• 0
 ≫ 

Mesto posebne energije: Šta ste propustili, ako niste posetili Srpski Vege Festival

 ≫ 

Proteklog vikenda u Merkator Centru u Beogradu održan je tradicionalni Srpski Vege festival. Tamo je, u holu centra, više od 30 izlagača i malih proizvođača napravilo pravu malu oazu pozitivne energije. Izgleda da se u paketu sa zdravljem obavezno služi i osmeh

  • 0
Vege festival Foto: Telegraf.rs

Od Jasmine iz Eventup-a, organizatora Srpskog Vege Festivala, saznala sam da je on tradicionalno vrlo lepo posećen, ali je broj mesta za izlagače jako ograničen, pa je vrlo bitno da se na vreme prijave. Međutim, i pored nevelikog prostora, ovde je moguće otkriti prave gastronomske bisere zdrave hrane i napitaka, kao i proizvode koji spadaju u pomoćna lekovita sredstva ili u kategoriju organske i prirodne kozmetike.

Volim da posetim ovakve manifestacije, jer su one prilika da dosta toga naučimo, ali i da se upoznamo sa potpuno novim proizvodima za koje nismo ni znali da postoje, kao i da otkrijemo načine na koje možemo da ih uvrstimo u svoju ishranu. Ovde možete upoznati i mnogo zanimljivih ljudi, inovatora vrlo posvećenih razvoju svojih ideja, ali i influensera, odnosno onih koji se trude da svoje lično iskustvo sa zdravim proizvodima podele putem društvenih mreža.

Vege festival Foto: Telegraf.rs

Pažnju mi je prvo privukla „Grina“ (@budite_zdravi_grina), svojim originalnim, a raznovrsnim asortimanom zdravih proizvoda. Oni proizvode mikrobilje i klice, kao i sokove od žitnih trava, ali i mleko od žitarica u raznim kombinacijama. Ako ste dovoljno entuzijastični i volite da eksperimentišete, oni nude na prodaju i set za klijanje semenki bilja u kućnoj radinosti, kao i supstrat za mikrobilje. Ono što je meni ipak najviše privuklo pažnju su izuzetno neobični biljni sirevi – Bulgurina, fermentisani sir od bulgura (durum pšenice) i Legumino – sir od pasulja obložen dehidriranim klicama za dodatni nutritivni bust. Ukus je vrlo prijatan i interesantan, a ovakvi fermentisani proizvodi su i sjajna podrška našem mikrobiomu creva sa svojim probiotskim kulturama. Ako ste gastro avanturista predlažem da ih isprobate kao odličnu zdraviju alternativu mlečnim sirevima.

Vege festival Foto: Telegraf.rs

„Nataša & Snajke“ (@natasaisnajke) oduševile su me svojim specijalitetima od sušenog paradajza, koji je poznat kao sjajan kondiment koji daje neodoljivi umami kvalitet svakom jelu. Na moje pitanje ljubaznoj domaćici štanda: "Da li ste vi Nataša?", usledio je osmeh i simpatičan odgovor: "Ne, ja sam snajka!" Kada kupim ovako dobar sušeni paradajz, kao što je njihov, kratko ga prokuvam, ocedim, začinim sa malo soli, belog luka u prahu, čilija i origana, a zatim prelijem maslinovim uljem. Na ovaj način dobijem divan dodatak za vege sendviče, obrok salate, rižota i paste, koji čuvam u tegli u frižideru. Domaći sušeni začini i vegeta bez soli, marinirani beli luk, ali i sušene pečurke su takođe deo asortimana zdravih proizvoda koje proizvode „Nataša & Snajke“.

Vege festival Foto: Telegraf.rs

„Eko Fungi“ (@ekofungi) je još jedna sjajna priča, iza koje očigledno stoje godine vrednog rada, mnogo nauke, želje za inovacijom i održivijem pristupu proizvodnji. Ovaj štand mi je privukao pažnju pre svega zbog zaraznog osmeha koji nesebično dele njegove mlade domaćice. Objasnile su mi da je cirkularna i plava ekonomija stručni termin za ono što je tim Eko Fungija strpljivim radom pretvorio u prvu organski sertifikovanu proizvodnju pečurki kod nas, ali i čitave linije proizvoda na bazi njih. Pečurke su neverovatno hranljive i dragocene u našoj ishrani i obiljem antioksidanasa, vitamina i minerala deluju blagotvorno na jačanje našeg imunog sistema, pokazale su antikancerogena svojstva, deluju i kao prebiotik za mikrobiom creva, a odlična su podrška i zdravlju mozga, ali i srca. Nevolja sa pečurkama je u tome što u svežem stanju nemaju dug rok trajanja, pa zato u Eko Fungiju ne samo da suše svoje organske pečurke, već su vrlo domišljato kreirali i čitav niz gotovih mešavina predviđen za različite namene u kulinarstvu. Pa tako možete da birate između mikseva za ragu, pastu i rižoto, gurme miksa, … Vrlo funkcionalna i lepo dizajnirana pakovanja su još jedno od obeležja proizvoda Eko Fungi, koji su inače, već nekoliko godina, dostupni i na stranim tržištima putem Amazon platforme.

Vege festival Foto: Telegraf.rs

Ljubitelji zdravog doručka zadržavali su se na štandu „Naše granole“ (@nasa_granola). Ova mala porodična manufaktura se već nekoliko godina uspešno bavi proizvodnjom domaće granole, izbegavajući vešto korišćenje bilo kakvih veštačkih dodataka i aroma, kao i šećera i rafinisanih ulja. Kada pogledate njihov granola „meni“ jasno vam je sa koliko ljubavi i pažnje su birali i kombinovali njihove sastojke. Osim tri vrste pahuljica u njima ćete naći i pistaće, brusnicu, godži bobice, crnu čokoladu, kardamom začin, koricu narandže… Još samo da dodate malo biljnog mleka, možda malo svežeg bobičastog voća, isprskate sa malo nekog putera od orašastih plodova (koje takođe proizvode) i sjajan doručak je gotov za tren oka.

Vege festival Foto: Telegraf.rs

Nezaobilazni deo svakog vege festivala je i „Zdravo Ra“ (@zdrava pekara), za koju teško da neko nije čuo. Na štandu su dve ljubazne vesele devojke i mnoštvo poznatih zdravih pekarskih proizvoda, uglavnom od spelte i heljde. Ovde sam naišla na zaista ozbiljan problem - kako da odaberem šta da kupim, a da to ne bude ceo štand! Da vidimo… obavezno kore od spelte, pa ne mogu da ne kupim tortilje, pa neki beskvasni hlepčić, slatkiš,…. O bože, gde stati…

Moram da pohvalim i restoran Bemata (@bemata.meals), koji je na ovom festivalu predstavio svoju ponudu pakovanih zdravih vege proizvoda. Čini mi se da među restoranima prednjače po broju zdravih vege jela, ali sa ovom dodatnom ponudom, koja se može poručiti preko dostave, su napravili još 3 koraka napred. Tu je veliki izbor putera od orašastih plodova, sjajan humus (probala - poput domaćeg) i uz to fini krekeri od heljde, pa sirovi kolači, mafini od banane bez šećera, …

Vege festival Foto: Telegraf.rs

Posetu Srpskom Vege Festivalu sam završila na najbolji način, a to je uz jednu vitaminsku bombu u vidu imuno šot-a koji je na svom malom štandu ljubazno služila Nastasija Nedimović, poznatija većini preko svog profila @cancer.influencer. Ona je godinama brižljivo prikupljala stotine recepata kojima je i sebi pomogla da povrati zdravlje, pa to prikupljeno znanje sada sa velikom energijom i optimizmom nesebično deli. Svoje raznovrsne recepte složila je u tri zbirke: Imunomania, Smoothiemania i Imunomania 2. Za svoje recepte kaže da im je zajedničko to što su bez šećera, veštačkih zaslađivača, belog brašna, kvasca i praška za pecivo i naglašava da je ključ povratka zdravlju upravo u izbacivanju industrijske hrane.

Poduhvat širenja svesti o tome koliko je bitno da sami preuzmemo odgovornost za svoje zdravlje nije lak, pa entuzijasti kao što je Nastasija ponekad nailaze i na otpor, pa čak i od ljudi iz medicinske zajednice. Na pitanje kako održava uvek visok nivo pozitivne energije i motivacije za svoj rad na širenju poruke o važnosti borbe za zdravlje, ona kaže da joj snagu daje njena porodica pre svega, ali i ljubav koju oseća od strane mnogih dobronamernih ljudi koji je prate i podržavaju na društvenim mrežama.

Vege festival Foto: Telegraf.rs

Ako ste propustili ovo izdanje Srpskog Vege Festivala vrlo brzo će doći sledeća prilika za novu posetu, jer se on u Merkator Centru tradicionalno održava kvartalno, pa će naredni na programu biti već početkom jeseni.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari