Kupus kao zvezda posne trpeze: Recept za prazničnu salatu o kojoj će svi pričati

   
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Kupus je jedna od onih namirnica koje gotovo uvek imamo u kuhinji. Jednostavan, povoljan i lako dostupan - ali retko u centru pažnje. A ipak, u retkim prilikama i receptima gde kupus dobije glavnu ulogu - rezultat može biti zaista spektakularan. Kako je u Srbiji počela sezona slava i prazničnih okupljanja, a istovremeno je i vreme posta, potražnja za biljnim i posnim jelima raste. Mnogi se tada pitaju: Kako pripremiti povrće tako da zaista oduševi goste navikle na mesna jela?

Ova salata od pečenog kupusa je upravo takvo jelo - topla, aromatična, bogata teksturom i ukusima. Dokaz da povrće ne mora da bude samo prilog. Može biti zvezda trpeze.

Recept za prazničnu salatu od pečenog kupusa sa orasima, brusnicama i tahinijem

Za kupus:

  • 1 srednja glavica kupusa (oko 900 g)
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • ¾ kašičice soli
  • ½ kašičice belog luka u prahu
  • ¼ kašičice bibera
  • 1 kašičica italijanske mešavine začina
  • sok od ½ pomorandže
  • 1 šolja usitnjene rukole

Za hrskavi dodatak salati:

  • 50 g oraha
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika javorovog sirupa
  • 1/2 kašike soja sosa
  • prstohvat soli
  • 3 kašike sušenih brusnica
  • 2-3 kašike svežeg iseckanog peršuna
  • ⅓ šolje izmrvljenog jačeg belog sira (za posnu/vegansku verziju, mlečni sir izostaviti ili zameniti biljnom alternativom - posnom fetom na pr.)
  • Tahini - opciono kao preliv prilikom posluženja.

Priprema:

  1. Zagrejati rernu na 220 °C.
  2. Pečenje kupusa: Iseckani kupus staviti na veliki pleh. Dodati ulje, so, beli luk u prahu, biber i italijanske začine. Dobro promešati. Peći 15 minuta, zatim promešati i vratiti u rernu na još 15 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. 
  3. Hrskavi dodatak od oraha: U tiganju na srednjoj temperaturi zagrejati ulje, javorov sirup i soja sos dok ne počnu da krčkaju. Dodati krupno usitnjene orahe i mešati. Kuvati nekoliko minuta, dok se smesa ne zgusne i obloži orahe. Dodati so i koru pomorandže, pa kratko promešati. Dodati brusnice (usitnjene ako su krupne), skloniti sa vatre i prebaciti na papir za pečenje da se sve ohladi i stvrdne.
  4. Spajanje dodatka za salatu: Ohlađenu smesu od karamelizovanih oraha grubo iseckati i pomešati sa usitnjenim svežim peršunom i izmrvljenim sirom (ako ga koristite).
  5. Finalni korak: Izvaditi kupus iz rerne, dodati mu rukolu, preliti sokom od pomorandže i nežno promešati. Servirati kupus i preko njega staviti hrskavi dodatak, a po želji isprskati odozgo i sa malo tahinija.

Ova „salata“ od kupusa krije u sebi sjajne nutritivne benefite

Ovo jelo nije samo lepo na oko - ono hrani telo na najbolji mogući način.

Kupus

  • bogat vlaknima, što pomaže varenje
  • dobar izvor vitamina C i antioksidanasa
  • sadrži jedinjenja koja doprinose smanjenju upala

Orasi

  • odličan izvor omega-3 masnih kiselina
  • podržavaju zdravlje mozga i srca
  • daju sitost i bogat ukus

Rukola i peršun

  • puni fitonutrijenata i hlorofila
  • podržavaju detoksikacione procese
  • daju svežinu pečenim ukusima

Tahini

  • bogat kalcijumom i gvožđem
  • doprinosi stabilnom nivou šećera u krvi
  • daje kremastu teksturu bez mlečnih proizvoda

Vreme posta ne mora da znači odricanje, monotoniju ili „snalaženje“, već može biti prilika da:

  • upoznamo povrće na novi način
  • naučimo kako da jednostavne biljne namirnice pretvorimo u luksuzna jela
  • obogatimo prazničnu trpezu zdravim jelima.

A što se tiče kupusa, možda je baš ova praznična sezona pravi trenutak da mu pomoću ovako kreativnih recepata damo na trpezi ulogu koju zaslužuje.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari