
Iznenađujuće, a neodoljivo ukusno: Ovo voće čuda pravi kad se doda u salate
Kada pomislimo na jagode, obično ih povezujemo sa dezertima ili možda smutijima – ali salate? E pa pripremite se za iznenađenje! Jagode se ne dodaju u salate samo da bi se „pravili“ da smo kreativni. Ne, to je zapravo vrlo pametan i ukusan način da uzdignemo salate na viši nivo – kako u pogledu ukusa, tako i u nutritivnom smislu. A zašto baš jagode?
Jagode donose slatku, ali i kiselkastu notu ukusa, što formira lep kontrast u odnosu na slane, zemljane ili gorkaste ukuse koje često srećemo u salatama. Sočna i vodena tekstura jagoda dodaje salati i svežinu, a jarko crvena boja nam otvara apetit i čini da činija sa salatom deluje i vizuelno mnogo privlačnije. Vaša salata sa jagodama će čak i na stolu prepunom hrane - bez sumnje privući pažnju.

Međutim, benefiti dodavanja jagoda u salate idu i dalje od ukusa i izgleda, jer one nose sa sobom i nesumnjivo nutritivno bogatstvo:
- Prebogate su C vitaminom – jedna šolja jagoda podmiriće nam 100% dnevnih potreba, kako bi podržali na pravi način i imune funkcije, ali i proizvodnju važnu proizvodnju kolagena u organizmu (da, da … zbogom skupi preparati);
- Prepune su antioksidanasa – naročito antocijanina i elaginske kiseline – boraca protiv inflamacije i oksidativnog stresa;
- Bogate su vlaknima – pa pomažu u održavanju sitosti, regulaciji šećera u krvi i zdravlju probavnog sistema;
- Niskokalorične su – oko 50 kcal po šolji, čini ih idealnim za primene gde hoćemo da dodamo volumen i slasta, ali sa minimumom kalorija;
- Mogu biti od pomoći i za zdravlje srca – postoje saznanja da bi jagode mogle da pomognu kod snižavanja holesterola i za bolje funkcionisanje krvnih sudova.
Koje namirnice se najbolje kombinuju i slažu sa jagodama u salatama?
Jagode „zasijaju“ u salatama kada ih iskombinujemo sa sastojcima koji su u stanju da balansiraju njihovu slatkoću. Evo primera nekih klasičnih kombinacija, mada za mnoge od nas možda iznenađujućih:
- Zeleniš – bebi spanać, rukola, mešani mlad zeleniš (one fine mešavine iz marketa) i salata puterica;
- Slano-osvežavajući element – crveni luk, avokado, krastavac, čeri paradajz;
- Hrskavo – pečeni badem ili orah, semenke bundeve ili slana granola
- Kremasti elementi – posna ili obična feta, meki sir od indijskog oraha, kremasti tahini dresing, dresing na bazi jogurta (biljnog ili običnog)
- Drugo voće – sveže borovnice, tanke kriške jabuke ili kruške, suve brusnice
- Žitarice – kinoa, ječam, orzo;
- Ostali dodaci – pečene leblebije, balzamiko sirup
Recept za salatu sa spanaćem, jagodama i balzamik tahini dresingom
Potrebno je:
- 2 šolje bebi spanaća
- 1 šolja seckanih jagoda (na tanje kriške)
- ½ avokada (isečenog na kockice)
- ¼ glavice crvenog luka (isečenog na tanka „rebarca“)
- 2 kašike pečenih badema ili oraha (blago usitnjenih, da se fino grickaju)
- Opciono: ½ šolje kuvane kinoe (ako želite hranljiviji, kompletan obrok)
Za dresing:
- 1 kašika tahinija (paste od susama)
- 1 kašika balzamiko sirćeta
- 1 kašičica javorovog sirupa (ili agave sirupa)
- 1 kašičica dižonskog ili drugog blagog senfa
- 1-2 kašike vode (za razređivanje dresinga)
- So i biber po ukusu
Pripremite prvo dresing tako što ćete pomešati u manjoj posudici sve sastojke, pa dodavati po malo vodu i mešati dok ne dobijete željenu konzistenciju dresinga. U većoj posudi pomešajte listove mladog spanaća, jagode, avokado, crveni luk i kinou (ako je dodajete). Prelijte dresingom i pažljivo promešajte. Pospite salatu usitnjenim pečenim bademima ili orasima. I naravno, poslužite odmah ovaj divnu salatu prepunu slatkasto – kremastih i kiselkasto – hrskavih kontrasta.
Iako jagode u salatama mogu na prvu loptu da deluju neobično, njihova predivna boja, ukus i nutrijenti mogu zaista da ih pretvore u obrok za pamćenje. Koju god primenu i kombinaciju da odaberete, jagode će učiniti ne samo da vaše salate budu još zdravije, već i mnogo, mnogo – interesantnije.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.