
Iznenadna mega popularnost kombuhe: „Trendi“ piće ili moćni eliksir zdravlja?
Do juče većina nije ni znala šta je kombuha (ili kombuča - kako je poznata širom sveta), napitak koji je iznenada preplavio javni prostor i društvene mreže. Reklamirana kao čudesna za zdravlje stomaka, kombuha je prigrlila epitete eliksira za varenje, imunitet, mršavljenje i celokupno zdravlje. I iako sve to dobro zvuči, i ima logike da fermentisani napitak koji sadrži mikroorganizme (probiotike) doprinosi zdravlju mikrobioma, pitanje je da li sav taj „hajp“ ili medijska buka oko kombuhe ima naučnu pozadinu? Da li je kombuha zaista rešenje za zdrav mikrobiom – ili pridajemo preveliki značaj ovom osvežavajućem piću?
Za one koji je možda još nisu probali, kombuha je fermentisani čaj (u osnovi je crni ili zeleni čaj) sa dodatkom simbiotske kulture bakterija i kvasca (po imenu SCOBY). Proces fermentacije daje joj blako kiselkasti ukus i proizvodi probiotike – žive mikroorganizme koji bi trebalo da donesu dobrobit našim crevima. Kombuha nije izum novijeg datuma – zapravo je piće koje se u Aziji konzumira vekovima. Međutim, porast popularnosti na zapadu (a sada i kod nas) u kratkom roku pretvorio je ovo skromno piće u - industriju od milijardu dolara.
Da li postoji naučna osnova u tvrdnjama o svemoći kombuhe?
I pored marketinških tvrdnji o moćima kombuhe za zdravlje – izgleda da postoji vrlo malo kvalitetnih naučnih istraživanja ovog napitka na ljudima.
- Većina studija kombuhe je rađena u laboratoriji ili na životinjama. One upućuju na to da kombuha može ispoljiti antioksidantna, protivupalna i antibakterijska svojstva – ali to još nije definitivno potvrđeno na ljudima.
- Nijedna značajna klinička studija nije demonstrirala konzistentne benefite kombuhe za zdravlje mikrobioma kod ljudi.
- Uz to, komercijalno dostupni kombuha napici mogu jako varirati u sadržaju probiotika (mikroorganizama), šećera, pa čak mogu imati i alkohol (u malom procentu).
Drugim rečima - kombuha nije magični eliksir zdravlja i zdravog stomaka. Može biti prijatno piće i osveženje i pružiti izvesne benefite kao deo inače zdrave ishrane. Međutim, nikako nije magična, niti može biti zamena za ono što nam je zaista neophodno za zdrav i vitalan mikrobiom (dobre bakterije) – svakodnevni unos biljne hrane bogate vlaknima.
Ono što je našim dobrim bakterijama potrebnije od dodatnih mikroorganizama (novih stanara) je konstatan dotok hrane koju obožavaju: fermentabilnih vlakana, rezistentnog skroba i polifenola iz biljne hrane. Dakle, pijuckajte slobodno povremeno kombuhu, ali znajte da će vaša bakterijska flora cvetati samo od raznovrsne biljne hrane (bogate preboioticima).
5 primera biljne hrane čija je konzumacija sigurno moćnija od ispijanja kombuhe…
Za razliku od probiotika, koji dodaju nove bakterije, prebiotici hrane dobre bakterije već prisutne u našem debelom crevu. A gde da nađemo prebiotike – u vlaknima i polifenolima, prirodno prisutnim u celovitim (nerafinisanim) biljnim namirnicama. Evo primera 5 vrsta biljne hrane koje zaista na najbolji način podržavaju zdravlje creva, a u kojima lako možemo uživati svakodnevno:
1. Sveže banane – bogate rezistentnim skrobom (naročito kada nisu prezrele) i rastvorljivim vlaknima. Uparite ih sa kašičicom putera od badema ili kikirikija – za zdravu užinu ili brzu poslasticu.
2. Kuvano sočivo ili leblebije – dodajte ih u obrok salate, supe i čorbe ili ih izblendirajte u biljne namaze. Njihova vlakna hrane dobre bakterije i podržavaju zdravlje debelog creva.
3. Jabuke – pektin, vrsta rastvorljivog vlakna u jabukama, takođe hrani dobre bakterije i pruža podršku varenju. Prednost je i što su jabuke jeftine i dostupne cele godine, a uz to i zgodne za poneti i konzumiranje u svakoj prilici.

4. Tamna čokolada + orašasti plodovi – Birajte crnu čokoladu sa bar 70% kako delova i bez dodatka mleka. Ako na to dodate i šaku orašastih plodova – dobijate udružene polifenole iz kakaoa i vlakna iz orašastih plodova kao sjajnu kombinaciju užine i za vas, ali i gozbu za dobre bakterije.
5. Čia puding sa bobičastim voćem – Čia seme donosi rastvorljiva vlakna koja se nakon natapanja u tečnosti pretvaraju u želatinastu smesu – što je sjajna hrana i za naše dobre bakterije, ali i za unutrašnji zid creva. Zajedno sa bobičastim voćem koje je bogato antioksidansima i drugim vrstama vlakana – ovo je bez sumnje dobitna kombinacija za naše zdravlje.
Nema ničeg lošeg u tome da povremeno uživate u kombuhi kao osveženju, ako volite njen ukus i ako vam ne smetaju gazirana pića. Kombuha je možda momentalno u trendu, ali nauka kaže da ulaganje u zdravlje stomaka nikako ne mora da podrazumeva skupa pića i suplemente. Prosto je - pustite biljke i hranu da odrade svoj posao.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.