• 0

Skandal u Britaniji: Skrivenom kamerom otkrivena horor praksa u mesnoj industriji

Da li ste se nekada zapitali kako se ubijaju svinje u mesnoj industriji? Kupci u Britaniji su nedavno dobili priliku da vide kako izgledaju poslednji trenuci životinja pre nego što završe na njihovom tanjiru kao „svinjetina“ ili „slanina“

  • 0
Prase Foto: Shutterstock/Manop Boonpeng

Većini ljudi nije prijatno da razmišlja o tome kako „meso“ stiže na njihove tanjire. Ipak, činjenica je da blizu 1.5 milijardi svinja godišnje na našoj planeti da svoje živote za ishranu ljudi. Pa zar ne bi trebalo, bar iz poštovanja ili zahvalnosti na ovoj žrtvi, da se bar malo zainteresujemo kako one bivaju tretirane tokom svog kratkog života u industriji?

Surova je istina da je glavni interes industrije da što brže, jeftinije i efikasnije odgaji, ubije i preradi životinje. Dobrobit životinja je najčešće poslednje što im je na umu, osim apsolutnog minimuma koji moraju da ispoštuju u skladu sa zakonima ili pravilnicima države u kojoj se nalaze.

Skandalozan film otkrio „humani“ način ubijanja svinja u Britaniji

Jedan aktivista za prava životinja, omogućio je nedavno javnosti u Britaniji da vidi svojim očima šta se dešava sa svinjama u industriji i kako izgleda njihov „humani“ tretman. Ispoljivši neverovatnu hrabrost i snalažljivost, Džoi Karbstrong je sa još nekoliko svojih kolega aktivista, uspeo krišom da uđe u jednu veliku klanicu u Mančesteru i postavi kamere unutar gasne komore u kojoj se svinje ubijaju pomoću gasa CO2 (ugljen dioksida). Zabeležio je jezive scene.

Farma svinja Foto: Shutterstock/Dušan Petković

Radnici moraju silom i pomoću električnih palica (koje šalju bolne elektrošokove) da nateraju svinje da uđu u komoru, jer su životinje inteligentne i opiru se osećajući šta ih čeka. Kada se unutra pusti gas, one se polako guše i to traje najmanje minut, a često i duže. Pri tome se bacakaju, vrište i šutiraju u agoniji, pokušavajući panično da pobegnu. Veterinari kažu da je CO2 izuzetno iritantan gas koji u kontaktu sa vlažnim sluznicama (nos, ždrelo, oči) proizvodi mravlju kiselinu koja izaziva neizdrživi osećaj pečenja.

Iako je Državno Savetodavno Telo za Dobrobit Životinja u Engleskoj još 2003. godine donelo stav da je ubijanje svinja pomoću gasa CO2 neprihvatljivo i da treba da bude zabranjeno i zamenjeno nekim drugim gasom, ništa se nije promenilo. Štaviše, to je danas u razvijenim zemljama dominantan način ubijanja svinju u skoro 90% slučajeva. A zašto se u komorama ne koristi neki drugi gas koji bi smanjio patnju životinja u poslednjim trenucima? Razlog je očekivan – CO2 je ubedljivo najjeftinije rešenje!

Zavaravanje potrošača etiketama o „humanom“ tretmanu i „slobodnom uzgoju“

U svom dokumentarcu pod nazivom „Pignorant“ (pig (svinja) + ignorant (onaj koji ne zna)), Džoi je osim razotkrivanja „humanog“ ubijanja svinja, otkrio i spregu između Engeskog Društva za Prevenciju Surovosti prema Životinjama (RSPCA) i mesne industrije. Snimajući krišom na jednoj od farmi koja je nosilac RSPCA sertifikata o „organskom i humanom uzgoju“ svinja Džoi je zabeležio jezive uslove u kojima žive svinje – do kolena u svojim fekalijama gušeći se u neizdrživo iritirajućim isparenjima, mnoge bolesne i iscrpljene. U vezi sa ovim otkrićem on je izjavio da je RSPCA organizacija koja se prodala industriji umesto da stvarno brine o dobrobiti životinja, što im je primarna svrha.

U razvijenom delu sveta javnost sve češće izražava svoju zabrinutost oko toga kako se životinje u mesnoj industriji tretiraju. Mesna industrija pribegava marketinškim trikovima da bi umirila javnost, dodajući na svoje proizvode marketinške oznake o tome da su životinje „humano“ odgajane, ili „slobodno“ uzgajane, „organski hranjene“, itd… Ovaj najnoviji skandal je pokazao da su to nažalost uglavnom samo marketinške šarene laže, smišljene da umire potrošače. To pokazuje da industrija mesa veruje da javnost ne želi stvarno da zna pravu istinu o tome šta se sa životinjama dešava iza zatvorenih vrata, već samo želi da se oseća dobro kada kupuje meso u prodavnici.

Ipak, ovaj slučaj je publicitetom u britanskim medijima i emitovanjem "Pignorant" dokumentarca na Amazon Prime-u, ozbiljno uzdrmao poverenje potrošača. Oni se sada pitaju da li uopšte mogu da veruju oznakama na pakovanjima mesa u prodavnici – „humano uzgajano“, „organski hranjeno“, „humano tretirano“? Epilog je i da je farma na kojoj su snimljene „humano“ uzgajane svinje do kolena u fekalijama - zatvorena bez ikakvog saopštenja. Velika firma koja je vlasnik je odlučila da u tišini pokuša da zataška slučaj. Očigledno su procenili da bi im šteta koju bi pretrpeli padom prodaje mesa zbog ovog skandala bila veća od štete zbog zatvaranja jednog pogona.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari