Fajn dajning budućnosti: Zavirimo iza scene najpoznatijeg plant based restorana na svetu

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Čuveni njujorški restoran Eleven Madison Park (EMP), pod upravom šefa Danijela Huma, pre nekoliko godina je kreirao fajn dajning koncept baziran isključivo na biljnim namirnicama. Nakon teških iskušenja restoranske industrije tokom epidemije Covid-a, poznati šef je rešio da potpuno preokrene i transformiše meni svog restorana. Ne samo što ovo ilustruje orijentaciju njegove kuhinje ka održivosti, već i duboku želju da uzdigne skromno povrće i druge sjajne biljne namirnice na pijedestal modernog fajn dajninga.

Filozofija EMP restorana, koji se ponosi sa 3 Mišelinove zvezdice, je da pokuša da prikaže svo bogatstvo i raznolikost biljnih namirnica, transformišući ih neumorno u inovativna i vrlo luksuzna jela. Fokusiranjem na povrće, mahunarke, voće, žitarice i semenke, restoran EMP okreće naglavačke tradicionalno shvatanje luksuzne gastronomije, dokazujući da plant based kuhinja ne donosi samo revolucionarne inovacije, već da zaista može da opčini sva naša čula.

Veliki broj zaposlenih, besprekorna kuhinja i inovativni šefovi zaljubljeni u svoj posao, čine da gastronomsko iskustvo svakog gosta bude nezaboravno. Ipak, osim po vrhunskoj hrani, ovaj restoran je poznat i po besprekornoj usluzi o kojoj gosti nastavljaju da pričaju dugo nakon svog gastronomskog iskustva.

Nažalost, još nisam imala priliku da posetim ovaj restoran, a možda nikada i neću, jer kažu da njihov tejsting meni košta 365 dolara po osobi. Nedavno sam međutim na Instagramu naišla na nekoliko zanimljivih objava iz ovog sjajnog restorana, pa sam dobila želju da ih podelim, jer nemamo često priliku da zavirimo iza scene ovako luksuznih operacija, a naročito ne u njihovu kuhinju.

Maks La Mana je mladi kuvar sa divnim plant based profilom na Instagramu (@maxlamanna). Nedavno mu se pružila prilika da na jedan dan postane deo velikog tima kuvara u kuhinji Eleven Madison Park restorana i tu je priliku iskoristio da napravi divne postove o svom neverovatnom iskustvu.

Na prvom postu prikazao je na svom primeru kako izgleda dan tzv. linijskog kuvara u ovom čuvenom restoranu. Za početak, radni dan u kuhinji traje 12 sati – od 8 ujutru do 8 uveče. Tokom večere koja kreće od 17 sati, restoran usluži preko 200 osoba. Iskustvo linijskog kuvara tokom služenja obroka opisao je kao pravu adrenalinsku groznicu, jer moraju istovremeno da žongliraju mnogo različitih zadataka u kuhinji, izbacujući jedno za drugim besprekorno pripremljena i dekorisana jela.

Deo dužnosti mladog plant based kuvara bio je i da učestvuje u pripremi obroka za preko 100 članova osoblja. U drugom videu Maks prikazuje i šta je sve jeo tokom 12 sati boravka u restoranu EMP. Ručak koji se priprema za osoblje je posebna priča, pa mladi kuvar kaže da takvu gozbu nije video ni u jednom restoranu u kome je radio. Uspeo je da testira sva jela sa menija, uključujući tu i homemade keksiće za kuce (za koje kaže da su naravno takođe veganski).

Ono što mi se jako dopada je neverovatna posvećenost restorana EMP hospitalitiju, i to sa puno topline, što se ogleda u tome da se vodi računa o svakom i najsitnijem detalju usluge, kako bi svaki gost imao besprekorno iskustvo i osećaj da se o njemu brine. Kažu da je upravo ova posvećenost gostu zaštitni znak restorana Eleven Madison park koji mu je i obezbedio status lidera u svetu fajn dajning-a.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari