Nutritivne razlike među vrstama pirinča: Koji ima najviše vlakana, a koji obiluje antioksidansima?

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Pirinč je osnovna namirnica u ishrani velikog broja ljudi širom sveta. Iako na prvi pogled deluje da se sve svodi na beli i integralni, zapravo postoji mnogo različitih vrsta koje se razlikuju po boji, ukusu, teksturi, nutritivnoj vrednosti, pa čak i stepenu obrade. Ono što je zajedničko svim vrstama jeste da su dobar izvor ugljenih hidrata i ne sadrže gluten, što ih čini pogodnim i za osobe sa celijakijom ili osetljivošću na gluten.

braon pirinač, pirinač Foto: Shutterstock

Integralni pirinač, klasična zdravija opcija

Integralni pirinač, ili braon pirinač, ima sačuvane spoljne delove zrna, odnosno mekinje i klicu, pa sadrži više vlakana, proteina i mikronutrijenata nego beli. Takođe, sadrži flavonoide poput kvercetina i luteolina, koji deluju antiinflamatorno i mogu pomoći u prevenciji hroničnih bolesti. Ima niži glikemijski indeks, što znači da sporije podiže nivo šećera u krvi.

Crni pirinač, antioksidativna bomba

Crni pirinač je dobio nadimak "zabranjeni" jer se u staroj Kini služio samo caru. Njegova boja potiče od visokog sadržaja antocijanina, istih onih pigmenata koji se nalaze u borovnicama i kupinama. Ova vrsta pirinča ima najjača antioksidativna svojstva od svih i pokazala je potencijalne antikancerogene efekte u laboratorijskim studijama. Pored toga, bogat je proteinima, magnezijumom, cinkom i selenom, a kuvanjem poprima tamnoljubičastu nijansu.

Crveni pirinač, balans ukusa i koristi

Crveni pirinač, poput onog sa Himalaja ili Tajlanda, sličan je po antioksidativnom profilu crnom pirinču, ali ima orašast ukus sličan basmatiju. Takođe sadrži flavonoide i vlakna, ali u nešto manjim količinama. Iako ima manje proteina nego crni pirinač, i dalje je nutritivno znatno vredniji od belog. Može se koristiti kao prilog, u salatama ili kao deo azijskih jela.

Divlji pirinač

Divlji pirinač je zapravo seme vodene trave, ali se koristi i kuva kao i običan pirinač. Ima više proteina i vlakana od belog pirinča i dobar je izvor B vitamina, magnezijuma i mangana. Takođe ima visok sadržaj rezistentnog skroba, koji se sporije vari i time manje utiče na šećer u krvi. Neka istraživanja na životinjama pokazala su da divlji pirinač može smanjiti trigliceride, loš holesterol i insulin. Odličan je dodatak salatama i jelima sa povrćem.

Beli pirinač, omražen bez razloga?

Beli pirinač često ima lošu reputaciju, ali istina je malo složenija. On prolazi proces obrade tokom kog se uklanjaju mekinje i klica, čime se gube i deo vlakana, vitamina i minerala. Ipak, mnoge vrste belog pirinča su obogaćene gvožđem i B vitaminima, pa mogu imati i više određenih mikronutrijenata nego integralni. Takođe, ima manji sadržaj arsena i lakše se vari, što ga čini korisnim u sportu i oporavku.

Kada se beli pirinač skuva i ohladi, deo skroba se pretvara u tzv. rezistentni skrob, koji povoljno deluje na crevnu floru i šećer u krvi. Dakle, ni beli pirinač ne mora biti loš, važno je kako ga spremamo i sa čim ga jedemo.

A šta je sa arsenom?

Arsen se prirodno nalazi u zemljištu, ali njegova količina u pirinču zavisi i od načina gajenja. Integralni pirinač sadrži više arsena jer zadržava spoljne slojeve zrna. Ipak, jednostavni trikovi kao što su ispiranje zrna i kuvanje u puno vode koja se potom baca mogu značajno smanjiti prisustvo arsena.

Rižoto pasulj Foto: Profimedia

Kako ga uključiti u ishranu

Pirinč se lako uklapa u različite obroke i načine ishrane. Može biti baza za stir-fry, dodatak supama, sastojak salata ili pun obrok uz mahunarke i povrće. Evo nekoliko ideja:

  • integralni ili crni pirinač sa povrćem i tofuom
  • divlji pirinač sa leblebijama i zelenom salatom
  • hladna salata od crvenog pirinča sa avokadom i limunom
  • beli pirinač uz kuvani pasulj i svežu salsu

Važno je i kako ga čuvamo - kuvani pirinač treba brzo rashladiti i ne ostavljati na sobnoj temperaturi duže vreme, jer postoji rizik od bakterija koje mogu izazvati trovanje hranom.

Pirinač i pečurke Foto: Shutterstock

Na kraju, koji je najzdraviji?

Nema jednostavnog odgovora na pitanje koji je pirinač „najzdraviji“, jer to zavisi od ishrane, potreba i zdravstvenih ciljeva. Ako je važna sitost, antioksidansi i vlakna - crni, crveni, divlji i integralni pirinač su odličan izbor. Ako je potrebna brza energija, beli pirinač je lagana opcija.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari