
Ovu namirnicu često stavljamo u supu, a nismo ni svesni njenih moćnih benefita: Čuva srce, kosti i vid
Peršun je široko kultivisana cvetajuća biljka poreklom iz Mediterana koja pripada porodici štitonoša (zajedno sa šargarepom). Veoma često se koristi u kuhinji, a postoje tri vrste svežeg peršuna - hamburški, kovrdžavi peršun poznat i kao francuski, često se koristi kao ukras, dok peršun sa ravnim listovima, poznat kao italijanski peršun, ima jači ukus i često se koristi kao sastojak u salatama i kuvanim jelima. Ima jarko zelenu boju i blag, pomalo gorak ukus, koji se dobro uklapa u mnoge recepte. Danas se peršun široko koristi kao svež ili sušen začin u kuvarstvu .
Često nazivan jednim od najmoćnijih biljaka za borbu protiv bolesti, peršun nudi veliku nutritivnu vrednost i mnoge potencijalne zdravstvene prednosti. Tokom godina, peršun se koristio za lečenje različitih stanja, kao što su visok krvni pritisak, alergije i inflamatorne bolesti.
Impresivne zdravstvene prednosti peršuna
Sadrži mnogo važnih nutrijenata
Peršun sadrži mnogo više nutrijenata nego što ljudi misle. Ova biljka je bogata mnogim vitaminima, naročito vitaminom K, koji je ključan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju.
Peršun je takođe odličan izvor vitamina A i C, koji imaju antioksidativna svojstva.
Pored toga, ima vrlo malo kalorija, a bogat je ukusima, što ga čini sjajnim sastojkom za mnoge recepte.
Bogat antioksidansima
Peršun sadrži mnoge moćne antioksidanse koji mogu koristiti zdravlju. Antioksidansii su jedinjenja koja sprečavaju oštećenje ćelija od molekula zvanih slobodni radikali. Vaš organizam zahteva zdrav balans između antioksidanata i slobodnih radikala za optimalno zdravlje.
Glavni antioksidanti u peršunu su:
- Flavonoidi - ova mirisna biljka je posebno bogata flavonoidima, među kojima su najistaknutiji miricetin i apigenin. Studije pokazuju da dijeta bogata flavonoidima može smanjiti rizik od oboljenja, uključujući rak debelog creva, dijabetes tipa 2 i srčane bolesti.
- Karotenoidi - pored toga, beta-karoten i lutein su dva antioksidanta poznata kao karotenoidi, koji se povezuju sa smanjenim rizikom od određenih bolesti, uključujući rak pluća.
- Vitamin C - takođe ima snažna antioksidativna svojstva i igra važnu ulogu u podršci imunološkom zdravlju i zaštiti od hroničnih bolesti.
Podržava zdravlje kostiju
Vaše kosti zahtevaju određene vitamine i minerale kako bi ostale zdrave i jake.
Peršun je bogat vitaminom K, ključnim nutrijentom za zdravlje kostiju. Vitamin K pomaže u izgradnji jačih kostiju podržavajući ćelije koje grade kosti, zvane osteoblaste. Takođe aktivira proteine koji povećavaju gustinu kostiju - meru količine minerala prisutnih u vašim kostima. Niska gustina kostiju povezana je sa većim rizikom od preloma, posebno kod starijih osoba.
Neka istraživanja sugerišu da konzumiranje hrane bogate vitaminom K može smanjiti rizik od preloma. Jedna studija je pokazala da veći unos vitamina K smanjuje rizik od preloma za 22%.
Sadrži supstance koje se bore protiv raka
Peršun sadrži biljne spojeve koji mogu imati antikancerogena svojstva.
Oksidativni stres - stanje koje karakteriše neravnoteža između antioksidanata i slobodnih radikala, povezan je sa razvojem određenih hroničnih bolesti, uključujući rak. Peršun je posebno bogat flavonoidima i vitaminom C, koji smanjuju oksidativni stres u organizmu i mogu smanjiti rizik od određenih vrsta raka. Na primer, visok unos flavonoida može smanjiti rizik od raka debelog creva do 30%.
Bogat nutrijentima koji štite vaše oči
Lutein, beta-karoten i zeaksantin su tri karotenoida u peršunu koji pomažu u zaštiti očiju i očuvanju zdravlja vida. Lutein i zeaksantin mogu sprečiti degeneraciju makule, nepovratnu bolest očiju i jedan od vodećih uzroka slepila.
Može poboljšati zdravlje srca
Peršun je bogat folatom, B vitaminom koji može zaštititi vaše srce. Visok unos folata može smanjiti rizik od bolesti srca kod određenih populacija.
Prirodni diuretik
Peršun deluje kao prirodni diuretik, pomažući u smanjenju nadutosti i krvnog pritiska. Dijureza je proces u kojem bubrezi proizvode dodatnu mokraću kako bi se oslobodili viška supstanci u organizmu.
Može poboljšati nivo šećera u krvi
Povišeni nivo šećera u krvi može povećati rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i metaboličkog sindroma. Studije na životinjama sugerišu da antioksidansi u peršunu mogu smanjiti nivo šećera u krvi.
Možete koristiti sušeni peršun u raznim jelima ili sveži peršun u salatama i marinadama.
Kako se koristi peršun
Peršun je izuzetno svestran i jeftin začin, lako uklopljiv u ishranu. Može se dodati u supe, salate ili posuti preko jela kao završni dodir. Takođe, peršun je jedan od ključnih sastojaka u mnogim biljnim začinima, sosovima i jelima.
Čuvanje peršuna
Da biste sačuvali svež peršun, odsecite donji deo stabljike i stavite ga u čašu sa vodom. Pokrijte ga plastičnom kesom i čuvajte u frižideru. Ovakav peršun može da traje do dve nedelje. Sušeni peršun može se čuvati do godinu dana u hermetički zatvorenoj posudi, na hladnom i tamnom mestu.
Peršun je svestrana biljka koja nudi koncentrisan izvor nutrijenata, naročito vitamina A, C i K. Nutrijenti i biljni spojevi u peršunu mogu poboljšati zdravlje kostiju, zaštititi od hroničnih bolesti i pružiti antioksidativne prednosti.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.