• 0
 ≫ 

Postoji jedan način da izbegnete rizik od srčanog udara povezan sa toksinom koji se proizvodi u našem telu

 ≫ 

Dugogodišnja istraživanja su povezala jedno jedinjenje, pod nazivom TMAO, koje proizvode bakterije u našem debelom crevu, sa značajno povišenim rizicima od najčešćih hroničnih bolesti. Na sreću, postoji jedan način da ovaj ozbiljan rizik za zdravlje predupredimo.

  • 0
Srce Foto:Shutterstock

Kada jedemo hranu koja ima dosta holina (esencijalni nutrijent) ili karnitina, određene bakterije u našem debelom crevu od njih stvaraju molekul pod nazivom TMA (trimetilamin). Naš organizam apsorbuje TMA, a jetra ga oksidiše i pretvara u TMAO (trimetilamin azotni oksid). Mnoga istraživanja su pokazala da TMAO može biti jedna od glavnih komponenti naše ishrane koja doprinosi pojavi mnogih hroničnih bolesti.

Visoki nivoi TMAO u organizmu povezani su sa stanjima, kao što su: srčane bolesti, ateroskleroza, dijabetes tip 2, hronična bolest bubrega, rak i bolesti jetre.

Srčane bolesti

Istraživači sa Klivlendske klinike uporedili su markere iz krvi pacijenata koji su doživeli srčane i moždane udare sa onima koji nisu imali ovakve probleme. Pronašli su da što je viši bio nivo TMAO u krvi pacijenata to su imali veće šanse za ozbiljne srčane probleme Pacijenti sa najvišim nivoima imali su više epizoda srčanih i moždanih udara i više smrtnih ishoda. Ovakvi nalazi doveli su do zaključka da testiranje nivoa TMAO, u kombinaciji sa drugim analizama, može biti korišćeno kao način da se proceni rizik od srčanog ili moždanog udara.

Loš uticaj na krvne sudove

Izgleda da bi TMAO mogao biti deo slagalice mehanizma kako holesterol utiče na pojavu srčanih bolesti. Naime, izgleda da ovaj molekul pomaže ćelijama unutar arterijskog plaka (naslaga na zidovima krvnih sudova) da za sebe vežu LDL holestrol iz krvi.

Hronične bolesti bubrega

Istraživači koji su pratili pacijente sa bolestima bubrega, pronašli su da su oni sa višim nivoima TMAO u krvi imali kraće vreme do otkaza bubrega i smrtnog ishoda.

Rak

U velikoj studiji o ženskom zdravlju (WHI) kod žena koje su imale povišen nivo TMAO u krvi pronađen je 3 puta veći rizik od rektalnog kancera (opasne vrste raka debelog creva). Ovo je istraživače navelo da zaključe da nivo TMAO u krvi može da potencijalno da predvidi i povišen rizik za rak debelog creva.

Koje vrste hrane povećavaju nivo TMAO u krvi?

Karnitin i holin su sastojci od kojih se proizvodi TMAO u našem organizmu. Karnitin se nalazi u crvenom mesu, nekim energetskim pićima i suplementima karnitina. Najveći izvori holina u ishrani su jaja, mlečni proizvodi, meso, jetra, živinsko meso, riba i morski plodovi.

Životinjske namirnice Foto: Shutterstock/Alexander Prokopenko

Kako možemo sniziti nivo TMAO u krvi?

Samo na jedan način – hraneći se zdravo i to pretežno biljnim namirnicama.

Naše telo samo proizvodi svu količinu karnitina koja nam je neophodna, tako da ovaj nutrijent možemo potpuno eliminisati iz svoje ishrane.

Holin je, međutim, esencijalni nutrijent, pa je potrebno da ga unesemo hranom. Na sreću, za to nam nisu neophodna jaja, već ga možemo dobiti u više nego dovoljnoj količini iz povrća, voća, mahunarki i orašastih plodova.

A da li možemo uneti previše holina iz biljnih izvora i da li će on dovesti do porasta nivoa zloglasnog TMAO u našem organizmu? Istraživanja su pokazala da je odgovor – ne.

Naime, konzumacija povrća iz porodice kupusnjača, koje sadrži najviše nivoe holina, povezana je sa znatno dužim životnim vekom i manjom smrtnošću od kardiovaskularnih bolesti. I ne samo to… Jedna studija je čak pokazala da je unos 2 šolje kuvanog prokelja svakoga dana tokom tri nedelje (prokelj ima najviše nivoe holina) doveo do pada nivoa TMAO u krvi učesnika. Izgleda da prokelj na prirodan način usporava funkciju enzima jetre koji dovodi do formiranja TMAO.

žene seče, povrće, zdrava hrana, ishrana Foto:Shutterstock

Farmaceutska industrija se upinje godinama da smisli suplemente ili pilule koje bi mogle da snize nivoe TMAO u krvi. Međutim, do sada se pokazalo da je samo jedan siguran i jednostavan način da to uradimo sami i bez loših nuspojava, a to je plant based ishrana, odnosno zdrava ishrana u kojoj preovlađuju biljne namirnice.

Ideje kako da promenama u ishrani smanjite zloglasni TMAO

Najbolji način da snizimo TMAO je da smanjimo (ili ukinemo) proteine životinjskog porekla u ishrani. Evo nekoliko ideja za zamenu životinjskih odgovarajućim biljnim namirnicama koje možete odmah da primenite:

  1. Zamenite jaja, ako ih uobičajeno pripremate za doručak, tofu „kajganom“. Može da vam zvuči čudno, ako nikada niste spremali tofu, ali može biti vrlo ukusno rešenje za doručak ili večeru. Probajte ovaj naš jednostavni recept
  2. Zamenite mlečne proizvode (pune holina) sa sirevima ili „sirastim“ sosovima napravljenim od biljnih namirnica. Probajte na pr.naše recepte za biljnu fetu, ili čedar sir sos od indijskog oraha.
  3. Zamenite crveno meso u ishrani odgovarajućim biljnim proteinima. Umesto običnog burgera, pripremite vege burger od sočiva ili pasulja. Za biljnu verziju „mlevenog mesa“ isprobajte naš jednostavni recept.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari