• 1
 ≫ 

Veganska hrana je bezbedna za pse: Okončano protivljenje veterinarske asocijacije

 ≫ 

Kao jedna od najvećih svetskih organizacija veterinarskih stručnjaka, britanska veterinarska asocijacija (BVA) je nedavno okončala svoje protivljenje ishrani pasa biljnom hranom.

  • 1
Psi i voće Foto: Shutterstock/Ellina Balioz

Nakon razmatranja novijih naučnih dokaza, ona je u zvaničnom stavu priznala da je moguće hraniti pse isključivo biljnom hranom, naravno pod uslovom da ona ispunjava sve njihove nutritivne potrebe. Veruje se da je prethodno dugogodišnje protivljenje uticajne britanske veterinarske asocijacije ishrani pasa biljnom hranom posledica njihovog partnerstva sa velikom američkom Mars Petcare korporacijom (prihoduje oko 20 milijardi dolara godišnje), koja drži veliki deo svetskog tržišta hrane za kućne ljubimce. Ova američka kompanija stoji iza brendova Whiskas, Royal Canin i Pedigree i skoro svi njeni proizvodi sadrže meso.

Inače, nije neuobičajena praksa da velike kompanije ulaze u partnerstva sa stručnim organizacijama, ali to date organizacije dovodi u poziciju sukoba interesa i onemogućava ih da objektivno vrše svoju funkciju i daju stručne preporuke isključivo na osnovu naučnih dokaza. Nova pozicija BVA sada uliva poverenje vlasnicima pasa da mogu spokojno hraniti svoje pse plant based hranom bez potrebe da zbog toga stradaju druge životinje. Inače, po anketi u Britaniji, 29% vlasnika kućnih ljubimaca već hrani svoje ljubimce plant based brendovima hrane.

Proizvodnja hrane za kućne ljubimce znatno utiče na potrošnju mesa na svetskom nivou

Interesantan je podatak da se više od 30% nusproizvoda mesne industrije iskoristi za hranu za kućne ljubimce. Nedavno istraživanje na Univerzitetu u Kanzasu je međutim pronašlo da proizvodnja hrane za kućne ljubimce u Americi raste većom brzinom nego što može da isprati brzina klanja životinja za ljudsku potrošnju. Ako se ovaj trend nastavi, brzo će se doći do tačke gde više neće biti dovoljno životinjskih proteina da se zadovolje potrebe industrije hrane za ljubimce.

Nova studija sa Univerziteta Vinčester došla je do procene da ishrana pasa i mačaka mesom doprinosi njegovoj globalnoj potrošnji sa skoro 10%. Pronašli su da ako bi sve pse počeli da hranimo plant based (biljnom) hranom, uštedeli bi u CO2 emisijima onoliko koliko godišnje proizvodi Velika Britanija. Kada bi uz to i sve mačke postale vegani eliminisali bi i emisije Novog Zelanda na pr. Studija je pronašla i da bi ishranom pasa veganskom hranom moglo da bude sačuvano obradivo zemljište veličine Meksika, kao i voda u količini jednakoj svoj svežoj vodi na teritoriji Danske. Kažu da bi ovi sačuvani resursi mogli da prehrane dodatnih 450 miliona ljudi – više od trenutne populacije Evropske Unije.

Svako od nas želi najbolje za svoje pse, a industrija hrane za ljubimce koja koristi meso htela bi da nas ubedi da je to jedina opcija za naše četvoronožne pratioce. Da li je to stvarno tačno ili psi mogu biti i zdravi i srećni na plant based, odnosno biljnoj hrani?

Koje su nutritivne potrebe pasa i da li je moguće zadovoljiti ih isključivo biljnom hranom?

Zdrava ishrana pasa podrazumeva odgovarajući balans proteina, masti, vlakana, minerala i vitamina. 10 amino kiselina, koje su gradivni blokovi proteina pseći organizam ne može sam da proizvede, već mora da ga dobije iz hrane. Minimum proteina u ishrani odraslih pasa je oko 18%, s tim što je maksimum oko 30% (više od toga moglo da predstavlja problem za normalnu funkciju bubrega). Takođe, potrebna im je i energija koja dolazi iz odgovarajućeg balansa zasićenih i nezasićenih masti, a omega 3 i omega 6 su vrlo važne. Od vitamina, najvažniji su A,D i razni B vitamini, kao i minerali kalcijum, fosfor, sumpor, gvožđe, cink i bakar.

Vlakna su psima bitna za normalnu funkciju creva. Iako su mnogi počeli da biraju vrste hrane za pse bez žitarica, nauka pokazuje da su psi evoluirali tako da su sposobni da vare skrobaste ugljene hidrate koje sadrže žitarice i krompir. Ipak, previše vlakana u ishrani pasa je štetno, jer im remeti pravilno varenje i apsorpciju nutrijenata.

Da li je industrijska hrana za pse mesnog porekla nužno bolja ili ipak ne?

Na svetskom tržištu već postoji više kvalitetnih brendova veganske hrane za pse koja ispunjava sve postavljene zahteve u pogledu nutritivnih potreba pasa. Na suprotnoj strani su kritičari koji međutim često ne uzimaju u obzir nedostatke tradicionalne hrane za pse na bazi životinjskih proteina, koja je često proizvedena od najlošijih vrsta mesa uz visok nivo suplementacije. Pseća „mesna“ hrana je skoro 50% biljnog porekla uz dodatak životinjskih ostataka slabog kvaliteta i raznih nus produkata. Dodaju joj se i amino kiseline, vitamini, minerali i aditivi za konzerviranje, ukus i boju. Ovolika suplementacija je neophodna, jer se hemijskim tretmanom i preradom polaznih sirovina gubi veliki deo hranljivih sastojaka.

Veganska hrana za pse se proizvodi na sličan način, ali bez dodavanja životinjskih sastojaka lošeg kvaliteta, odnosno sa više biljnih sastojaka. Postoje podaci da su u primeni pokazale ređu učestalost pojave intolerancije ili alergijskih reakcija kod pasa – manje problema sa svrabom kože, slušnim kanalom ili crevima.

Na žalost na naše tržište još nisu stigli veganski brendovi hrane za pse, ali dok se to ne desi možemo i sami da počastimo naše ljubimce nekom domaćom poslasticom od ovsenih pahuljica, pirinča ili kinoe na pr., ali i mnogim vrstama povrća (brokoli, šargarepa, spanać, grašak, batat, …) i voća, koje često obožavaju.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kole

    7. avgust 2024. | 18:43

    mi smo sledeci. odobrice da nas hrane fecesom. mada je praksa uvedena odavno