Pečenjem rotkvice postaju slatke i mekane: Probajte ih u laganoj testenini sa limunom i maslinama
Postoje ljudi koji obožavaju rotkvice i jedu ih bez razmišljanja, ali i oni koji ih ne mogu ni da zamisle zbog tog karakterističnog „zemljanog“ mirisa i blago ljutkastog ukusa. Rotkvice su jedna od onih namirnica koje gotovo uvek dele mišljenja.
Međutim, u ovom receptu njihova uloga se potpuno menja. Pečenjem u rerni rotkvice gube oštrinu, postaju mekše, blago slatkaste i dobijaju sasvim novu aromu, daleko prijatniju čak i onima koji ih inače izbegavaju.
Upravo zato se savršeno uklapaju u laganu testeninu sa limunom, maslinovim uljem i začinskim biljem, gde više nisu dominantne, već diskretan i zanimljiv dodatak koji zaokružuje celo jelo.
Recept za pastu sa pečenim rotkvicama u sosu od limuna
Sastojci za sos:
- 1-2 kašike sitno seckanog svežeg začinskog bilja
- 1 kašičica rendane kore limuna
- 2 kašike limunovog soka
- 1 kašičica sitno seckanog belog luka (oko 2 čena)
- 1 kašičica belog luka u prahu
- ¼-⅓ šolje maslinovog ulja (bliže ⅓ ako sos deluje pregusto)
- ¼ kašičice soli
- Mleveni biber po ukusu
- ¼ kašičice slatke ili dimljene paprike (po želji)
- 1 kašika senfa u prahu
Za testeninu:
- 1 šolja seckanih rotkvica
- 2 kašičice maslinovog ulja (za pečenje)
- So i biber po ukusu
- 450 g testenine od leblebija i sočiva (ili bezglutenske testenine po izboru)
- Voda i prstohvat soli za kuvanje testenine
- 60 g zelenih maslina
- Kriške limuna i listići žalfije za dekoraciju
- Sveže mleveni crni biber
Priprema:
- Priprema sosa:
Sve sastojke za sos ubacite u blender ili seckalicu i blendajte dok ne dobijete gladak sos. Odložite ga u činiju ili u frižider dok ne zatreba. - Pečenje rotkvice:
Rernu zagrejte na 200 °C. Seckane rotkvice pomešajte sa maslinovim uljem, solju i biberom, pa ih rasporedite na pleh. Pecite 15-20 minuta, dok ivice ne postanu blago hrskave i zlatne. - Kuvanje testenine:
Testeninu kuvajte u velikoj količini posoljene vode prema uputstvu sa pakovanja, dok ne bude al dente. Procedite je i kratko isperete hladnom vodom, pa je vratite u šerpu na tihoj vatri. - Sjedinite sastojke:
U testeninu umešate sos od limuna, zatim dodajte pečene rotkvice i masline. Sve lagano promešajte. - Servirajte:
Testeninu prebacite u veliku činiju ili pojedinačne tanjire i ukrasite kriškama limuna, svežim začinskim biljem i mlevenim biberom.
Korisni saveti za pripremu i sastojke
- Ako želite blaži ukus limuna, koristite manju količinu soka, ali nemojte preskakati rendanu koru, ona daje aromu bez dodatne kiselosti.
- Rotkvice secite na sličnu veličinu kako bi se ravnomerno ispekle. Ako su vrlo male, možete ih samo prepoloviti.
- Umesto žalfije možete koristiti majčinu dušicu ili peršun, u zavisnosti od toga šta imate pri ruci.
- Testenina od leblebija i sočiva je zasitnija, pa obratite pažnju da je ne prekuvate - najbolje je da ostane blago čvrsta pod zubima.
- Ako planirate da jelo jedete hladno, dodajte još malo maslinovog ulja pre serviranja da testenina ostane sočna.
Ova testenina sa pečenim rotkvicama i limunskim sosom pokazuje kako jednostavni sastojci mogu dati potpuno nov i zanimljiv obrok. Dobijate jelo koje je hranljivo, osvežavajuće i prilagodljivo onome što imate u kuhinji.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.