
Tofu kajgana - proteinski plant based doručak
Gledano sa nutritivnog aspekta, tofu kajgana je manje kalorična od kajgane od jaja, ima manje masnoće, približnu količinu proteina i malo više ugljenih hidrata. Dok su jaja vrlo bogata holesterolom, u tofu kajgani nema holesterola, jer je u pitanju biljna hrana.
Ovako pripremljen tofu, osim po teksturi, uz odgovarajuću kombinaciju začina može i ukusom da podseća na kajganu od jaja. U pripremi tofu kajgane možete da se poigravate i sa ukusom i sa teksturom. Ukus menjate kombinacijama začina po želji (biber, čili, kurkuma, kumin, origano..), kao i eventualno dodavanjem seckanog povrća, a teksturu menjate dodavanjem tečnosti (voda ili sojino mleko) ili zgušnjivača (brašno od leblebije, gustin, tapioka).
View this post on InstagramA post shared by Yamila Ovit - Nutricionista plant based (@yamiovitnutri)
Potrebno je:
- 200 g tofu-a
- ½ manje glavice crnog luka
- 1 manja crvena paprika (ili pola veće)
- 100 g pečurki
- 1/4kašičice kurkume
- 1/2 kašičice soli
- Malo bibera i čilija u prahu
- Po želji malo kumina
- Beli luk u granulama
- 1-2 kašičice brašna od leblebije (opciono)
- 1 kašika maslinovog ulja za prženje
- Voda – količina po potrebi
Postupak:
- Iseckajte povrće i pečurke, a tofu izmrvite rukama u posebnoj posudi
- Zagrejte kašiku maslinovog ulja u tiganju i stavite sitno iseckani crni luk da se proprži
- Dodajte suve začine (kurkumu, kumin i malo bibera) i zajedno sa lukom kratko propržite da zamirišu
- Dodajte seckanu papriku i dolijte malo vode da se prodinsta par minuta zajedno sa lukom
- Kada je voda uvrila, dodajte seckane pečurke i propržite sve zajedno još nekoliko minuta dok pečurke ne omekšaju
- Dodajte izmrvljeni tofu, posolite i prokuvajte još malo sve zajedno
- Možete doliti i malo vode, ako želite da kajgana bude ređa, a možete u vodi razmutiti i 1-2 kašičice brašna od lebelbije, pa to dodati. To će malo zgusnuti „kajganu“ i učiniti je „kremastijom“ (ali nije neophodno).
- Kada je "kajgana" gotova, možete dodati i malo belog luka u granulama (po želji)
Predstavili smo vam recept za tofu „kajganu“ sa dodatkom povrća, ali možete je pripremiti i bez njega i biće podjednako ukusna, samo nemojte preskakati crni luk i začine, jer su oni ključ dobrog ukusa ovog jela.
Tofu „kajganu“ možete poslužiti uz kriške prepečenog hleba i salatu. Interesantna opcija je i da umotate tofu kajganu sa malo nekog veganskog sira u tortilju, pa da je blago zapečete na tiganju da bude hrskava. Tako ćete dobiti sjajan proteinski wrap za doručak. Još samo malo ljutog sosa odozgo i veganski gurmanluk je na stolu…
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.