
Zašto biciklisti na Tur de Fransu doručkuju pirinač i puding: Tajne ishrane za izdržljivost i oporavak
Kad pomislimo na Tur de Frans, prvo što nam pada na pamet jesu vrhunska kondicija, naporni usponi i stotine kilometara na biciklu - svakog dana. Ali iza te izuzetne izdržljivosti stoji pažljivo isplanirana ishrana, čiji je cilj da obezbedi snagu, brz oporavak i izdržljivost za svaki naredni dan. Iako se čini da su sportisti tog ranga na posebnom režimu, mnoge njihove navike možemo primeniti i u svakodnevnoj ishrani, čak i ako se ne spremamo za trku kroz Francusku.
U jutjub videu koji je objavio EF Pro Cycling, kuvar Oven Brejdi pružio je ekskluzivan uvid u svoj dnevni jelovnik namenjen ishrani vrhunskih biciklista. Količina hrane je zaista velika, ali je još fascinantnije kako pažljivo balansira nutritivne potrebe sportista koji svakodnevno prelaze velike distance.

Doručak - gorivo za ceo dan
Dan biciklista započinje obilnim doručkom bogatim ugljenim hidratima, proteinima i vlaknima. U jelovniku se neretko nalaze kuvani pirinač, puding od pirinča, ovsena kaša, palačinke od kiselog testa sa zrelim bananama i cimetom, kao i sveže voće poput bobičastog voća, manga i lubenice. Smuti je od sezonskog voća i biljnog mleka, takođe nezaobilazni obrok koji pruža osveženje i energiju.
Na meniju se mogu naći i omleti po specijalnim željama. Uz sve to ide obavezna doza kafe, hleba i različitih namaza, jer doručak mora da bude i ukusan i funkcionalan.
Tokom trke - hidracija i energija
Dok voze stotine kilometara dnevno, sportisti unose velike količine vode, elektrolita i energetskih gelova. Ovo služi da se spreči dehidratacija i da se organizam ne iscrpi pre vremena.
Za one koji žele da primene sličnu strategiju u aktivnijim danima, idealna kombinacija su voda sa malo limuna i prstohvatom soli ili energetske pločice sa ovsenim pahuljicama.

Oporavak posle trke - proteini, ugljeni hidrati i nešto slatko
Kada je dan vožnje gotov, na redu je obrok za oporavak. Uglavnom sadrži kombinaciju kompleksnih ugljenih hidrata i proteina, u originalnom jelovniku to zna da bude omlet i pileće meso. U našem svakodnevnom životu, ovo se lako može zameniti biljnim alternativama u vidu obroka sa pirinčem i biljnim izvorima proteina, kao što su sejtan, tofu ili mahunarke.
Zanimljivo je da sportisti rado posežu i za slatkišima - poput mafina sa bananama, banana hleba ili kolača sa bundevom i rikotom.
Večera - obrok koji zaokružuje dan
Za kraj dana, sledi večera bogata biljnim vlaknima, antioksidansima i mastima - povrće poput grilovanih tikvica, malo paprike, pečurke i i sos od bibera, ljutike, malo ovsenog mleka, senfa i vina u kombinaciji sa biftekom.
Dezert nije preskočen - sportistima se servira voćni kolač od jabuka i kupina. Za biljnu varijantu odličan izbor bio voćni krambl sa ovsenim brašnom i orasima.

Šta možemo naučiti od njih?
Iako većina nas ne mora da unosi 3.000-4.000 kalorija dnevno kao biciklisti, njihove prehrambene navike mogu poslužiti kao inspiracija:
- Ne preskačite doručak: On je osnova dana i ključ za stabilnu energiju.
- Hidrirajte se redovno: Ne čekajte da osetite žeđ - voda, biljni napici i prirodni elektroliti su vaši saveznici.
- Ugljeni hidrati nisu neprijatelji: Kvalitetni izvori poput integralnih žitarica, pirinča i ovsenih pahuljica su ključni za energiju.
- Obroci posle aktivnosti su važni: Kombinacija biljnih proteina i ugljenih hidrata pomaže regeneraciji mišića.
- I uživanje je deo zdravlja: Povremeni dezerti, ako su napravljeni od kvalitetnih sastojaka, mogu doprineti i energiji i raspoloženju.

Dakle, iako ne planiramo da vozimo hiljade kilometara, možemo od vrhunskih sportista naučiti kako da planiramo ishranu tako da nas podrži, bez obzira na to da li nas čeka fizički napor, dug radni dan ili obična šetnja do pijace.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.