
Da li biljni proteini mogu da pariraju mesu u izgradnji mišića? Studija donosi iznenađujuće odgovore
Dugo se verovalo da su životinjski proteini superiorni kada je u pitanju izgradnja mišićne mase. Mnoge dijete i saveti za trening bazirali su se na toj pretpostavci, favorizujući meso, jaja i mlečne proizvode. Međutim, novija naučna istraživanja ozbiljno dovode ovu tvrdnju u pitanje. Studija sprovedena na Univerzitetu Ilinois u Urbana-Champaign pokazala je da veganska ishrana može biti jednako efikasna kao i mešovita (omnivorna) kada je reč o sintezi mišićnih proteina - ključnom procesu u razvoju mišićne mase.

Vegani protiv omnivora
U istraživanju je učestvovalo 40 zdravih i fizički aktivnih osoba, uzrasta od 20 do 40 godina. Nakon sedmodnevne standardizovane dijete kako bi se ujednačio nutritivni status učesnika, učesnici su nasumično raspoređeni na vegansku ili omnivornu ishranu. Važno je naglasiti da je veganska grupa dobijala pažljivo izbalansirane obroke sa kompletnim aminokiselinskim profilom, dok je oko 70% proteina kod omnivora dolazilo iz životinjskih izvora (meso, mlečni proizvodi, jaja). Svi učesnici su vežbali snagu na svaka tri dana i nosili uređaje za praćenje aktivnosti tokom čitavog dana.
Učesnici su svakodnevno konzumirali takozvanu „tešku vodu” obogaćenu stabilnim izotopom vodonika (deuterijum), koja je omogućila istraživačima da precizno prate kako se unesene aminokiseline ugrađuju u mišićno tkivo. Na početku i na kraju eksperimenta uzimane su biopsije mišića noge radi merenja sinteze mišićnih proteina.

Rezultati koji menjaju pravila igre
Nasuprot očekivanjima, rezultati su pokazali da ne postoji značajna razlika u stopi sinteze mišićnih proteina između grupa - bez obzira na to da li su unosili proteine iz biljnih ili životinjskih izvora, niti da li je unos bio ravnomerno raspoređen tokom dana ili koncentrisan u kasnijim obrocima.
Profesor Nikolas Berd, vodeći autor studije, objasnio je da su prethodna istraživanja često izvlačila zaključke na osnovu odgovora tela na jedan jedini obrok, što ne oslikava realne prehrambene navike ljudi tokom dužeg vremenskog perioda. Profesor je naveo da je i sam očekivao da će se životinjski proteini pokazati efikasnijim, te da ga je istraživanje razuverilo - poreklo proteina nije bilo važno, već unošenje kvalitetnog proteina.

Šta zaista pomaže u izgradnji mišića?
Na osnovu dostupnih dokaza, ključni faktor za efikasnu sintezu mišićnih proteina nije u vrsti proteina, već u njegovom ukupnom unosu i kvalitetu. Bilo da dolazi iz biljnih izvora kao što su mahunarke, tofu, kinoa i orašasti plodovi, ili iz mesa i mlečnih proizvoda - telo će ih jednako iskoristiti, pod uslovom da su ispunjeni osnovni nutritivni zahtevi.

Kao što profesor Berd istikao, najbolja hrana za izgradnju mišića je ona koju pojedemo odmah nakon vežbanje. Sve dok unosim dovoljno kvalitetnog proteina, nije važno kog je porekla.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.