• 0

Razotkriven skandal: U Nemačkoj svečano porinut monstruozni brod uništitelj

Da li znate da u Evropi, najveći ribarski brodovi, koji čine 1% ukupne ribarske flote, ulove godišnje više od polovine ukupnog ulova ribe? Ovakvi industrijski monstrumi u stanju su dnevno da ulove nekoliko stotina tona ribe, više nego 1000 malih brodova zajedno. I posle se čudimo gde je nestala riba iz mora i zašto mali ribari propadaju…

  • 0
Pecaroši ribolovci love ribu mrežom u okeaku Foto: Do Tuan Ngoc/Solent News & Photo Agency / Solent News / Profimedia

Industrijski ribolov je uzrok br. 1 kritičnog stanja u kome se nalaze mora i okeani širom sveta. Najopasniji brodovi su tzv. „troleri“, koji za sobom vuku ogromne mreže hvatajući u njih sve na šta naiđu. Problem ovakvog masovnog izlovljavanja ribe je veliki procenat tzv. „neželjenog ulova“ morskih stvorenja najrazličitijih vrsta koja za ovu industriju nemaju ekonomsku vrednost. Ona su „otpad“ i tako bivaju i tretirana.

Ako jedete škampe, znajte da je to jedna od vrsta koja donosi veliki profit industriji, ali ima ogromnu cenu za morske ekosisteme. Naime, za svaki kilogram škampa koji ulovi, ribarska industrija pokupi bar još 4 kilograma „neželjenog ulova“ (4 puta više). Ta nedužna morska bića su „otpad“ industrije škampa.

Tajno porinuće novog mega trolera u Nemačkoj

U gradu Bremerhovenu na severu Nemačke, 5. aprila je u tajnosti održan jedan događaj. Velika holandska multinacionalna kompanija Parlevliet&van der Plas je porinula svoj novi industrijski ribarski brod – mega troler. Zašto je ovaj događaj održan u tajnosti tako da se do samo jedan dan pre njegovog održavanja krilo vreme i mesto događaja? Razlog je strah. Strah korporacija i političara od javnog skandala i protesta ekoloških aktivista i građana.

Aktivisti možda nemaju novac i moć, ali su zato vrlo posvećeni pravednoj borbi i vrlo su uporni. Nevladina ekološka organizacija „Bloom“ iz Francuske je uspela dan pre ovog događaja da sazna za njegovo održavanje i da u kratkom roku organizuje svoju ekipu da stignu na vreme u Nemačku. Oni su na dan porinuća novog industrijskog broda „Jan Maria“ uspeli da se infiltriraju među zvanice na svečanom događaju i da uđu na brod.

Ono što su videli na industrijskom brodu „monstrumu“ ih je šokiralo

Novi industrijski troler „Jan Maria“, koji je holandska kompanija pustila u rad, dugačak je 88 metara. Zajedno sa ostalim gostima aktivisti su prvo obišli gornje palube. Na njima se nalaze luksuzne kabine, teretane i saune - smeštaj dostojan nekog luksuznog broda za krstarenje. Očigledno da kompanija brine da njeni zaposleni tokom uništiteljskih pohoda na morski svet udobno provode vreme.

Međutim, u utrobi broda aktivisti su naišli na opremu i tehniku koju su opisali kao „pravu ratnu mašineriju“. To je mašinerija protiv koje morski prirodni svet nema nikakve šanse. „Jan Maria“ je projektovana za troling po dnu (ima i drugih vrsta trolinga ali ovaj je najrazorniji). Brod nosi mreže koje su toliko velike da u njih može da stane nekoliko fudbalskih terena! Mreže drže teški metalni lanci i tvrdi gumeni diskovi koji se kotrljaju po dnu. Ovi pravi „morski buldožeri“ skupljajući plen, drljaju morsko dno lomeći sve pred sobom i ostavljajući totalnu pustoš.

Glavna inovacija na ovom brodu je kapacitet uništenja morskog sveta, koji je uvećan čak 3 puta u odnosu na prethodne trolere. Ovakvi „mega“ troleri donose totalnu deforestaciju morskog dna i uništenje morskih vrsta bez ikakve diferencijacije.

Aktivisti su u utrobi ogromnog broda snimili i pravu modernu ploveću fabriku koja može dnevno da preradi više od 100.000 kg ribe. Vrhunac cinizma je da se na brodu vijori zastava sa plavim MSC žigom, koji predstavlja međunarodni sertifikat održivog ribolova!

Okeani i mora su u kritičnom stanju

Istraživači širom sveta upozoravaju već godinama da su okeani u kritičnom stanju i da morski biodiverzitet nestaje velikom brzinom. Aktivisti naglašavaju da je neophodno brzo reagovati na ovakve skandalozne događaje i vršiti pritisak na vlade zemalja zbog nereagovanja. Okeani su pluća naše planete i apsorbuju trećinu CO2 emisija. Veruje se da su okeani do sada apsorbovali 90% viška toplote na planeti koji potiče od ljudskih aktivnosti.

Bez zdravih okeana naša planeta bi bila nemoguća za život, a industrijsko ribarenje je br. 1 uzrok njihove destrukcije. Ekološki aktivisti upozoravaju da je neophodna uporna borba protiv nemilosrdnih industrijskih lobija gladnih profita.

Na adresi https://petitions.bloomassociation.org/en/stop-mega-trawlers možete potpisati peticiju za zabranu mega trolera. Međutim, osim podrške ekološkim organizacijama, mi potrošači imamo moć da izborom toga šta kupujemo ili ne kupujemo damo svoj glas za ono što je dobro i za nas i za planetu. Naša moć je ogromna i toga moramo da budemo svesni.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari