• 0

Kako da ubrzamo sagorevanje masti – evo šta nam može pomoći po rečima poznatog naučnika

U nedavnom intervjuu za dokumentarni serijal na temu prednosti plant based ishrane, cenjeni doktor i naučnik Dr Vilijam Li, otkrio je neke od najnovijih rezultata istraživanja vezanih za metabolizam, način na koji možemo na njega da utičemo, kao i namirnice koje mogu da budu od pomoći za sagorevanje viška masti u organizmu

  • 0
Industrijska pića Foto: Shutterstock/Kwangmoozaa

Uprkos mnogim raširenim zabludama, nauka se slaže u oceni da se svi rađamo sa istim metabolizmom. Ono što se tokom života dešava je da neki od nas skrenu sa puta koji favorizuje uravnotežen metabolizam i tako završe sa poremećenim metabolizmom.

Dr Li ističe da masne naslage u telu nisu naš neprijatelj i naglašava da su one kritično važne za dobar i vitalan metabolizam. Masne naslage nam obezbeđuju izolaciju, a služe i kao „rezervoar za gorivo“. One su mesto gde naš metabolizam skladišti energiju. Kada nam treba energija, naš metabolizam se prebacuje iz moda skladištenja energije u mod sagorevanja energije.

Veza između masnih naslaga i metabolizma

Po rečima dr Lija, vrlo je važno razumeti da su masne naslage u našem telu endokrini organ, koji oslobađa hormone. Zdrav nivo telesnih masti obezbeđuje normalno lučenje hormona adiponektina. Dr Li objašnjava da je taj važan hormon neophodan u procesu regulacije insulina za što efikasniji metabolizma glukoze.

Masne naslage izlučuju i hormon leptin. On signalizira našem mozgu kada smo siti. To znači da kada nam je nivo leptina visok, trebalo bi da izgubimo želju da nastavimo da jedemo.

brza hrana Foto: Shutterstock

Kako onda ljudi razviju problem prekomernog gomilanja telesne masnoće? Najčešće – prejedanjem i pogrešnim izborom hrane. Dr Li navodi nalaze studije u kojoj su istraživači pronašli da je visoko prerađena industrijska hrana i ona sa dodatim šećerom prosto formulisana tako da nas tera da jedemo previše. Zašto?

Prvi razlog je odsustvo vlakana u ovakvoj hrani, neophodnih za zdrav mikrobiom creva, koji ima ključnu ulogu u regulaciji leptina (hormona sitosti). Osim toga, kod ljudi koji konzumiraju visoko prerađenu industrijsku hranu dolazi do pojave „leptinske rezistencije“. Tada mozak ne reaguje na leptin kao signal da smo puni, jer je postao rezistentan.

Ako hoćemo efikasnije da sagorevamo masti, šta nam u tome pomaže ili odmaže?

Dr Li savetuje da je prva stvar koju treba uraditi – eliminisati visoko prerađenu industrijsku hranu, uključujući osvežavajuća pića, pa čak i ona „dijetalna“ sa veštačkim zaslađivačima. On objašnjava da iako veštački zaslađivači ne sadrže šećer i ne dovode do porasta glukoze u krvi, oni su gori za metabolizam od običnih zaslađenih pića.

Dr Li naglašava da je u istraživanjima u više navrata pokazano da veštački zaslađivači uništavaju dobre bakterije u debelom crevu i utiču katastrofalno na zdravlje probavnog sistema. Praćenjem glukoze u krvi primećeni su skokovi kod ljudi koji piju dosta „dijetalnih“ pića bez šećera. Iz tog razloga, za bolji metabolizam dr Li preporučuje izbacivanje ili drastično smanjivanje industrijske hrane, izbegavanje svih vrsta osvežavajućih pića, kao i dodavanje u ishranu što više svežih biljnih namirnica, koje održavaju zdravlje mikrobioma.

Spor metabolizam nije uzrok gomilanja masti u telu

Jedna od najraširenijih zabluda je da je spor metabolizam uzrok gomilanja masti u telu. Dr Li ističe da su istraživanja pokazala da previše masti u telu usporava metabolizam, a ne obrnuto. Zbog toga je, po njegovom mišljenju, za poboljšanje metabolizma neophodno rešiti se viška masnih naslaga u telu. Postoji više načina da pomognete telu da sagori masti. Jedna od njih je da vodite računa o zdravlju svog probavnog sistema, a naročito mikrobioma debelog creva.

Nova naučna istraživanja o metabolizmu, kojima se bavi i dr Li, uče nas da možemo da sagorimo štetnu visceralnu mast i aktiviranjem specijalne vrste masti u organizmu – tzv. braon masti.

Koje vrste hrane stimulišu braon mast da sagoreva štetnu visceralnu mast?

Braon mast, koja u telu služi za generisanje toplotne energije, ne možemo da vidimo, jer se ne nalazi blizu kože, već u unutrašnjosti tela. Ona je tanka kao papir i nalazi se na nekoliko mesta. Aktiviraju je niske temperature, kada se pokreće proces termogeneze za koji se sagoreva štetna visceralna mast.

Dr Li objašnjava da je pronađeno da braon mast mogu da aktiviraju i neke supstance iz hrane koju jedemo. On tvrdi da su u laboratoriji pronašli da supstance iz namirnica kao što su na pr.: paradajz, pasulj, jabukovo sirće, integralne žitarice, pečurke i luk, aktiviraju braon mast, koja pokreće sagorevanje štetne visceralne masti.

Forsiranjem ovakvih biljnih namirnica u ishrani možemo, ne samo poboljšati svoj metabolizam, već i umanjiti rizik od većine hroničnih bolesti, koji je takođe povezan sa štetnim masnim naslagama.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari