• 0
 ≫ 

Da ne poverujete: Mlade preduzetnice napravile fantastičan sladoled čiji je glavni sastojak – karfiol

 ≫ 

Ako ste ljubitelj sladoleda, ova priča će vas oduševiti. Njene junakinje su dve mlade preduzetnice zaljubljene u ovu poslasticu i pune entuzijazma da kreiraju potpuno inovativan proizvod koji će istovremeno doprineti rešavanju konkretnog i ozbiljnog društvenog problema

  • 0
Sladoled od Jagode Foto: Shutterstock

Mladost, znanje i entuzijazam su očigledno dobitna kombinacija iz koje se mogu roditi potpuno neverovatne ideje i poduhvati. Ovo je jedan od njih… Dve devojke sa Novog Zelanda – Dženi Metison i Mili Kumar spojile su zajedničke ideje i zabrinutost nad neodrživošću sistema proizvodnje hrane. Koristeći svoje znanje stečeno na studijama tehnologije hrane, ali i marketinga, one su uspele da osmisle recepturu za dobijanje neverovatno kremastog i ukusnog sladoleda čiji je glavni sastojak – skromni karfiol.

Karfiol Foto: Shutterstock

Dženi i Mili su vrlo dovitljivo smislile način da povežu dve naizgled nespojive stvari – svoju ljubav prema sladoledu i rešavanje problema bacanja hrane. Svetske statistike pokazuju da jako veliki procent (u nekim zemljama i do 40%) roda povrća sa farmi ne stigne do polica supermarketa. Plodovi koji su neodgovarajućeg oblika ili veličine i sa blagim oštećenjima bivaju najčešće odbačeni.

Istraživanje i usavršavanje recepture za sladoled od karfiola nije bilo lako, a po priznanju mladih preduzetnica trajalo je skoro tri godine. Međutim, sudeći po reakcijama ljudi kada probaju njihov sladoled, izgleda da se sav taj trud isplatio.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Cauliflower Ice Cream 🍦 (@eatkinda)

Sve prednosti ovog neverovatnog sladoleda

Potrošači na Novom Zelandu, gde se u većim prodavnicama već prodaje ovaj neobičan sladoled, su oduševljeni ne samo njegovim ukusom, već i drugim svojstvima ovog proizvoda:

  • On je veganski, GMO free, bez prisustva palminog ulja, a ne sadrži nijedan od najčešćih alergena: kravlje mleko, soju, orašaste plodove, kao ni veštačke zaslađivače, boje i arome. To je zapravo proizvod iz snova za osobe sklone alergijama
  • Izborom ovog sladoleda kupci biraju održivost i doprinose smanjenju problema bacanja hrane, jer se u njegovoj proizvodnji koriste isključivo nesavršene (samo izgledom) glavice karfiola
  • Konzumacija ovog neverovatnog proizvoda ne nanosi nikakvu ekološku štetu planeti, jer je ambalaža napravljena od eko frendli materijala koji su potpuno biorazgradivi (mogu se dodati u kompost)
  • I na kraju najveća prednost – uživanje u omiljenoj kremastoj poslastici potpuno bez griže savesti, jer je u njoj glavni sastojak - karfiol, jedna od najzdravijih vrsta povrća.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Cauliflower Ice Cream 🍦 (@eatkinda)

Sladoled od karfiola uskoro se širi i na druga velika tržišta

Mlade vlasnice brenda „Eat kinda“, koje su postale senzacija nakon gostovanja na popularnom TV šou programu na Novom Zelandu, nadaju se skorom širenju svog proizvoda na tržišta Amerike i Australije. Kao potencijalne kupce svog inovativnog sladoleda vide fleksitarijance koji traže zdravije opcije i žele da povećaju udeo povrća u svojoj ishrani, plant based entuzijaste u potrazi za novim zanimljivim proizvodima od biljaka, ljude sa alergijama na mlečne proizvode, kao i vegane koji vole ukusne i zdrave dezerte.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Cauliflower Ice Cream 🍦 (@eatkinda)

Ovakve priče o mladim ljudima koji nalaze inovativna rešenja ka održivijoj i zdravijoj budućnosti u moru loših vesti o degradaciji čovekove okoline, zdravlja populacije i neodrživosti globalnog sistema proizvodnje hrane, ipak daju nadu. Ako preskočite sve loše vesti koje su u medijima uvek u prvom planu, naićićete na sve veći broj ovakvih inspirativnih i društveno korisnih preduzetničkih poduhvata. To čini da ipak sa malom dozom optimizma možemo da gledamo u budućnost. Ajmo klinci, izmaštajte još ovakvih sjajnih ideja!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari