• 0
 ≫ 

Lekovi ili hrana: Kako da se oslobodimo problema sa gorušicom na prirodan način

 ≫ 

Statistički podaci pokazuju da česte i ozbiljne simptome gorušice ima svaka peta osoba u industrijalizovanom delu sveta. U nekim zemljama je taj broj i znatno veći. S toga ne čudi da su lekovi protiv viška kiseline decenijama zlatna koka farmaceutske industrije.

  • 0
Gorušica Foto: Shutterstock/Emily Frost

Većina ljudi suočena sa tegobama pribegava lekovima koji smanjuju kiselinu u želucu i pružaju privremeno olakšanje simptoma. Nažalost, oni ne tretiraju uzroke, pa ne mogu ni da ih izleče, a imaju različite sporedne efekte, naročito na dugi rok. Mogu dovesti do pojave bola u želucu, zatvora, mučnine i gasova, kao i do toga da želudac kada primeti pad kiseline „odluči“ da pojača njenu proizvodnju. Pominju se čak i kardiovaskularni rizici zbog česte upotrebe ovih lekova, pa danas preovlađuje mišljenje da njihovu upotrebu treba koliko je god moguće minimizirati.

Osim što je neprijatna, česta pojava gorušice, odnosno kiselog sadržaja iz želuca u jednjaku, može jako da iziritira površinski sloj jednjaka i izazove druge ozbiljnije simptome koje lekari označavaju zbirnim imenom GERB (Gastroezofaegalna refluksna bolest).

MESO, ROŠTILJ, GRIL, BBQ, ROŠTILJANJE, HRANA Foto: Pixabay

U većini slučajeva pravi uzrok hroničnih problema sa gorušicom je zapravo opuštenost sfinketera jednjaka, čija je uloga da sprečava povratak kiselog sadržaja iz želuca u jednjak. Glavnim „osumnjičenima“ za povratak kiseline u želudac se obično smatraju:

  • Obroci sa puno kalorija
  • Obroci sa puno masnoće
  • Količinski preobilni obroci
  • Uzimanje obroka neposredno pre odlaska u krevet

Osim toga, kod osetljivih ljudi, neke vrste hrane mogu da izazovu pojačano lučenje kiseline u želucu, a to su na pr.: jako začinjena hrana, citrusno voće, paradajz, luk, beli luk, čokolada, menta, kofein, alkohol i gazirana pića.

Pivo Foto: Telegraf.rs

Šta treba izbegavati ako patite od gorušice…

Ako patite od česte pojave gorušice, za početak sigurno može da pomogne ako smanjite unos šećera i masnoće.

Naučna istraživanja su ukazala na još neke vrste hrane čije izbegavanje može mnogima da pomogne. Studija u Irskoj je pronašla da ljudi koji konzumiraju najviše crvenog mesa, prerađevina i zasićenih masnoća, češće imaju problem sa pojavom gorušice. Štaviše, oni koji prednjače po konzumaciji crvenog mesa imali su u odnosu na ostale skoro tri puta veći rizik da obole od raka jednjaka.

Takođe, izgleda da značajan deo stručne literature ukazuje na manji rizik od pojave GERB-a kod ljudi na vegetarijanskoj ishrani, dok su oni koji jedu meso, jaja i ribu imali povećan rizik.

Masnoća doprinosi povratku kiseline iz želuca u jednjak tako što usporava pražnjenje želuca, a istovremeno doprinosi i opuštanju sfinktera jednjaka. Zato ne iznenađuje što je pržena hrana označena kao najproblematičnija za pojavu gorušice.

slatkiši Foto: Shutterstock

Obožavaoci šećera bi nažalost morali da se pozdrave sa svojom „slabošću“ ako žele da se reše gorušice. Naime, jedna studija iz 2017. je pronašla korelaciju između unosa šećera i ozbiljnog stanja poznatog kao BE (Beretov jednjak), koje predstavlja pred-maligno stanje koje može biti posledica hroničnog GERB-a. Oni koji su unosili najveće količine šećera su imali čak 70-80% veći rizik od pojave bolesti.

Na osnovu velike studija NHS (Nurses Health Study) istraživači su objavili saznanja da su kofeinski napici (kafa, čaj), kao i gazirana pića za oko 30% uvećavaju rizik od GERB-a. Izgleda da gasovi iz gaziranih pića direktno utiču na opuštanje sfinktera jednjaka i povratak kiselog sadržaja iz želuca tamo gde mu niije mesto.

Iako upotreba začina ima velike benefite za zdravlje, za one koji često pate od gorušice možda je bolje da sa njima ne preteruju. Jedna studija u Iranu je pronašla da su muškarci koji su jeli mnogo začinjene hrane imali čak 2.5 puta veću učestalost gorušice od onih koji su je izbegavali. Šta je za koga mnogo ili malo začinjeno je sigurno individualna stvar, ali ipak vredi znati i za ovaj rizik u slučaju pojave tegoba sa kiselinom iz želuca.

pastrmajlija ljute paprike papričice ljuta hrana Foto: Shutterstock

Da li biljna (plant based) hrana može da pomogne kod gorušice?

Izgleda da može, što više istraživanja i pokazuje. Jedno je urađeno u Italiji prošle godine, na preko 1000 odraslih (od kojih 400 vegana) i pronašlo je upola manju učestalost problema GERB-a kod vegana u odnosu na one na standardnoj ishrani. U jednoj studiji iz 2018. su pronašli da ljudi sa čestom gorušicom reaguju bolje (sa manje vraćanja kiseline) na obrok koji sadrži bilne proteine u odnosu na obrok sa životinjskim proteinima.

Međutim, izgleda da za sprečavanje gorušice nije bitno samo šta izbegavate već i šta unosite. Tako je jedna studija iz 2017. pronašla da su ljudi koji su konzumirali najviše voća i povrća imali za trećinu manji rizik da razviju simptome GERB-a u odnosu na one koji su jeli najmanje ovih namirnica.

Ovde je najveća razlika u cenama Foto: Pixabay

Za sledeće biljne namirnice su pronađena naročito blagotvorna svojstva kod ublažavanja gorušice:

  • Banane ublažavaju gorušicu, jer neutrališu stomačnu kiselinu
  • Zeleno povrće takođe deluje blagotvorno, naročito u trudnoći
  • Ovsene pahuljice zbog svojih vlakana ublažavaju gorušicu, a ovsena kaša ima umirujući efekat na želudac
  • Čaj od kamilice deluje umirujuće i protivupalno na ceo probavni sistem
  • Batat (slatki krompir) je odavno poznat da umiruje tegobe sa varenjem, a pronađeno je da značajno može da smanji i gorušicu
  • Proizvodi od fermentisane soje su se pokazali od pomoći u smanjenju učestalosti gorušice, bilo u formi suplemenata ili kroz hranu, u vidu na pr. miso supe.
ovsena kaša Foto: Shutterstock

Nije iznenađujuće da su u povećanom riziku od hronične gorušice ljudi koji su gojazni, kao i oni koji pate od hroničnog stresa. Prestanak pušenja može jako pomoći u kontroli napada gorušice. Naime, pušači imaju sklonost ka slaboj funkciji sfinktera jednjaka. Studija iz 2023. je pronašla 2.5 veći rizik od zapaljenja jednjaka usled kiseline iz želuca kod pušača nego kod nepušača.

Prva pomoć kod gorušice – domaći brzi napitak od kamilice i đumbira

U slučaju učestalih tegoba sa gorušicom, ili drugih tegoba sa varenjem, predlažemo da što češće konzumirate blagotvorni domaći čaj na bazi kamilice, đumbira, semena komorača i malo svežeg limuna. Kamilica deluje umirujuće na probavni sistem, đumbir ublažava upalne procese i potpomaže varenje, a seme komorača smanjuje lučenje kiseline u želucu i ujedno smanjuje nadutost.

Za pripremu ovog čaja stavite prvo vodu da provri. U veću šolju stavite kesicu čaja od kamilice, a odozgo i manju cediljku u koju ste dodali 1 kašičicu sitno iseckanog svežeg korena đumbira i 1 kašičicu semenki komorača. Sada preko toga u šolju sipajte vrelu vodu, pa ostavite da sve odstoji 10-ak minuta potopljeno. Na kraju izvadite kesicu čaja i cediljku, nacedite malo soka od limuna i napitak za ublažavanje gorušice i problema sa želucem je spreman.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari