
Svi je se plaše zbog žarenja, a ne znaju njene moćne lekovite tajne: Otkrijte prirodni lek za telo
Nema deteta koje bar jednom nije znatiželjno pružilo ruku ka koprivi - i odmah zažalilo! Sećam se kako sam jednom neoprezno dotakla njene listove, misleći da nije ništa strašno, dok me nekoliko trenutaka kasnije nije preplavio onaj dobro poznati peckavi osećaj. Ali, kako to obično biva, ono što nas najviše iznenadi često krije i najveće koristi, tako je i sa koprivom.
Kopriva je samonikla zeljasta višegodišnja biljka, prepoznatljiva po svojim nazubljenim listovima. Njeno ime potiče od latinske reči uro, što znači "peći", zbog žarnih dlačica na listovima. Smatra se korovskom biljkom, a raste na obrađenim i neobrađenim zemljištima. Cveta od juna do kasne jeseni, njeni listovi se sakupljaju od maja do novembra, a koren se obično vadi u jesen.
Kopriva je izvor mnogih esencijalnih nutrijenata
Listovi i koren koprive izvor su:
- Vitamina - A, C, K i nekoliko vitamina iz B kompleksa;
- Minerala - kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum i natrijum;
- Masnih kiselina - linolna, linolenska, palmitinska, stearinska i oleinska kiselina;
- Aminokiselina - sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina;
- Polifenola - kvercetin, kaempferol, kofeinska kiselina i kumarini;
- Pigmenata - beta-karoten, lutein i luteoksantin.
Zahvaljujući ovim sastojcima, kopriva deluje kao moćan antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, čime može doprineti smanjenju rizika od hroničnih bolesti.
Lekovita svojstva koprive
- Protivupalna svojstva - kopriva sadrži bioaktivna jedinjenja koja mogu smanjiti upalne procese u organizmu - studije su pokazale da primena kreme od koprive ili konzumacija suplemenata može ublažiti simptome artritisa smanjujući nivo upalnih markera u telu;
- Poboljšava zdravlje prostate - kod muškaraca starijih od 50 godina često dolazi do uvećanja prostate, što može otežati mokrenje - istraživanja sugerišu da ekstrakt koprive može poboljšati zdravlje prostate inhibirajući pretvaranje testosterona u njegovu aktivniju formu dihidrotestosteron;
- Ublažava simptome alergija - tradicionalno se koristi za ublažavanje simptoma sezonskih alergija poput kijavice i svraba - smatra se da inhibira oslobađanje histamina;
- Reguliše krvni pritisak- ekstrakt koprive može doprineti snižavanju krvnog pritiska zahvaljujući sposobnosti da podstakne proizvodnju azot-oksida, koji širi krvne sudove;
- Pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi - istraživanja pokazuju da kopriva može pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi zahvaljujući jedinjenjima koji mogu oponašati efekte insulina;
- Pomaže u zdravlju jetre i bubrega - antioksidansi u koprivi štite jetru od oštećenja izazvanih toksinima i teškim metalima, dok diuretička svojstva pomažu bubrezima da efikasnije eliminišu toksine iz organizma;
- Jačanje imunološkog sistema - zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, kopriva može poboljšati imunitet i pomoći telu u borbi protiv infekcija;
- Podrška zdravlju kože i kose - kopriva se tradicionalno koristi za smanjenje opadanja kose i peruti, jačanje korena dlake i poboljšanje stanja kože kod problema poput akni i ekcema. Krema od koprive se može koristiti za umirivanje rana i opekotina.
Potencijalna neželjena dejstva koprive
Kopriva je generalno bezbedna za upotrebu, ali sveži listovi mogu izazvati iritaciju kože, svrab i crvenilo. U retkim slučajevima može doći do alergijskih reakcija. Trudnice bi je trebale izbegavati, jer može izazvati kontrakcije materice. Takođe, može pojačati dejstvo diuretika, lekova za pritisak, razređivanje krvi i dijabetes, pa se preporučuje oprez i konsultacija s lekarom pre upotrebe.
Načini konzumacije koprive
Kopriva se može koristiti u različitim oblicima:
- Čaj od koprive - suvi listovi se preliju vrelom vodom i ostave da odstoje 10 minuta;
- Suplementi - ekstrakti koprive su dostupni u obliku kapsula, tinktura i praha;
- Supa od koprive - kuvani listovi se mogu dodati u supe, variva i čorbe;
- Smoothie - sirovi ili blanširani listovi mogu se dodati u voćne i povrtne napitke.
Pre pripremanja jela mora se blanširati ili preliti vrelom vodom, kako ne bi žarila. Najbolje je brati i koristiti koprivu dok je mlada.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.