Vrhunska caka za najukusniju i najkremastiju krompir salatu: Tajna je u ovom sastojku koji svi imate kod kuće

   ≫   
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ako ste ljubitelji klasične krompir salate, ova verzija će vam se sigurno dopasti. U pitanju je grčka krompir salata, laganija, mirisnija i bogatija od tradicionalne, a uz to potpuno bez majoneza. Umesto teških preliva, ovde dominira kombinacija maslinovog ulja, crvenog vinskog sirćeta i bilja koja svako parče krompira obavija svežinom i punim, zaokruženim ukusom.

Ova salata je savršen primer kako jednostavne namirnice, kada se spoje na pravi način, mogu postati izuzetno ukusno i hranljivo jelo. Krompir daje blagu, kremastu osnovu, masline dodaju karakter i sočnost, a sveže bilje poput mirođije i peršuna unosi onu prepoznatljivu, grčku aromu. Maslinovo ulje i origano dodatno povezuju sve sastojke, čineći salatu savršenim dodatkom gotovo svakom obroku.

Recept za grčku krompir salatu

Sastojci:

  • 1,5 kg manjih krompira, dobro opranih
  • 1 kašika soli
  • ½ šolje sitno seckanog crvenog luka ili ljutike (oko 1 manji crveni luk)
  • 3 mlada luka, isečena na tanke kolutove (i beli i zeleni deo)
  • ½ šolje seckanog peršuna
  • ½ šolje seckane mirođije
  • ½ šolje kalamata maslina, bez koštica i presečenih na pola
  • ¼ šolje crvenog vinskog sirćeta
  • 2 kašičice Dijon senfa
  • 1 i ½ kašičica suvog origana
  • 2 čena belog luka, sitno seckana ili isceđena
  • 1 i ½ kašičica morske soli
  • ¼ kašičice crnog bibera
  • ½ šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja

Priprema:

  1. U velikom loncu zakuvajte vodu i dodajte so. Ubacite neoljušten krompir i kuvajte na umerenoj temperaturi dok ne omekša, oko 15-20 minuta, u zavisnosti od veličine. Ako su neki manji, izvadite ih ranije.
  2. U manjoj posudi sjedinite sirće, senf, origano, beli luk, so i biber. Mešajte dok se sve lepo ne poveže, a zatim polako dodajte maslinovo ulje uz stalno mućenje da se dobije glatka, kremasta emulzija.
  3. Kada je dovoljno prohlađen da ga možete držati u ruci, pažljivo skinite koru nožićem ili kašikom (ili je ostavite).
  4. Krompir isecite na kocke veličine zalogaja i stavite u veću činiju. Dodajte luk, peršun, mirođiju i masline. Prelijte sve pripremljenim prelivom i nežno promešajte da se ukusi sjedine.
  5. Salatu možete poslužiti dok je još blago topla ili na sobnoj temperaturi.

Saveti i korisne napomene

  • Nemojte prekuvati krompir: Ako je previše mekan, raspadaće se i salata će izgubiti teksturu. Testirajte viljuškom, treba da bude mek, ali ne i kašast.
  • Maslinovo ulje je ključ: Koristite kvalitetno ekstra devičansko ulje jer ono daje salati poseban miris i punoću ukusa.
  • Bilje dodajte na kraju: Tako će ostati sveže i aromatično, a salata živih boja.
  • Dodatna ideja: Ako želite bogatiji ukus, možete dodati malo izmrvljene fete ili kašičicu kapara, oba sastojka se savršeno uklapaju u ovu grčku kombinaciju.

Jednostavna je za pripremu, a na stolu izgleda privlačno i rustično, baš onako kako volimo kada želimo da uživamo u pravom mediteranskom obroku.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari