Kako skuvati najbolji ručak za zdrava creva: U kuhinji kod poznatog eksperta

   
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Nedavno se desila jedna lepa i inspirativna saradnja između dva uticajna glasa u plant based svetu – profesora Tima Spektora, svetskog eksperta za vezu zdravlja i mikrobioma i mladog Juliusa Fidlera (@hermann) - plant based food blogera i autora kuvara. Njih dvojica su se sastali da zajedno kuvaju, predstave svoje knjige i govore o snažnoj vezi koja evidentno postoji između onoga šta jedemo i kako se osećamo.

Tim Spektor je priznati epidemiolog i ekspert za probavno zdravlje, najpoznatiji po svom revolucionarnom istraživanju u domenu ljudskog mikrobioma. Kroz svoj rad na „Zoe“ zdravstvenoj studiji, kao i nekoliko knjiga bestselera, Spektor je svojim radom uspeo da skrene pažnju svetske javnosti na to koliko je važno da svakodnevno unosimo raznovrsne biljne namirnice kako bi ishranili milijarde mikroba koji žive u našem debelom crevu. Njegova glavna poruka je jednostavna, ali potencijalno vrlo moćna za naše zdravlje – „Ciljajte na unos 30 različitih biljaka nedeljno“, kako bi podržali zdravlje i raznovrsnost naše populacije mikroba. Oni će nam zauzvrat doneti benefite za probavu, imuni sistem, metabolizam, pa čak i mentalno zdravlje.

Na drugoj strani, Julius Fidler je kreativac iza poznatog profila @hermann i jedan je od najomiljenijih plant based food blogera u Evropi. Njegov prepoznatljiv stil spaja originalno veganska jela napravljena od prirodnih sastojaka, a inspirisana kulinarskom tradicijom iz raznih delova sveta. Recepti ovog mladog Nemca su uzbudljivi i pomalo egzotični, ali i jednostavni, zdravi i vrlo hranljivi, a on divno demonstrira da priprema biljne hrane može da nam donese kako radost, tako i istinsko uživanje u hrani.

U nedavno objavljenom videu njih dvojica spremaju po jedno jelo iz svojih kuvara, demonstrirajući koliko je jednostavno i ukusno može biti dostizanje cilja da unesemo 30 različitih biljaka nedeljno. Julius je pripremio špansko jelo od leblebija i spanaća u gustom sosu, a profesor Spektor se odlučio za jelo sa orzom (mini pasta) i povrćem u kome je spojio čak 11 biljnih namirnica.

Kako spremiti ručak koji će naša creva i bakterije obožavati?

Na pitanje kako spremiti ručak koji će naša creva i bakterije obožavati, profesor Spektor i Julius Fidler daju isti recept:

„Začinsko bilje, obilje povrća, obavezan dodatak mahunarki i sve zaokruženo maslinovim uljem.“

Julius je za svoje jelo od leblebija prvo kratko obario dosta spanaća i uz njih pripremio prethodno skuvane leblebije (mogu i iz konzerve). Onda je demonstrirao sjajan trik koji Španci koriste kako bi na ukusan i prirodan način ugustili ovo jelo. Prvo je propržio nekoliko čenova belog luka i izvadio ih iz ulja. U istom ulju (sa aromom belog luka) prepekao je dve kriške starijeg hleba da postane reš sa obe strane. Potom je taj proprženi hleb usitnio i stavio u blender sa oko 2 kašike paste od paradajza (iz tube), sačuvanim proprženim čenovima belog luka i dovoljno vode da se blendanjem dobije malo gušći sos. Na kraju je na malo maslinovog ulja propržio crni luk i začine (dimljenu ili običnu papriku, biber i malo mlevenog kumina) i u to dodao sos od proprženog hleba, paradajza i belog luka iz blendera, pa kratko prokuvao, da bi na kraju dodao leblebije i obareni spanać. Jelo se zagreje još nekoliko minuta na vatri, dobro posoli po ukusu, a zatim se servira preliveno sa još malo maslinovog ulja. Divota!

Tim Spektor je započeo svoje jelo od povrća, pasulja i orza prženjem naseckanog crnog i belog luka. Potom je dodao isitnjenu papriku (u dve boje) i nasečen struk praziluka, a nešto kasnije i tikvicu isečenu na tanke kriške. Kada se povrće propržilo i počelo da omekšava, sipao je u šerpu i jednu konzervu pirea od paradajza (ili dve, zavisno od količine koju spremate). Zatim je dodao i beli pasulj iz konzerve, šaku crnih maslina i sitnu orzo pastu (ako nemate orzo može poslužiti neka druga sitna pasta ili prethodno skuvani ječam). Jelo treba prokuvati još 15-ak minuta da se pasta skuva i svi ukusi povežu i naravno začiniti – origano, bosiljak i so i biber po ukusu. Servirati preliveno sa još malo maslinovog ulja i po želji posuti listićima svežeg bosiljka.

30 biljaka nedeljno – nije teško, već inspirativno

U svom simpatičnom zajedničkom kulinarskom nastupu, profesor Tim Spektor i mladi Julius Fidler pokazali su vrlo efektno da zadatak da unesemo 30 različitih biljaka nedeljno ne treba posmatrati kao neko rigidno zdravstveno pravilo, već naprotiv kao – preukusnu avanturu.

Njihovi recepti su na najbolji mogući način demonstrirali da plant based ishrana nikako nije dosadna, već naprotiv – puna boja, tekstura i ukusa. A koristeći iskustva iz bogate mediteranske kulinarske tradicije, podsetili su nas da su bake i prabake širom regiona nepogrešivo znale da skuvaju jela za dobrobit zdravlja i stomaka mnogo pre nego što smo saznali da mikrobiom uopšte postoji.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari