Kako da napravite čokoladni lava kolač za 20 minuta: Jednostavan recept bez jaja i mleka

M. M.
M. M.    
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Čokoladni lava kolač, poznat i kao čoko sufle, jedan je od onih dezerata koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. On predstavlja savršen spoj mekanog biskvita i bogate kremaste sredine koja se preliva čim zaronite kašikom. Upravo ta kombinacija kontrasta u teksturi i temperaturi čini da ga mnogi smatraju jednim od najsenzualnijih i najuzbudljivijih čokoladnih dezerata.

Njegova lepota je i u tome što izgleda luksuzno i „restoranski“, a zapravo se pravi vrlo brzo i lako, pogotovo u ovoj verziji bez jaja i mlečnih proizvoda.

Recept za čokoladni lava kolač

Sastojci (za 2 kolačića):

  • 2 kašike (35 g) neutralnog ulja
  • 85 g veganske čokolade
  • 3 kašike (36 g) šećera
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • ⅛ kašičice morske soli
  • 1 kašika kakaoa
  • ½ šolje (56 g) belog brašna
  • ¼ šolje (60 ml) biljnog mleka
  • 2-4 dodatne kocke crne čokolade za sredinu kolača

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 190 °C i pripremite vatrostalne posudice tako što ćete ih premazati uljem i posuti kakao prahom.
  2. U srednje velikoj činiji pogodnoj za mikrotalasnu otopite čokoladu u intervalima od po 30 sekundi, mešajući između svakog zagrevanja.
  3. Dodajte ulje i dobro promešajte. Zatim dodajte šećer, prašak za pecivo, morsku so i kakao prah i energično umutite.
  4. Dodajte brašno i biljno mleko i mešajte dok ne nestanu grudvice.
  5. Napunite posudice do ¾ visine testom. U svaku stavite po jednu punu kašiku (ili jednu veću kocku) čokolade u sredinu.
  6. Pokrijte ostatkom testa i stavite posudice na pleh, pa pecite 14-16 minuta, dok se sredina ne počne lagano stezati.
  7. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade i stegnu 10 minuta.
  8. Pažljivo odvojite ivice kolača (koristite rukavice ako su posudice vruće) i pažljivo prevrnite na tanjire za serviranje.
  9. Po želji poslužite sa kuglom vanila sladoleda.

Saveti za savršen rezultat

  • Središte treba da ostane tečno, pa izvadite kolač čim ivice očvrsnu.
  • Crna čokolada sa najmanje 70% kakao delova daje najbolji ukus i teksturu.
  • Posudice moraju biti dobro podmazane, tako ćete lako izvaditi kolače bez pucanja.
  • Lava kolač je najbolji odmah iz rerne, uz kuglu sladoleda ili sveže bobičastog voća.
Lava kolač Foto: Shutterstock

Čokoladni lava kolač je dokaz da raskošan i sofisticiran desert ne mora biti komplikovan. Uz svega nekoliko jednostavnih sastojaka i malo pažnje tokom pečenja, možete uživati u savršenom spoju mekanog biskvita i tople, čokoladne sredine.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari