
Efikasni prirodni načini da se snizi krvni pritisak: A nije smanjivanje unosa soli
Smanjivanje unosa soli je najčešći savet koji čujemo kada je snižavanje povišenog krvnog pritiska u pitanju. Međutim, stručnjaci upozoravaju da ovo ne deluje kod svakoga. U nedavnom intervjuu, profesor Tim Spektor, čuveni epidemiolog i stručnjak za mikrobiom, govorio je i iz ličnog iskustva o problemu i opasnostima od povišenog krvnog pritiska. Kao neko ko je imao isti problem, pa čak i doživeo blaži moždani udar, profesor Spektor je objasnio da smanjenje unosa soli nije strategija za snižavanje krvnog pritiska koja će da deluje kod svih ljudi. Naime, istraživanja su pokazala da postoje individualne razlike, pa su neki ljudi vrlo slabo osetljivi na snižavanje unosa soli – kod njih to ne deluje.
Zato je profesor Spektor govorio o mnogo efikasnijoj strategiji – da se obrati pažnja na unos kalijuma, odnosno na odnos natrijuma i kalijuma u ishrani. Naime, napomenuo je da su studije pokazale mnogo jači efekat povećavanja unosa kalijuma na snižavanje pritiska, u odnosu na snižavanje natrijuma (soli). Kalijum je inače jedan od ključnih elemenata koji određuje koliko vode ulazi ili izlazi iz naših ćelija i zato je dovoljan unos kalijuma izuzetno važan za normalan pritisak.
Profesor Spektor preporučuje veći unos voća (na pr. banane i kivija, koje navodi kao dobre primere) i povrća, a naročito zelenog lisnatog povrća, koje je prirodno bogato kalijumom. On kaže da upravo zato ljudi koji su na biljnoj ili vegetarijanskoj ishrani dobijaju više kalijuma kroz hranu nego ljudi na uobičajenoj ishrani.
Nekoliko efikasnih prirodnih način za snižavanje pritiska
Evo i predloga vrlo efikasnih naučno potvrđenih prirodnih načina za snižavanje povišenog krvnog pritiska:
1. Jedite više biljne hrane bogate kalijumom i nitratima – Mnoge biljne namirnice su prirodno bogate kalijumom, koji pomaže telu da balansira natrijum i opušta krvne sudove, kao i nitratima – koji poboljšavaju protok krvi kroz krvne sudove. Neki od najboljih izvora su: pasulj, sočivo, cvekla, rukola, spanać, celer, batat, banane, kivi, avokado,…
Ideja: Popijte ujutru sok od cvekle i šargarepe sa đumbirom i dodajte kuvano sočivo u salate ili druga jela.

2. Uključite mleveni lan u svoju dnevnu rutinu – Mlevene lanene semenke su moćne kada je u pitanju snižavanje krvnog pritiska zbog svog sadržaja ALA (vrste omega 3 masne kiseline), vlakana i biljnih lignana. Jedna studija je uspešno demonstrirala da samo 2 kašike mlevenih semenki dnevno može se snizi pritisak kod pacijenata sa hipertenzijom.
Ideja: Dodajte mleveni lan u jutarnju ovsenu kašu, smutije, peciva i pospite po kuvanim jelima ili salatama.

3. Koristite sirovi ili minimalno prerađeni kakao – Flavanoli iz kakaoa demonstrirali su da mogu pomoći opuštanju krvnih sudova i boljem protoku krvi, što doprinosi snižavanju pritiska.
Ideja: Dodajte kakao prah u jutarnju kafu, smuti, kaše ili omiljene zdrave poslastice.
4. Redovno uključite fermentisane namirnice u ishranu – I profesor Spektor, kao stručnjak za mikrobiom, je govorio o tome da su u studijama pronašli da ljudi sa lošim mikrobiomom (sastavom bakterija u crevima) obično imaju i visok pritisak. Upravo zato redovna konzumacija fermentisanih namirnica (na pr. kiseli kupus, kimči, kombuča, tempeh, nezaslađeni sojin jogurt, itd…) koje sadrže probiotike može pomoći regulisanju krvnog pritiska unapređenjem naše bakterijske flore.
5. Pola šake oraha svakoga dana (oko 30 g) – Orasi su od svih orašastih plodova najbogatiji sa ALA (biljna omega 3 masna kiselina), što je pokazalo benefite za snižavanje perifernog otpora krvnih sudova, pomažući im da se prošire bez problema kada je to neophodno.
Ideja: Orasi su odlična užina uz sveže voće po izboru, ali i sjajan hrskavi toping za salate. Dodajte ih preko jutarnje ovsene kaše, ali i samlevene u smesu za vege burgere ili ćuftice.
6. Uključite čaj hibiskusa – Pokazao je moć da značajno utiče na sniženje krvnog pritiska – neke studije kažu čak slično lekovima iz grupe ACE inhibitora! Osvežite se sa 1-2 čaše nezaslađenog čaja od hibiskusa dnevno.
7. Praktikujte lagano disanje i momente relaksacije – Ne morate meditirati sat vremena tokom dana – zapravo dovoljno je samo 5 minuta ciljano usporenog disanja da se aktivira vaš parasimpatički nervni sistem koji će izazvati snižavanje pritiska. Čak i samo šetnja u prirodi, rad u bašti ili lagano pijuckanje čaja u tišini, može imati slične efekte na pritisak.

Visok krvni pritisak definitivno nije uzrokovan samo prevelikim unosom soli i stresom. On je na vrlo složen način povezan sa time kako živimo i šta unosimo u sebe. Zato je, uz konsultacije sa lekarom i eventualnu terapiju ako je neophodna, potrebno i da se naoružamo znanjem o razlozima problema i načinima da sami pomognemo svom telu.
Nema sumnje da je ishrana pretežno bazirana na biljnim namirnicama ili plant based ishrana povezana sa znatno nižom stopom hipertenzije. I nije neophodno biti savršen i napraviti ogromnu promenu u ishrani preko noći – za početak je najbolje postupno, malo po malo, transformisati ishranu u pravcu većeg udela biljne hrane. A dobri rezultati i niži pritisak će neminovno doći – pre ili kasnije.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.