• 0

Neodoljiva potaž čorba od bundeve i povrća sa kokosovim mlekom

  • 0
Potaž od bundeve Foto: Shutterstock/Yaruniv Studio

Sjajne ideje kako da uvrstite bundevu u svoje obroke su uvek dobrodošle kada je bundeva u sezoni. Ne znam kakva je situacija kod vas, ali mene početak sezone bundeva toliko inspiriše da ne prestajem da smišljam načine da je upotrebim bilo u jelima, bilo u poslasticama. Ovih dana moj apsolutni favorit je novootkrivena verzija potaža od bundeve koja mi se čini bolja od svih koje sam ikada jela ili pravila. Izazov u pripremi bundeve je kako da iskoristimo njenu slast, ukus i kremastu teksturu, a da ona ne preovlada. Naime, lako se može desiti da kupimo bundevu koja je vrlo slatka, što može da se ispostavi kao problem ako pripremamo neko slano jelo. Iz tog razloga sam se u pripremi ovog potaža opredelila da dodam još nekoliko vrsta povrća koje će dodati čorbi na volumenu i hranljivosti, a istovremeno malo ublažiti slast bundeve. Tako sam se opredelila za šargarepu i koren celera. Istovremeno radi ukusa dodala sam tri vrste luka – crni luk, beli luk i praziluk.

Bundeva u ishrani mačke Foto: Shutterstock

Obožavam da dodajem razne vrste luka u plant based jela, jer osim dobrog ukusa, znam da ću dobiti obrok sa sjajnim fitonutrijentima karakterističnim za ovu familiju biljaka, za koje je pokazano da su odlična podrška našem imunom sistemu, da nam mogu pomoći u prevenciji raka, ali i da imaju velike benefite za zaštitu od kardiovaskularnih bolesti. Znači, što više luka to bolje.

Ključna caka za predivan ukus ove čorbe od bundeve je u tome što se većina povrća koje stavljamo prvo ispeče u rerni. Zašto? Kada kuvamo povrće u vodi ono otpušta svoje ukuse i arome u vodu, a kada ga pečemo voda iz povrća otparava i dobijamo pečeno povrće u kome su ukusi koncentrovani, a uz to i blago karamelizovani. Za dodatnu kompleksnost ukusa tu je i svež đumbir, kurkuma, mlevena paprika i kokosovo mleko, koji će se pokazati kao savršen spoj sa slatkastom i kremastom bundevom.

Za potaž čorbu od bundeve i povrća sa kokosovim mlekom potrebno je:

  • 500 g očišćene bundeve (isečene na kockice – oko 1.5 cm)
  • 200 g očišćenog korena celera (isečen na kockice)
  • 200 g očišćene šargarepe (isečena na kolutiće)
  • 1 glavica crnog luka (isečena na krupnije kockice)
  • Maslinovo ulje
  • Začini za pečeno povrće: so, biber, origano 1/2 kašičice, aleva paprika 1 kašičica
  • Beli luk 3 čena (sitno iseckanog)
  • Svež đumbir 2 kašičice sitno naseckanog
  • 200 g praziluka (naseckanog na tanje kolutiće)
  • Začini za dinstanje praziluka, belog luka i đumbira: kurkuma 1 kašičica, biber po ukusu, aleva paprika 1 kašičica, dimljena paprika 1/2 kašičice, malo tucane ljute paprike (ako volite ljuto)
  • Kocka za supu od povrća (opciono, ako nemate preskočite)
  • Kokosovo mleko 150 – 200 g (punomasno iz konzerve)
  • Voda
  • So
  • Sok od limuna

Postupak:

  1. Bundevu, koren celera, šargarepu i crni luk očistiti, iseckati i staviti na veliki pleh obložen papirom za pečenje. Začiniti povrće navedenim začinima i sa malo maslinovog ulja, pa promešati i staviti da se peče u rerni dok ne omekša i blago porumeni (30-ak minuta ili malo više);
  2. Kada je pečenje povrća pri kraju, zagrejati veliku šerpu na šporetu sa 2 kašike maslinovog ulja, pa na njemu propržiti beli luk i đumbir i potom dodati iseckani praziluk. Sve prodinstati 10-ak minuta uz dodatak navedenih začina dok praziluk ne omekša;
  3. U dinstani praziluk sa začinima dodati pečenu bundevu sa ostalim povrćem iz rerne, pa doliti vodu i ubaciti 1 kocku za supu od povrća (ili preskočite ako nemate). Prokuvati sve zajedno još 10-ak minuta, a pred kraj dodati kokosovo mleko i soli po ukusu;
  4. Štapnim mikserom izblendati čorbu u šerpi do kremaste konzistencije, a zatim u nju iscediti malo svežeg soka od limuna po ukusu.

Gotovu čorbu probajte i dodatno začinite po potrebi. Ukoliko vam se učini da je pregusta nakon blendanja povrća, možete joj dodati još malo vode, pa vratiti na vatru 1-2 minuta da baci ključ i onda je gotova.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari