• 0

Svedočanstvo iz prve ruke: Kako izgubiti 50 kg uz pomoć 6 moćnih namirnica

Kada je u pitanju uspešan i trajan gubitak kilograma, osim motivacije i discipline, ključno je izabrati dobar plan ishrane koji će doneti željene rezultate

  • 0
Plant based ishrana Foto: Shutterstock/Creative Cat Studio

Stručnjaci se slažu da se držanje restriktivnih dijeta često završava neuspehom, a neželjeni kilogrami se vraćaju, često i iznad početne težine na vagi. Restrikcija kalorija uzrokuje snažnu želju za hranom, što može dovesti i do impulsivnog prejedanja. Ljudi koji uspeju da na duži rok izdrže sa sniženim kalorijskim unosom, često dožive pad metabolizma što dalji gubitak kilograma čini još težim i ceo proces frustrirajućim.

Nema bolje inspiracije za promenu životnog stila od realnih, ali i inspirativnih životnih priča. Upravo takva je priča Amerikanke Šaun Hejs, koja je uspela da izgubi 50 kg i, što je još važnije, trajno preokrene i svoje zdravlje i svoj život.

Život na standardnoj američkoj dijeti

Hejs ima 47 godina, majka je i preduzetnica sa danom ispunjenim obavezama. Kaže da se od detinjstva borila sa kilogramima. Odrasla je u Misuriju (gradu poznatom po roštiljima) na standardnoj američkoj dijeti, sa puno mesa, sira, mlečnih proizvoda, jaja, belog hleba, industrijskih slatkiša i pića. Priznaje da je probala sve da smrša – boravak u centrima za gubitak kilograma, trendi dijete, pilule za smanjenje apetita, pakovanu dijetalnu hranu, tečne dijete, specijalne dijetalne šejkove,…

Hejs priznaje da nikada nije razmišljala o održivosti gubitka kilograma na duži rok, već se fokusirala da što brže mršavi dovođenjem svog organizma u kalorijski deficit. Povremeno je uspevala da izgubi dosta kilograma, ali ih je brzo vraćala.

Decenije života sa ozbiljnim viškom kilograma doneli su joj mnogo zdravstvenih problema: povišen krvni pritisak, visok holesterol, povišen šećer u krvi, hronični artritis, bolove u zglobovima, sindrom policističnih jajnika, stalni umor u mišićima, gorušicu, nizak nivo energije i loš san. Konstano je bila na terapiji gomilom lekova.

Neverovatne isceljujuće moći plant based ishrane

Kad joj se težina pre 6 godina dostigla skoro 140 kg, Šaun je rešila da promeni svoje navike iz korena, pa je potražila pomoć i angažovala instruktora plant based ishrane. Kaže da joj je ta odluka donela preokret. Po prvi put u životu je razumela šta je to zdrava ishrana, a šta nije. Usvajanje biljne ishrane joj je preokrenulo pristup gubitku kilograma - umesto odricanja i brojanja kalorija na klasičnim dijetama, usvojila je uživanje u obilju biljne hrane bez ograničenja.

Hejs objašnjava da je za 3 godine na plant based ishrani lagano izgubila više od 50 kg. Prvo je primetila da su joj se nivo energije i san dramatično popravili. Krvni pritisak, holesterol i A1C (pokazatelj stanja šećera u krvi) su se vratili u granice normale. Simptomi policističnih jajnika su nestali. Gorušica, umor i bolovi u zglobovima su se takođe postepeno povukli. Šaun naglašava da je bez ikakvih problema uspela da se „skine“ sa svih lekova koje je pila za različite zdravstvene probleme. I sve to je postigla – samo pomoću pravog izbora hrane!

6 moćnih biljnih super-namirnica za gubitak kilograma

„Dijeta pomoću moćnih namirnica“ (Power Foods Diet) je naziv biljne dijete za gubitak kilograma čije je efekte u svojoj poslednjoj knjizi objasnio dr Nil Barnard (@drnealbarnard). Tri su stvari ključne za efikasnost dijete bazirane na moćnim biljnim namirnicama:

  • Čine nas sitim sa manjim brojem unetih kalorija
  • Zadržavaju kalorije koje konzumiramo duže u digestivnom traktu pre apsorpcije
  • Ubrzavaju naš metabolizam i nakon obroka

Hejs potvrđuje nalaze dr Barnard-a, i kaže da je biljna ishrana koja joj je donela trajni gubitak kilograma nutritivno bogata, sa dosta proteina i vlakana i malom kalorijskom gustinom. To je čini sitom, dok se tope kilogrami i nestaju zdravstveni problemi.

6 super moćnih namirnica za gubitak kilograma, po istraživanju dr Barnard-a, su: bobičasto voće, ovsene pahuljice, sočivo, pasulj, zeleno lisnato povrće i cimet.

Svakodnevni jelovnik kojim Hejs danas održava svoje zdravlje i težinu 

Hejs ističe da ju je plant based ishrana inspirisala da nauči dosta o kulinarstvu, pa sada uživa da sprema raznovrsna jela sa puno povrća i obožava da pravi neobične sosove i dresinge za salate.

Šaun kaže da tipično konzumira lagan doručak - obično ovsene pahuljice sa bobičastim voćem, cimetom i biljnim mlekom ili veliki smuti od bobičastog voća, zelenog lisnatog povrća (spanać, kelj, matovila, rukola…) i malo đumbira. Za ručak obično pojede veliku salatu od mešanog zelenog povrća uz dodatak paradajza, paprika, pasulja ili sočiva, sa nekim laganim dresingom. Za večeru obožava da ispeče pun pleh raznog povrća - batata, brokolija, prokelja i crvenog luka sa leblebijama. Pečeno povrće i leblebije zatim prelije sa sosom od tahinija, senfa, belog luka i majčine dušice ili origana i gozba moćnim biljkama može da počne!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari