• 0

Više od 100 godina, a trči maraton: Odlično zdravlje i u poznoj starosti je moguće

Majk Frimont je čovek koji je postao legenda u svetu fitnesa i trčanja, kao i inspiracija za sve ljude da je moguće biti zdrav i baviti se sportom i u vrlo poznim godinama. Ovaj neverovatan čovek sa pune 102 godine i dalje sa puno entuzijazma i energije redovno trči i bavi se drugim sportskim aktivnostima.

  • 0
Stari ljudi trče Foto: Shutterstock/Ground Picture

I ne samo da se bavi sportom, već se takmiči i obara rekorde. Majk se veliki deo života rekreativno bavio trčanjem, ali je tek u poznim godinama počeo i da se nadmeće. U šali zna da kaže da je u svojim godinama on u trčanju već godinama br.1 na svetu, jer praktično nema konkurenata u svojoj starosnoj grupi.

Slušajući ovog vitalnog i živahnog starčića od preko 100 godina koji dok govori ne skida osmeh sa lica, teško je poverovati da je tokom života, pa i poznog, prošao velika iskušenja, pa i tragedije. Gubitak prve supruge u 30-im, primorao ga je da samostalno odgaja troje male dece, usput gradeći svojim rukama privatan građevinski biznis. A onda, tek što se penzionisao, morao je da se suoči sa dijagnozom raka debelog creva sa metastazama u 69. godini.

Trenutak koji mu je umesto da ga košta života, omogućio duži i zdraviji život

Lekari su mu rekli da, ukoliko se odmah ne podvrgne terapiji i operaciji, neće poživeti više od 3 meseca. Na zaprepašćenje svih, Majk je odbio lečenje i operaciju i odlučio da sam pokuša da se izbori sa bolešću. Počeo je da se hrani isključivo celovitom biljnom hranom i to po tada popularnim principima tzv. makrobiotike. Istovremeno je prestao da jede meso i životinjske proizvode i da pije alkohol. Za borbu protiv stresa okrenuo se aktivnijem bavljenju sportom, a naročito svom omiljenom trčanju, koje mu je pomoglo da se izbori i sa ranim gubitkom prve supruge.

Nakon 2.5 godine od dijagnoze se ponovo pojavio kod lekara, koji su se prvo zapanjili da ga uopšte vide živog i još u očigledno dobrom zdravlju. Podvrgli su ga detaljnim pregledima i ustanovili da su sve metastaze potpuno nestale, a da je jedino ostao primarni tumor na debelom crevu, koji se nije uvećao. Odmah su zakazali operaciju i uskoro odstranili tumor. Tako, suprotno svim očekivanjima, nakon dijagnoze koja bi za većinu bila fatalna, Majk Frimont živi vrlo aktivno više od 30 godina i to u odličnom zdravlju i bez naznake povratka raka. I sudeći po njegovom načinu života, ne namerava da okači patike o klin.

U čemu je tajna Majkove dugovečnosti i sjajnog zdravlja u starosti?

U nedavnom gostovanju na čuvenom podkastu kod trkačke legende ultra maratona Rič-a Rola, Majk je na pitanje kako se oseća sa 100 godina, u svom stilu odgovorio: „Ovo su, verovali ili ne, najbolje godine mog života!“

Inače, ako ste pomislili da je to što je Majk preživeo rak i doživeo 100 godina stvar nekakve dobre genetike, varate se. Naime, otac mu je umro sa 69 godina od raka jetre, a majka sa 70 od srčanog udara. Majk je uveren da su njegovi roditelji preuranjeno umrli kao posledica pre svega dugogodišnje nezdrave ishrane, a otac i zbog upotrebe alkohola.

Na pitanje koja je njegova tajna da u poznim 80.-tim i 90.-tim trči maratone i doživi 100 godina u tako dobrom i fizičkom i mentalnom zdravlju, Majk je odgovorio: „Bez trunke sumnje mogu da kažem da je za ovoliko moje dugo postojanje i divno zdravlje zaslužna moja ishrana.“

Frimont je postao prava fitnes legenda. Za starije, on je primer kako treba živeti da bi ne samo doživeli 100-u, već bili u odličnom i fizičkom i mentalnom zdravlju. Za mlađe, on je fontana mudrosti i ogromnog životnog iskustva koje obožava nesebično da deli.

Majk Frimont je vlasnik čak 5 rekorda. Zaradio ih je na maratonima sa 80 i 90 godina, polumaratonima sa 90 i 91, a osvojio je i medalju za najbrže istrčanu milju sa 96 godina. On stalno naglašava da su „godine samo broj“, motivišući i druge ljude, a naročito one koji se bore sa teškim bolestima da krenu na put fitnesa i zdrave biljne ishrane.

Plant based (biljna) ishrana kojoj Majk duguje svoje odlično zdravlje i dugovečnost

Za doručak, Majk obožava da pojede veliku porciju ovsenih pahuljica uz dodatak biljnog mleka i obaveznih borovnica, ali i drugog voća. Mahunarke (pasulj, leblebije, sočivo) su mu omiljena hrana na meniju. Povrće je najvažnije, kaže Majk, i ono mu je u ishrani najzastupljenije. Kaže da često jede integralni hleb, pirinač, ovas, ali i druge žitarice kao što je na pr. kukuruz. Obožava običan, ali i slatki krompir, ali sve pripremljeno bez masnoće. Takođe jede tofu, obilate količine zelenog povrća – kelja, brokolija, zelja, bok čoja, ali i luka, špargli, graška, boranije i pečurki. Obožava citrusno voće, naročito pomorandže i grejpfrut, ali i grožđe.

Inače, svake večeri pre spavanja Majk na šipci zakačenoj u dovratku svoje sobe odradi seriju zgibova. Još uvek trči nekoliko puta nedeljno po 7-8 km, a kaže da zajedno sa svojom ženom voli da se bavi i drugim sportskim aktivnostima, kao što je na pr. vožnja kajaka koju obožava.

Evo i zanimljivih detalja iz života Majka Frimonta koje je nedavno zabeležio poznati ultra maratonac Harvi Luis prilikom susreta sa njim:

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari