Rušimo zablude: Neverovatan vege sendvič od koga i mesojedima krene voda na usta

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Ako vam se nađe pri ruci dobar hrskav baget ili bar neka fina kifla, možete sebe počastiti neverovatnim sendvičem, čak i u vreme posta. Ali ako kažemo da pravimo sendvič od tofua, velika većina verovatno neće imati asocijacije na nešto ukusno. Mnogi zapravo ne znaju ni šta je tofu, a i oni koji znaju ili su čuli za njega, često se nisu čak ni odvažili da ga probaju. Kao neko ko već dugo jede isključivo biljne namirnice, zaista imam neodoljivu potrebu da ljudima otvorim gastro vidike kada je tofu u pitanju. Jer, ne samo da je to jako zdrava namirnica, prepuna biljnih proteina, sa dosta kalcijuma i gvožđa, već i može biti upotrebljena na bezbroj vrlo ukusnih načina. Samo treba znati kako…

Tofu je na ovom našem podneblju zapravo (za sada) malo poznata namirnica, a kako smo tradicionalno naklonjeni mesu, imamo sklonost i da nepoverljivo gledamo na bilo kakve alternative. A tofu je odlična i mnogo zdravija alternativa mesu, a uz to i pristupačna. Ono što moramo da savladamo, međutim, da bi zaista mogli da uživamo u njemu, je nekoliko jednostavnih metoda pripreme.

baget, hleb, doručak, testo Foto: Shutterstock/SMarina

Zato danas nisam mogla da odolim, a da ne podelim ovu sjajnu ideju za pravu bombu od sendviča sa tofuom. Ključ neodoljivog ukusa tofua ovde je u jednostavnoj marinadi, u kojoj on treba malo da odstoji, pre nego što ga kratko zapečemo u rerni ili er-frajeru. A sočnom „odresku“ od tofua društvo u ovom sjajnom sendviču praviće avokado, listovi mladog spanaća, svež krastavac i pikantni majonez sa dodatkom ljutog sosa.

Demonstraciju pripreme sendviča prenosimo sa profila @roxyandben , autora koji su odavno poznati po sjajnim plant based receptima od kojih samo može da vam krene voda na usta. Prvo ćemo iseći blok tofua uzdužno po sredini da dobijemo dva “odreska”, pa ćemo ih uvaljati u jednostavnu marinadu. Nakon 15- ak minuta u marinadi ispeći ćemo tofu. U međuvremenu ćemo naseći krastavac i izmarinirati ga sa sokom od limuna i izgnječiti avokado sa solju i limunom da dobijemo namaz sa sendvič. Kada se tofu blago prohladi ostaje samo da nafilujemo ovaj neverovatan sendvič, preko sastojaka dodamo i malo pikantnog majoneza sa dodatkom ljutog sosa i navalimo.

Recept za “bomba” vege sendvič sa pečenim tofuom

Za jedan veći sendvič (u bagetu ili kifli) potrebno je:

  • 200 g tofua
  • 1 kašika paradajz sosa ili boljeg kečapa
  • 2 kašike soja sosa
  • Malo ulja od susama (ili maslinovog ako nemate susamovo)
  • 1 kašičica javorovog sirupa (ili drugog tečnog zaslađivača)
  • So, biber i malo belog luka u granulama (po ukusu)
  • Baget kifla ili obična kifla
  • 1/3 krastavca (isečenog na tanje kriške)
  • 1/2 avokada 1 manji limun
  • 1 šaka bebi spanaća
  • Malo naseckanog pečenog kikirikija (opciono, ako ga volite)
  • 1 kašika posnog majoneza + ljutkasti sos (Srirača na pr.)

Presecite komad tofua uzdužno na dva „odreska“ kao na snimku, pa oba parčeta zasecite nožem unakrsnim dijagonalnim rezovima (tako će bolje upiti marinadu). Pomešajte sastojke za marinadu i nju pažljivo uvaljajte obe kriške tofua. Kada tofu odstoji 15-ak minuta u marinadi, taman dok se rerna zagreje (može i er-frajer), stavite ga na pečenje. Peče se 20-ak minuta, uz jedno okretanje, dok lepo ne porumeni. Tokom pečenja ga premažite ostatkom marinade, ako je ostalo nešto da nije upio. U međuvremenu nasečeni krastavac prelijete sokom od limuna, a polovinu avokada izgnječite viljuškom, posolite i takođe začinite ostatkom soka od limuna po ukusu.

Kada krenete da slažete sendvič, presecite baget ili običnu kiflu, namažite je bogato izgnječenim avokadom, preko stavite listove bebi spanaća, onda pečene „odreske“ od tofua, pa kriške krastavca sa limunom i na kraju iseckani pečeni kikiriki (ako želite). Završite sendvič tako što ćete ga „isprskati“ mešavinom majoneza i ljutog sosa, pa navalite.

I čik posle recite da tofu nije ukusan!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari