Portfolio dijeta: Dokazan način da snizite holesterol i rizik od srčanih bolesti
Ako ste nedavno saznali da vam je LDL holesterol povišen, prva preporuka lekara je obično -smanjite unos zasićenih masti, trans masti i holesterola iz hrane. A to znači - manje mesa (posebno crvenog i prerađenog), manje punomasnih mlečnih proizvoda, jaja, putera, sira i industrijski prerađene i brze hrane.
Pridržavanje ove preporuke mnogima pomogne da holesterol vrate u granice normale. Ali, kod drugih, čak i uz zdraviju ishranu, LDL holesterol zna da ostane tvrdoglavo visok. Tu na scenu stupa Portfolio dijeta - naučno potvrđen način ishrane koji kombinuje više namirnica sa efektom snižavanja holesterola u jedan snažan, sinergijski pristup.
Šta je Portfolio dijeta?
Portfolio dijetu je osmislio dr Dejvid Dženkins, poznat po uvođenju pojma glikemijskog indeksa. On je došao na sledeću ideju:
Mnoge namirnice mogu malo smanjiti LDL holesterol (5–10%), ali kada se kombinuju, efekti se sabiraju i postaju mnogo jači.
Raniji klinički podaci su pokazali da Portfolio dijeta može smanjiti LDL holesterol i do 30%. A nedavna studija sa Harvarda je pronašla i da su efekti na snižavanje holesterola veći što su se učesnici tokom godina striktnije pridržavali Portfolio dijete. Osim toga, utvrdili su da su ljudi koji su se pridržavali ovakvog načina ishrane imali:
- bolje lipidne profile
- niže vrednosti C-reaktivnog proteina (CRP)
- niži nivo ukupne upale.
A pošto je upala ključni pokretač formiranja plaka u krvnim sudovima, to znači i - manji rizik od srčanog udara.
Pet ključnih kategorija namirnica u Portfolio dijeti
Za razliku od mnogih „dijeta“, ovde se manje radi o zabrani, a više o - dodavanju namirnica koje dokazano snižavaju holesterol. A ove grupe namirnica su okosnica Portfolio pristupa:
1. Biljni proteini
Zašto pomažu: Zamenjuju životinjske namirnice koje su izvor zasićenih masti i dodaju vlakna i antioksidanse.
Najbolji izbor:
- pasulj, leblebije, sočivo
- tofu, tempeh sojino mleko i jogurt
- edamame, humus
Kako ih uključiti:
- Zamenite deo mesa u supama, varivima ili sosovima pasuljem, leblebijama ili tofuom.
- Pređite na biljne verzije mleka i jogurta.
- Grickajte edamame ili povrće uz humus.
2. Orašasti plodovi i semenke
Zašto pomažu: Sadrže zdrave masti, biljne sterole i vlakna - sva tri faktora koji utiču na niži LDL holesterol.
Šta koristiti:
- bademi, orasi, indijski orah, pistaći, lešnici
- čia, lan, konopljine semenke
- bundevine i suncokretove semenke, susam
Kako ih uključiti:
- Dodajte ih u ovsenu kašu, salate ili jogurt.
- Namažite puter od kikirikija/badema na integralne krekere, kriške banane ili jabuke.
- Pojedite šaku mešanih orašastih plodova kao užinu.
3. Viskozna rastvorljiva vlakna („lepljiva“ vlakna)
Ovo je jedna od najefikasnijih komponenti za snižavanje LDL holesterola.
Kako deluju:
- Vezuju žučne kiseline u crevima, pa telo mora da iskoristi holesterol iz krvi da proizvede nove - tako nivo lošeg holesterola opada
- Bakterije u debelom crevu fermentišu ova vlakna u kratkolančane masne kiseline – koje dodatno utiču na smanjenje proizvodnje holesterola u organizmu.
Najbolji izvori viskoznih vlakana:
- ovas i ovsene mekinje
- ječam
- psilijum ljuspice
- jabuke, pomorandže, bobičasto voće
- plavi patlidžan i bamija
Kako ih uključiti:
- Jedite ovsenu kašu ili kašu od mekinja za doručak (u kombinaciji sa sojinim mlekom, orašastim plodovima, semenkama i voćem)
- Pronađite hleb sa dodatkom ovsenih pahuljica ili mekinja
- Dodajte psilijum ljuspice u smuti ili domaća peciva
- Uključite patlidžan u svoj nedeljni meni.
4. Biljni steroli
Zašto deluju: Po svojoj strukturi ova jedinjenja liče na holesterol i takmiče se sa njim za apsorpciju u crevima – na taj način manje holesterola ulazi u krv.
Najbolji izvori :
- orašasti plodovi
- semenke
- mahunarke
- soja
- ulja biljnog porekla (najviše u kanoli – ulju od uljane repice)
5. Mononezasićene masti (MUFA)
Kada se njima zamenimo zasićene masti u ishrani, ove masti snižavaju LDL holesterol.
Izvori:
- ekstra devičansko maslinovo ulje
- ulje kanole, sojino
- avokado
Kako ih koristiti:
- Za salate, sosove i lagano kuvanje
- Dodajte avokado u sendviče, salate, tortilje.
Zašto Portfolio dijeta deluje?
Portfolio pristup ciljano deluje na više mehanizama:
- Smanjuje unos zasićenih masti (jer manje jedete mesa, mlečnih proizvoda i ultra-prerađene hrane)
- Povećava izlučivanje holesterola zahvaljujući: biljnim sterolima i viskoznim vlaknima.
- Smanjuje upale, što je ključno za sprečavanje stvaranja plaka u krvnim sudovima
- Dodaje više zaštitnih antioksidanasa i fitonutrijenata kroz veći unos biljnih namirnica
Najbolje od svega: ne morate biti savršeni i delimično pridržavanje Portfolio dijete doneće korist vašem kardiovaskularnom zdravlju.
Jednodnevni primer Portfolio jelovnika
Doručak: Ovsena kaša + sojino mleko + maline + orasi + chia semenke
Ručak: Velika salata sa leblebijama, avokadom, maslinovim uljem i limunom +integralni hleb sa ovsenim mekinjama
Užina: Šaka orašastih plodova ili humus sa povrćem
Večera: Jelo iz tiganja od tofua sa patlidžanom, brokolijem i ječmom + činija mešanog bobičastog voća.
Ponekad smanjenje zasićenih masti nije dovoljno da snizimo loš holesterol. Sledeći korak, ako ne želite lekove, je Portfolio dijeta - jedan od najefikasnijih, naučno potvrđenih načina da prirodno značajno snizite LDL holesterol i rizike za zdravlje srca.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.