Tofu kajgana - proteinski plant based doručak
Kada izmrvimo tofu i propržimo ga, on dobija teksturu koja podseća na kajganu. Upravo zato je ovo vegansko jelo, koje se najčešće služi za doručak, dobilo naziv tofu „kajgana“.
Gledano sa nutritivnog aspekta, tofu kajgana je manje kalorična od kajgane od jaja, ima manje masnoće, približnu količinu proteina i malo više ugljenih hidrata. Dok su jaja vrlo bogata holesterolom, u tofu kajgani nema holesterola, jer je u pitanju biljna hrana.
Ovako pripremljen tofu, osim po teksturi, uz odgovarajuću kombinaciju začina može i ukusom da podseća na kajganu od jaja. U pripremi tofu kajgane možete da se poigravate i sa ukusom i sa teksturom. Ukus menjate kombinacijama začina po želji (biber, čili, kurkuma, kumin, origano..), kao i eventualno dodavanjem seckanog povrća, a teksturu menjate dodavanjem tečnosti (voda ili sojino mleko) ili zgušnjivača (brašno od leblebije, gustin, tapioka).
View this post on InstagramA post shared by Yamila Ovit - Nutricionista plant based (@yamiovitnutri)
Potrebno je:
- 200 g tofu-a
- ½ manje glavice crnog luka
- 1 manja crvena paprika (ili pola veće)
- 100 g pečurki
- 1/4kašičice kurkume
- 1/2 kašičice soli
- Malo bibera i čilija u prahu
- Po želji malo kumina
- Beli luk u granulama
- 1-2 kašičice brašna od leblebije (opciono)
- 1 kašika maslinovog ulja za prženje
- Voda – količina po potrebi
Postupak:
- Iseckajte povrće i pečurke, a tofu izmrvite rukama u posebnoj posudi
- Zagrejte kašiku maslinovog ulja u tiganju i stavite sitno iseckani crni luk da se proprži
- Dodajte suve začine (kurkumu, kumin i malo bibera) i zajedno sa lukom kratko propržite da zamirišu
- Dodajte seckanu papriku i dolijte malo vode da se prodinsta par minuta zajedno sa lukom
- Kada je voda uvrila, dodajte seckane pečurke i propržite sve zajedno još nekoliko minuta dok pečurke ne omekšaju
- Dodajte izmrvljeni tofu, posolite i prokuvajte još malo sve zajedno
- Možete doliti i malo vode, ako želite da kajgana bude ređa, a možete u vodi razmutiti i 1-2 kašičice brašna od lebelbije, pa to dodati. To će malo zgusnuti „kajganu“ i učiniti je „kremastijom“ (ali nije neophodno).
- Kada je "kajgana" gotova, možete dodati i malo belog luka u granulama (po želji)
Predstavili smo vam recept za tofu „kajganu“ sa dodatkom povrća, ali možete je pripremiti i bez njega i biće podjednako ukusna, samo nemojte preskakati crni luk i začine, jer su oni ključ dobrog ukusa ovog jela.
Tofu „kajganu“ možete poslužiti uz kriške prepečenog hleba i salatu. Interesantna opcija je i da umotate tofu kajganu sa malo nekog veganskog sira u tortilju, pa da je blago zapečete na tiganju da bude hrskava. Tako ćete dobiti sjajan proteinski wrap za doručak. Još samo malo ljutog sosa odozgo i veganski gurmanluk je na stolu…
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.