• 1
 ≫ 

Studentkinja je u bolničkoj postelji razvila biznis da bi ozdravila, a danas zarađuje milione

 ≫ 

Engleskinja Ela Mils (@deliciouslyella) prešla je dug put od teškog zdravstvenog problema do uspešnog plant based biznisa koji je doprineo promeni navika u ishrani miliona ljudi

  • 1
Bolnica povrce zdrav život Foto: Shutterstock

„Deliciously Ella“ (@deliciouslyella, ili „Ukusno od Ele“) je poznati plant based Internet blog i profil na Instagramu, inspiracija za zaljubljenike ovog životnog stila, iza koga stoji preslatka Engleskinja Ela Mils. Već sama činjenica da njen plant based profil ima 2,4 miliona pratilaca je za poštovanje, ali kada tome dodamo da je iz njega proizašao i multimilionski biznis koji uključuje liniju raznovrsnih plant based proizvoda pod njenim brendom, 7 izdatih kuvara od kojih su većina bili bestseleri, kao i uspešan restoran u Londonu, onda shvatamo kolika je posvećenost, kreativnost i pozitivna energija u pozadini ove neobične priče.

A sve je počelo pre desetak godina kada je Eli, tada studentkinji, u 21. godini dijagnostifikovan PST (posturalni tahikardijski sindrom). U pitanju je ozbiljan zdravstveni problem koji kod obolelih izaziva ubrzani rad srca i vrtoglavicu kad god pokušaju da ustanu. Medicina Eli nije ponudila rešenje, osim lekova za ublažavanje simptoma, pa se ona bacila na pretragu po Internetu u pokušaju da pronađe način da sama sebi pomogne. Uspela je da pronađe ljude iz različitih delova sveta koji su se borili sa istim ili sličnim simptomima i saznala kako su mnogi od njih osetili znatno poboljšanje prelaskom na biljnu hranu. Odlučila je da pokuša, a ostalo je istorija…

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Deliciously Ella (@deliciouslyella)

Ela je preko noći prešla na plant based ishranu u nadi da će popraviti svoje zdravlje, a svoj put i recepte je snimala i delila na svom blogu i društvenim mrežama. Ubrzo je dobila ponudu da napiše prvi kuvar veganskih recepata, koji je te godine bio najprodavaniji novi kuvar u Engleskoj.

Forsiraću povrće dok mi ne bude bolje, a posle ću videti...

Pre 10-ak godina, kada je Ela započela svoj veganski put, ovaj način ishrane je bio potpuno nepoznat većini ljudi. Iako je želela da podeli svoje iskustvo, nakon što je osetila ogromne pozitivne efekte na svoje zdravlje, Ela priznaje da nije verovala da će to mnogima biti interesantno. Sam koncept je ljudima tada bio potpuno stran. „Ješćeš samo biljke? Šta, kao kućne biljke, ili…?“, pitali su je neki. Pojam plant based tada uopšte nije bio u upotrebi, a resursa na Internetu je bilo vrlo malo.

„Ova hrana će sigurno biti bezveze, ali radiću to dok mi se zdravlje ne popravi. A nakon toga…? Pa, što bi bilo ko hteo tako da se hrani?“, razmišljala je tada Ela, ne verujući na startu mnogo u svoj blogersko-kulinarski poduhvat popularizovanja biljne hrane. Međutim, zdravlje joj se brzo popravilo, kulinarske veštine usavršile, pa je počela uživa u ukusu i raznovrsnosti svojih kreacija, kao i njeni pratioci čiji je broj stalno rastao.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Deliciously Ella (@deliciouslyella)

Posle samo 10 godina plant based ishrana je zaplovila u mejnstrim

Premotamo li priču 10-ak godina u budućnost, plant based ishrana je mejnstrim u mnogim delovima sveta. U Engleskoj je potrošnja mesa po stanovniku najmanja od 1970. godine na ovamo.

„Našom ishranom danas dominira visoko prerađena hrana i ako je poruka da treba jesti više povrća ikada bila važna, to je danas“, kaže Ela. Ona danas, osim vođenja svog multimilonskog biznisa, mora istovremeno da žonglira i majčinske obaveze prema svoje dve male ćerkice. Zato Ela čvrsto veruje da priprema kvalitetne hrane mora i može da bude i jednostavna, pa je vrlo posvećena tome da put ka zdravoj plant based ishrani učini svojim pratiocima što jednostavnijim. Njen poslednji kuvar, objavljen prošle godine, nosi naziv „Zdravo na lak način“, a sastoji se od recepata koji imaju najviše 5 jednostavnih koraka i ne više od 10 sastojaka.

Ali nisu Elin zaštitni znak samo jednostavna, već i – neverovatno ukusna jela, jer su svi njeni recepti osmišljeni tako da vam „krene voda na usta“.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Deliciously Ella (@deliciouslyella)

Fantastičan recept za „Balzamiko paradajz pastu“ za 15 minuta by "Deliciously Ella"

Potrebno vam je (za dve osobe):

  • 200 g špageta (ili neke druge paste)
  • 1-2 kašike maslinovog ulja
  • 3-4 čena belog luka
  • ½ kašičice čili paprike
  • 1 konzerva belog pasulja
  • 500 ml pirea od paradajza ili paradajz pelata iz konzerve
  • 2 kašike balzamiko sirćeta
  • 1 kašičica soja sosa
  • 1 kašičica javorovog sirupa (ili smeđeg šećera)
  • 50 g bebi spanaća
  • 20 g svežeg bosiljka (može i 1 kk suvog)
  • So i biber
  1. Skuvajte pastu, procedite je i sačuvajte šolju tople vode od kuvanja.
  2. Dok se pasta kuva, zagrejete maslinovo ulje i propržite kratko na srednjoj vatri seckani beli luk i čili.
  3. Umešajte u to oceđeni pasulj iz konzerve, paradajz pire, balzamiko, soja sos i javorov sirup. Dodajte so i biber po ukusu, promešajte i kuvajte 3-4 min.
  4. Viljuškom izgnječite pasulj u sosu, tako da ostanu samo sitni komadići.
  5. Na kraju umešajte šaku bebi spanaća i dodajte bosiljak. Probajte i korigujte začine po potrebi.
  6. Dodajte u sos oceđenu pastu, promešajte i dolijte vodu sačuvanu od kuvanja špageta, po potrebi do željene gustine sosa.
  7. Servirajte u tanjire i ukrasite listićima svežeg bosiljka i po želji dodajte odozgo još malo maslinovog ulja.

(Plantbased.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lidija

    25. mart 2024. | 13:29

    Svaka joj čast! Ja maštam o tome da kupim neku vikendičicu u okolini, sa malo većim placem, pa da napravim bašticu u kojoj mogu da gajim svoje povrće. O tome maštam još od one nesrećne pandemije, pa još nikako, ali se nadam da ću uskoro to i uraditi, jer konačno imam saveznike, 'be safe' nekretnine. A onda ću se verovatno tamo i preseliti, jer imam utisak da me grad već pomalo pritiska...