Pečenjem rotkvice postaju slatke i mekane: Probajte ih u laganoj testenini sa limunom i maslinama

   
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Postoje ljudi koji obožavaju rotkvice i jedu ih bez razmišljanja, ali i oni koji ih ne mogu ni da zamisle zbog tog karakterističnog „zemljanog“ mirisa i blago ljutkastog ukusa. Rotkvice su jedna od onih namirnica koje gotovo uvek dele mišljenja.

Međutim, u ovom receptu njihova uloga se potpuno menja. Pečenjem u rerni rotkvice gube oštrinu, postaju mekše, blago slatkaste i dobijaju sasvim novu aromu, daleko prijatniju čak i onima koji ih inače izbegavaju.

Upravo zato se savršeno uklapaju u laganu testeninu sa limunom, maslinovim uljem i začinskim biljem, gde više nisu dominantne, već diskretan i zanimljiv dodatak koji zaokružuje celo jelo.

Recept za pastu sa pečenim rotkvicama u sosu od limuna

Sastojci za sos:

  • 1-2 kašike sitno seckanog svežeg začinskog bilja
  • 1 kašičica rendane kore limuna
  • 2 kašike limunovog soka
  • 1 kašičica sitno seckanog belog luka (oko 2 čena)
  • 1 kašičica belog luka u prahu 
  • ¼-⅓ šolje maslinovog ulja (bliže ⅓ ako sos deluje pregusto)
  • ¼ kašičice soli
  • Mleveni biber po ukusu
  • ¼ kašičice slatke ili dimljene paprike (po želji)
  • 1 kašika senfa u prahu

Za testeninu:

  • 1 šolja seckanih rotkvica
  • 2 kašičice maslinovog ulja (za pečenje)
  • So i biber po ukusu
  • 450 g testenine od leblebija i sočiva (ili bezglutenske testenine po izboru)
  • Voda i prstohvat soli za kuvanje testenine
  • 60 g zelenih maslina
  • Kriške limuna i listići žalfije za dekoraciju
  • Sveže mleveni crni biber

Priprema:

  1. Priprema sosa:
    Sve sastojke za sos ubacite u blender ili seckalicu i blendajte dok ne dobijete gladak sos. Odložite ga u činiju ili u frižider dok ne zatreba.
  2. Pečenje rotkvice:
    Rernu zagrejte  na 200 °C. Seckane rotkvice pomešajte sa maslinovim uljem, solju i biberom, pa ih rasporedite na pleh. Pecite 15-20 minuta, dok ivice ne postanu blago hrskave i zlatne.
  3. Kuvanje testenine:
    Testeninu kuvajte u velikoj količini posoljene vode prema uputstvu sa pakovanja, dok ne bude al dente. Procedite je i kratko isperete hladnom vodom, pa je vratite u šerpu na tihoj vatri.
  4. Sjedinite sastojke:
    U testeninu umešate sos od limuna, zatim dodajte pečene rotkvice i masline. Sve lagano promešajte.
  5. Servirajte:
    Testeninu prebacite u veliku činiju ili pojedinačne tanjire i ukrasite kriškama limuna, svežim začinskim biljem i mlevenim biberom.

Korisni saveti za pripremu i sastojke

  • Ako želite blaži ukus limuna, koristite manju količinu soka, ali nemojte preskakati rendanu koru, ona daje aromu bez dodatne kiselosti.
  • Rotkvice secite na sličnu veličinu kako bi se ravnomerno ispekle. Ako su vrlo male, možete ih samo prepoloviti.
  • Umesto žalfije možete koristiti majčinu dušicu ili peršun, u zavisnosti od toga šta imate pri ruci.
  • Testenina od leblebija i sočiva je zasitnija, pa obratite pažnju da je ne prekuvate - najbolje je da ostane blago čvrsta pod zubima.
  • Ako planirate da jelo jedete hladno, dodajte još malo maslinovog ulja pre serviranja da testenina ostane sočna.

Ova testenina sa pečenim rotkvicama i limunskim sosom pokazuje kako jednostavni sastojci mogu dati potpuno nov i zanimljiv obrok. Dobijate jelo koje je hranljivo, osvežavajuće i prilagodljivo onome što imate u kuhinji.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari