Najbolja domaća topla čokolada za zimske dane: Donosi benefite i greje dušu

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Postoje neki fini zimski dani… ali, postoje i dani kao što je ovaj - tamni, vetroviti i hladni, koji su specijalno pogubni za naše raspoloženje i motivaciju. Kada ovako očajnički danima čeznemo za zracima Sunca, potrebno je zaišta nešto posebno fino i toplo da nas ogreje iznutra. Na primer jedna divna „komfi“ - domaća topla čokolada u šolji. I to ni previše slatka i nikako veštačka iz kesice - već nešto zaista kremasto, a u istovremeno hranljivo i utešno. Nešto što možemo polako da pijuckamo umotani u omiljeni meki prekrivač, osećajući kako nam se raspoloženje popravlja sa svakim slatkim gutljajem.

Ovaj jednostavni recept za toplu čokoladu ili kakao, koji prenosimo sa profila @deliciouslyella donosi upravo takvu vrstu kremaste zimske magije koja asocira na čisto zadovoljstvo.

Recept za kremastu vegansku toplu čokoladu

Sastojci (za 1 osobu):

  • 250 ml bademovog mleka
  • 1-2 kašike javorovog sirupa ili sirupa od urmi (po vašem ukusu)
  • 2 kašičice kakao praha
  • 1 kašičica bademovog putera
  • 1 kašičica cimeta (opciono, ali toplo preporučujem!)
  • 1-2 kocke tamne čokolade, iseckane

Postupak pripreme:

  1. Zagrejte u šerpici bademovo mleko da postane toplo, ali ne i da provri.
  2. Skinite ga sa vatre i dodajte mu kakao prah, tečni zaslađivač po izboru, bademov puter i cimet, pa dobro promešajte žicom ili malim mikserom za nes kafu (ako imate). Potrebno je da se sastojci rastvore u mleku i lepo sjedine.
  3. Na kraju umešajte i crnu čokoladu i blago promešajte da se i ona rastopi.
  4. Sipajte u omiljenu šolju, uvijte se u ćebe i uživajte!

Zašto je ova domaća topla čokolada tako dobra i za raspoloženje, ali i zdravlje?

Nije u pitanju samo „utešno“ piće. Svaki sastojak ove tople čokolade donosi zapravo nešto vredno - posebno za crevnu mikrobiotu, serotonin i raspoloženje.

  • Kakao- hrana za mozak i dobre bakterije: Kakao je bogat flavonoidima, antioksidansima koji poboljšavaju cirkulaciju u mozgu, koncentraciju i pamćenje. Istovremeno sadrži vlakna koja hrane dobre bakterije u crevima.A zdrava creva = bolja proizvodnja serotonina = bolje raspoloženje.
  • Bademov puter i bademovo mleko - zdrave masnoće za stabilnu energiju: Bademi sadrže vitamin E, magnezijum i zdrave mononezasićene masti koje održavaju stabilan nivo šećera u krvi, snižavaju holesterol i donose dugotrajnu energiju, a i hrane dobre bakterije u crevima.
  • Cimet - prirodna toplina i balans: Cimet pomaže regulaciju šećera u krvi, ima antiinflamatorna svojstva i predivno greje organizam - savršen je za zimske dane.
  • Crna čokolada - veliko zadovoljstvo u maloj kockici: Tamna čokolada (70%+) je izvor flavanola, prebiotičkih vlakana i jedinjenja koja podižu nivo dopamina i serotonina. Idealna je za trenutni „boost“ raspoloženja.

Kako da vam topla čokolada nikada ne dosadi – ideje za varijacije

Ovaj recept je odlična baza, ali možete ga lako transformisati u neki novi ugođaj:

  • Čoko-pomorandža - Dodajte narendanu koricu pomorandže i kap ekstrakta vanile za neodoljivu jafa aromu.
  • Verzija puna toplih zimskih začina - Dodajte prstohvat muškatnog oraščića, kardamoma i karanfilića.
  • Proteinska verzija - Dodajte kašiku omiljenog biljnog proteina (oni sa ukusom čokolade ili vanile se odlično slažu).
  • Ekstra kremasta topla čokolada - Zamenite deo bademovog mleka gustim kokosovim mlekom (iz konzerve) za bogatiju teksturu.
  • „Moka“ varijanta - Dodajte malo instant nes kafe ili „šot“ espresa - idealno ujutru ili za popodnevni energetski „boost“.

Tokom ovih hladnih i tmurnih dana nekada je dovoljno vrlo malo truda da bismo pomogli sebi da se osećamo bolje – jedna šolja tople čokolade može biti taj mali spasonosni ritual ljubavi prema sebi. Greje nas, podiže raspoloženje, ali i hrani naše telo iznutra. Ako vam danas treba razlog da napravite pauzu, usporite i ogrejete se – evo ga!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari