
Najslađi zaštitnik srca: Kako jagode osnažuju funkcije naših krvnih sudova?
Svi obožavamo jagode, ali one nisu samo predivna prolećno-letnja poslastica – one su i nutritivna bomba prepuna zdravstvenih benefita. Ispod njihove jarke crvene boje i slasno-sočne spoljašnosti krije se pravo bogatstvo moćnih jedinjenja – anitoksidanata, vlakana i drugih supstanci za koje je nauka pokazala da mogu unaprediti zdravlje srca i podržati funkcije krvnih sudova, ali i sveukupno blagostanje organizma.
Hajde da pogledamo šta kaže nauka, pa da onda sa još većim zadovoljstvom prionemo na uživanje u jagodama…
Šta kažu studije o jagodama i zdravlju srca?
Nekoliko studija istražilo kako se konzumacija jagoda odražava na krvne sudove, krvni pritisak i druge pokazatelje zdravlja srca, a rezultati su prilično impresivni:
- Poboljšanje funkcija krvnih sudova – Studija iz 2023. objavljena u publikaciji „The American Journal of Clinical Nutrition“ pronašla je da svakodnevna konzumacija jagoda popravlja funkcionisanje unutrašnjeg zida krvnih sudova – utičući na poboljšanje njihove sposobnosti da se šire i skupljaju kada je potrebno. Ovo je kritično važno za sprečavanje pojave visokog krvnog pritiska i bolesti srca.
- Uticaj na snižavanje krvnog pritiska i holesterola – Jagode su bogate polifenolima, a naročito antocijaninom (otuda crvena boja), koji utiče na snižavanje – krvnog pritiska, LDL holesterola i markera inflamacije u organizmu. Oni utiču na opuštanje krvnih sudova, smanjuju oksidativni stres i poboljšavaju protok krvi kroz krvne sudove.
- Odlične su za dijabetičare i poboljšanje osetljivosti ćelija na insulin – Kod ljudi koji su u riziku od srčanih bolesti, pronađeno je da jagode mogu da poprave osetljivost na insulin – što je usko povezano sa ostalim kardiovaskularnim faktorima rizika.

Jagode su izuzetno vredne zbog visokog sadržaja C vitamina (bogatije su od pomorandži!), sadržaja elagijske kiseline i flavonoida (zaštita od oksidativnog stresa), dosta vlakana (regulacija holesterola), a pri tom imaju nizak sadržaj šećera i malo kalorija.
Ovo voće je bukvalno – slatkiš iz prirode – ali slatkiš koji čini dobre stvari za naše krvne sudove. I zato, treba da navalimo na jagode što češće dok su u sezoni:
- Dodavati ih redovno u jutarnje ovsene kaše, čia pudinge ili pogrickati uz čašu biljnog ili običnog jogurta;
- Dodati ih obavezno u salate od zeleniša za slatki balans (najbolje se slažu sa spanaćem, rukolom i sl.)
- Sjajan su dodatak za vinegret preliv za salate
- Odlične su za lagane letnje poslastice
- Višak zamrznite – za dodavanje u smutije ili plant based sladoled iz blendera
- Iskombinujte ih sa limunom i mentom u najneverovatniju domaću limunadu
A evo i podsetnika za 3 brza recepta za osveženja za tople dane na bazi jagoda, za koje možemo iskoristiti i one plodove koji su počeli da gube svežinu...
1. Recept za smuti od jagoda (idealan za zdravo srce)
Potrebno je:
- 1 šolja zamrznutih ili svežih jagoda
- 1 manja banana
- 1 kašika čia semenki ili mlevenog lana (ili pola/pola)
- 1/2 šolje biljnog mleka
- Opciono: 1/4 šolje biljnog jogurta ili grčkog jogurta (za dodatnu kremastost)
- 1-2 lista sveže nane (opciono)
Sve izblendati i odmah uživati u ovoj zdravoj i osvežavajućoj užini.
2. Recept za limunadu sa jagodama (bez rafinisanog šećera)
Potrebno je:
- 1 šolja svežih jagoda
- Sok od dva limuna
- 2-3 kašike javorovog sirupa (ili sirupa od urmi)
- 3 šolje hladne vode
- Za serviranje: led i listići mente
Izblendati jagode, pa im dodati sok od limuna i javorov sirup. Ako želite limunadu bez pulpe jagoda, procedite sve kroz cediljku. Dodajte hladu vodu i poslužite limunadu preko leda i malo sveže mente. Dobili ste sjajno osveženje prepuno C vitamina!
3. Recept za domaći sladoled od jagode i banana
Potrebno je:
- 2 smrznute banane (isečene na komade i zamrznute)
- 1 šolja zamrznutih jagoda
- Opciono: malo arome vanile
- Malo biljnog mleka – onoliko koliko je potrebno da se voće izblendira
Ako još niste otkrili pripremanje plant based sladoleda koji je širom sveta postao poznat kao „nice cream“ (umesto „ice cream“) – krajnje je vreme. Naime, neko je otkrio da kada se zamrznuta banana izblenda sa vrlo malo biljnog mleka ili vode (tek toliko da se pokrene blendiranje), dobije se vrlo kremasta i gusta ledena poslastica koja podseća teksturom na sladoled iz automata (onaj fini meki i kremasti). Tako je moguće pomoću zamrznute banane i raznih dodataka dobiti različite ukuse ovog plant based „nice cream“ sladoleda.
Zato izblendajte zamrznute banane sa jagodama i malčice biljnog mleka i dobićete divan kremasti sladoled – poslužite ga odmah ili kratko zamrznite, ako želite da bude čvršći. Odličan je i sa topinzima poput – istopljene čokolade, seckanih pistaća, isprskan bademovim puterom ili posut sa malo mlevene plazme, itd…
Jagode definitivno nisu samo lepe i slatke – one su i moćni saveznici naših krvnih sudova i zdravlja srca. Jedna porcija jagoda dnevno imaće značajan uticaj na vaše zdravlje, a dobra stvar je – da je i vrlo lako i vrlo ukusno učiniti ih delom svoje dnevne rutine.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.