Kako da napravite čokoladni lava kolač za 20 minuta: Jednostavan recept bez jaja i mleka
Čokoladni lava kolač, poznat i kao čoko sufle, jedan je od onih dezerata koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. On predstavlja savršen spoj mekanog biskvita i bogate kremaste sredine koja se preliva čim zaronite kašikom. Upravo ta kombinacija kontrasta u teksturi i temperaturi čini da ga mnogi smatraju jednim od najsenzualnijih i najuzbudljivijih čokoladnih dezerata.
Njegova lepota je i u tome što izgleda luksuzno i „restoranski“, a zapravo se pravi vrlo brzo i lako, pogotovo u ovoj verziji bez jaja i mlečnih proizvoda.
Recept za čokoladni lava kolač
Sastojci (za 2 kolačića):
- 2 kašike (35 g) neutralnog ulja
- 85 g veganske čokolade
- 3 kašike (36 g) šećera
- ½ kašičice praška za pecivo
- ⅛ kašičice morske soli
- 1 kašika kakaoa
- ½ šolje (56 g) belog brašna
- ¼ šolje (60 ml) biljnog mleka
- 2-4 dodatne kocke crne čokolade za sredinu kolača
Priprema:
- Zagrejte rernu na 190 °C i pripremite vatrostalne posudice tako što ćete ih premazati uljem i posuti kakao prahom.
- U srednje velikoj činiji pogodnoj za mikrotalasnu otopite čokoladu u intervalima od po 30 sekundi, mešajući između svakog zagrevanja.
- Dodajte ulje i dobro promešajte. Zatim dodajte šećer, prašak za pecivo, morsku so i kakao prah i energično umutite.
- Dodajte brašno i biljno mleko i mešajte dok ne nestanu grudvice.
- Napunite posudice do ¾ visine testom. U svaku stavite po jednu punu kašiku (ili jednu veću kocku) čokolade u sredinu.
- Pokrijte ostatkom testa i stavite posudice na pleh, pa pecite 14-16 minuta, dok se sredina ne počne lagano stezati.
- Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade i stegnu 10 minuta.
- Pažljivo odvojite ivice kolača (koristite rukavice ako su posudice vruće) i pažljivo prevrnite na tanjire za serviranje.
- Po želji poslužite sa kuglom vanila sladoleda.
Saveti za savršen rezultat
- Središte treba da ostane tečno, pa izvadite kolač čim ivice očvrsnu.
- Crna čokolada sa najmanje 70% kakao delova daje najbolji ukus i teksturu.
- Posudice moraju biti dobro podmazane, tako ćete lako izvaditi kolače bez pucanja.
- Lava kolač je najbolji odmah iz rerne, uz kuglu sladoleda ili sveže bobičastog voća.
Čokoladni lava kolač je dokaz da raskošan i sofisticiran desert ne mora biti komplikovan. Uz svega nekoliko jednostavnih sastojaka i malo pažnje tokom pečenja, možete uživati u savršenom spoju mekanog biskvita i tople, čokoladne sredine.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.