču čokoladnu aromu možete dodati i malo ekstrakta vanile ili prstohvat kafe u prahu.
  • Umesto badema, možete koristiti lešnike ili orahe,  ukus će biti drugačiji, ali i dalje odličan.
  • Ako želite da kuglice budu dekorativnije, podelite ih na pola - jednu polovinu uvaljajte u kakao, a drugu u kokos.

Ove kuglice su sjajan primer kako zdrav desert ne mora da bude komplikovan - ni po pitanju pripreme, ni sastojaka. Napravite ih unapred, uživajte tokom cele nedelje i podelite sa prijateljima!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari