Ovih 7 moćnih čajeva treba imati u kući: Napici iz prirode često bolji od lekova

   
Čitanje: oko 5 min.
  • 0

Kažu da za svaku boljku postoji trava, a kad je ta trava potopljena u toplu šolju vode, zovemo je čajem. Iako danas imamo čajeve za gotovo sve, od umirivanja stomaka do razbuđivanja uma, ono što biljne čajeve izdvaja jeste njihova moć da na prirodan način podrže naše zdravlje.

Čaj, sa svojim korenima u istočnoj Aziji, pije se širom sveta već hiljadama godina. Iako je čaj drugo najpopularnije piće na svetu, odmah nakon vode, mnoge studije su pokazale da određeni čajevi, poput zelenog čaja, mogu poboljšati imunitet, boriti se protiv upala, podržati zdravlje srca i sprečiti razvoj određenih vrsta raka. Ove zdravstvene prednosti povezane su sa specifičnim antioksidansima u čaju, poznatim kao polifenoli.

Šta je biljni čaj?

Biljni čajevi su zapravo infuzije ili mešavine sušenih plodova, cvetova, začina ili biljaka u vodi. Ovi napici imaju pokazane medicinske efekte, ali važno je biti oprezan pri izboru, jer mnogi proizvodi koji se reklamiraju kao "biljni čaj" mogu biti samo zaslađeni sokovi. Preporučuje se konzumiranje biljnih čajeva u umerenim količinama, uz odobrenje lekara, jer mogu izazvati neželjene efekte kod osoba sa određenim zdravstvenim stanjima.

  • Čaj od đumbira

Čaj od đumbira je najpoznatiji kao pouzdani lek za mučninu, a ima začinjen i pun ukus. Sadrži antioksidans gingerol, koji je glavna bioaktivna jedinica u korenu đumbira. Đumbir takođe sadrži male količine vitamina B3 i B6, gvožđa, kalijuma i vitamina C. Iako nije sprovedeno mnogo istraživanja o čaju od đumbira, sama biljka se koristi u mnogim tradicionalnim medicinskim praksama za lečenje različitih zdravstvenih problema. Pokazano je da đumbir poboljšava imunitet, bori se protiv upala i pomaže u rešavanju problema sa varenjem. Ipak, potrebno je biti oprezan ako uzimate lekove za razređivanje krvi, jer đumbir može usporiti zgrušavanje krvi, što može biti opasno. Ako imate neko zdravstveno stanje ili ste trudni, posavetujte se sa lekarom pre nego što počnete piti čaj od đumbira.

Čaj od đumbira Foto: Shutterstock
  • Čaj od kamilice

Čaj od kamilice nije samo umirujući napitak za pre spavanja, već ima i mnoge zdravstvene prednosti. Kamilica je biljka koja se koristi kao prirodni lek za razne zdravstvene probleme već vekovima. Sadrži bioaktivne fitohemikalije, posebno flavonoide, koji funkcionišu kao antioksidansi. Takođe sadrži male količine minerala i vitamina, poput kalijuma, kalcijuma, karotena i folne kiseline. Istraživanja sugerišu nekoliko mogućih koristi kamilice, uključujući smanjenje rizika od smrti usled bolesti srca, podršku imunitetu i moguću zaštitu od nekih vrsta raka. Takođe, čaj od kamilice može pomoći ženama koje pate od simptoma predmenstrualnog sindroma (PMS) i pokazao je antiinflamatorna i antianksiozna svojstva. Ako imate istoriju alergija, posebno na polen, trebalo bi da izbegavate kamilicu jer može biti kontaminirana polenom drugih biljaka.

  • Čaj od hibiskusa

Čaj od hibiskusa napravljen je od jarkih cvetova hibiskus biljke, koji mogu biti crveno-narandžasti, ružičasti, žuti ili beli. Najčešće se koriste sušeni čašični listići, koji daju osvežavajući, ali kiselkasti ukus. Ovaj čaj je bogat antioksidansima, a takođe sadrži male količine kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i drugih minerala. Hibiskus čaj nudi antivirusne i kardiovaskularne koristi, zahvaljujući antioksidantima poput antocijana. Pokazalo se da čaj od hibiskusa pomaže u smanjenju krvnog pritiska, dok druge studije potvrđuju da smanjuje nivoe LDL (lošeg) holesterola. Ako uzimate lekove kao što je diuretik hidrohlorotiazid, treba da izbegavate ovaj čaj, jer može negativno uticati na efekte leka. Takođe, čaj od hibiskusa može interferirati sa efektima aspirina, pa je preporučljivo da se uzima u razmaku od 3-4 sata. Preporučuje se da se konsultujete sa lekarom kako biste osigurali da je bezbedan za vas.

Hibiskus Foto: Shutterstock/Sudarat Chanthubha
  • Čaj od nane

Čaj od nane povezuje se sa brojnim zdravstvenim benefitima, uključujući poboljšanje probave, smanjenje glavobolja i migrena, i osvežavanje daha. Nana sadrži esencijalna ulja poput mentola, koja imaju umirujuća i analgetska svojstva. Iako nije puno istraživano, ekstrakti nane su pokazali da mogu ublažiti simptome sindroma iritabilnog crijeva, smanjiti učestalost i intenzitet migrena, kao i poboljšati kvalitet sna. Čaj od nane može takođe pomoći u smanjenju napetosti, poboljšanju koncentracije i čak olakšavanju simptoma prehlade i alergija. Iako je potrebno više istraživanja da bi se potvrdili svi ovi efekti, čaj od nane je popularan napitak sa brojnim potencijalnim prednostima za zdravlje.

  • Čaj od matičnjaka

Matičnjak je aromatična biljka iz porodice nane, poznata po svom blagom, osvežavajućem ukusu koji podseća na limun. Tradicionalno se koristi za umirenje nervnog sistema, a savremena istraživanja potvrđuju njegovu ulogu u smanjenju stresa, anksioznosti i simptoma depresije. Pokazalo se da ekstrakt matičnjaka može poboljšati kognitivne funkcije, naročito koncentraciju i pamćenje, što ga čini odličnim saveznikom tokom napornih i stresnih dana. Osim toga, studije ukazuju da može doprineti zdravlju srca poboljšavanjem cirkulacije i zaštitom krvnih sudova, kao i povećanjem nivoa antioksidanasa koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa. Blag je za želudac i često se koristi i kod blagih problema sa varenjem.

  • Čaj od šipurka

Šipurak, plod divlje ruže, prava je riznica vitamina C - čak nekoliko puta bogatiji od pomorandže. Ovaj čaj jača imunitet, deluje protivupalno i pomaže telu da se brže oporavi od prehlade ili iscrpljenosti. Pored toga, šipurak sadrži brojne biljne jedinjenja, poput polifenola i karotenoida, koji doprinose smanjenju upala u telu. Naučna istraživanja pokazuju da ekstrakt šipurka može pomoći u ublažavanju simptoma osteoartritisa, uključujući bol i ukočenost zglobova. Takođe postoje dokazi da redovno konzumiranje čaja od šipurka može doprineti regulaciji telesne mase i poboljšanju varenja, što ga čini korisnim dodatkom u balansiranoj ishrani.

  • Čaj od žalfije

Žalfija se vekovima koristi za jačanje pamćenja i koncentracije, a savremena istraživanja potvrđuju njen potencijal kod osoba sa Alchajmerovom bolešću, zahvaljujući jedinjenjima koja deluju na neurotransmitere. Osim toga, čaj od žalfije može pomoći u snižavanju LDL holesterola i regulaciji nivoa šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom tipa 2. Deluje i protivupalno, pa se koristi kod bolova u grlu, desni i kod prehlade. Neka istraživanja ukazuju da može doprineti i hormonalnoj ravnoteži kod žena, posebno u periodu menopauze.

Žalfija, čaj, biljka Foto: Pixabay

Bilo da ti treba nešto da te umiri, osveži ili pokrene iznutra, šolja biljnog čaja često je jednostavan i prirodan odgovor. Uživanje u čaju može biti mala svakodnevna navika sa velikim benefitima – samo slušaj svoje telo (i naravno, pazi na kontraindikacije).

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari