Kupus kao zvezda posne trpeze: Recept za prazničnu salatu o kojoj će svi pričati
Kupus je jedna od onih namirnica koje gotovo uvek imamo u kuhinji. Jednostavan, povoljan i lako dostupan - ali retko u centru pažnje. A ipak, u retkim prilikama i receptima gde kupus dobije glavnu ulogu - rezultat može biti zaista spektakularan. Kako je u Srbiji počela sezona slava i prazničnih okupljanja, a istovremeno je i vreme posta, potražnja za biljnim i posnim jelima raste. Mnogi se tada pitaju: Kako pripremiti povrće tako da zaista oduševi goste navikle na mesna jela?
Ova salata od pečenog kupusa je upravo takvo jelo - topla, aromatična, bogata teksturom i ukusima. Dokaz da povrće ne mora da bude samo prilog. Može biti zvezda trpeze.
Recept za prazničnu salatu od pečenog kupusa sa orasima, brusnicama i tahinijem
Za kupus:
- 1 srednja glavica kupusa (oko 900 g)
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- ¾ kašičice soli
- ½ kašičice belog luka u prahu
- ¼ kašičice bibera
- 1 kašičica italijanske mešavine začina
- sok od ½ pomorandže
- 1 šolja usitnjene rukole
Za hrskavi dodatak salati:
- 50 g oraha
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika javorovog sirupa
- 1/2 kašike soja sosa
- prstohvat soli
- 3 kašike sušenih brusnica
- 2-3 kašike svežeg iseckanog peršuna
- ⅓ šolje izmrvljenog jačeg belog sira (za posnu/vegansku verziju, mlečni sir izostaviti ili zameniti biljnom alternativom - posnom fetom na pr.)
- Tahini - opciono kao preliv prilikom posluženja.
Priprema:
- Zagrejati rernu na 220 °C.
- Pečenje kupusa: Iseckani kupus staviti na veliki pleh. Dodati ulje, so, beli luk u prahu, biber i italijanske začine. Dobro promešati. Peći 15 minuta, zatim promešati i vratiti u rernu na još 15 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
- Hrskavi dodatak od oraha: U tiganju na srednjoj temperaturi zagrejati ulje, javorov sirup i soja sos dok ne počnu da krčkaju. Dodati krupno usitnjene orahe i mešati. Kuvati nekoliko minuta, dok se smesa ne zgusne i obloži orahe. Dodati so i koru pomorandže, pa kratko promešati. Dodati brusnice (usitnjene ako su krupne), skloniti sa vatre i prebaciti na papir za pečenje da se sve ohladi i stvrdne.
- Spajanje dodatka za salatu: Ohlađenu smesu od karamelizovanih oraha grubo iseckati i pomešati sa usitnjenim svežim peršunom i izmrvljenim sirom (ako ga koristite).
- Finalni korak: Izvaditi kupus iz rerne, dodati mu rukolu, preliti sokom od pomorandže i nežno promešati. Servirati kupus i preko njega staviti hrskavi dodatak, a po želji isprskati odozgo i sa malo tahinija.
Ova „salata“ od kupusa krije u sebi sjajne nutritivne benefite
Ovo jelo nije samo lepo na oko - ono hrani telo na najbolji mogući način.
Kupus
- bogat vlaknima, što pomaže varenje
- dobar izvor vitamina C i antioksidanasa
- sadrži jedinjenja koja doprinose smanjenju upala
- odličan izvor omega-3 masnih kiselina
- podržavaju zdravlje mozga i srca
- daju sitost i bogat ukus
Rukola i peršun
- puni fitonutrijenata i hlorofila
- podržavaju detoksikacione procese
- daju svežinu pečenim ukusima
- bogat kalcijumom i gvožđem
- doprinosi stabilnom nivou šećera u krvi
- daje kremastu teksturu bez mlečnih proizvoda
Vreme posta ne mora da znači odricanje, monotoniju ili „snalaženje“, već može biti prilika da:
- upoznamo povrće na novi način
- naučimo kako da jednostavne biljne namirnice pretvorimo u luksuzna jela
- obogatimo prazničnu trpezu zdravim jelima.
A što se tiče kupusa, možda je baš ova praznična sezona pravi trenutak da mu pomoću ovako kreativnih recepata damo na trpezi ulogu koju zaslužuje.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.