Vege burgeri su varijanta pljeskavica bez mesa i mogu se napraviti na mnogo načina, kombinovanjem najrazličitijih vrsta sastojaka. Ipak, najčešće im je osnova neka kuvana mahunarka (pasulj, sočivo, leblebija), u kombinaciji sa žitaricom (pirinač, kinoa, ovsene pahuljice, kus kus, bulgur) i eventualno nekim semenkama koje dodaju zdrave masti. Ostali sastojci su tu da poboljšaju ukus - luk, pečurke, pasta od paradajza, soja sos, začini.
Ukoliko slučajno nemate kinou, možete je zameniti i nekim sitnijim kuvanim pirinčem (može da bude i ostatak od prethodnog dana). Kada formirate burgere od kinoe i pasulja od pripremljene smeše, oni će biti vrlo kompaktni (što kod nekih homemade vege pljeskavica nije slučaj), pa ih dalje možete po izboru pržiti, grilovati na roštilju ili peći u rerni.
Potrebno je:
- 75 g kinoe (sirove)
- 1 konzerva braon pasulja
- Prezla 40 g
- Mleveni lan 2 kašike
- Pasta od paradajza 2 kašike
- Sušeni paradajz iz ulja (opciono, nije obavezno) 2-3 kom
- Crni ili crveni luk 1/2 manje glavice
- Svež peršun iseckan po želji (nije obavezno)
- Soja sos 1 kašika
- Aleva paprika ili dimljena paprika 1 kašičica
- Beli luk u granulama 1/2 kašičice
- Origano 1/2 kašičice
- Biber 1/3 kašičice
- So po ukusu
Postupak:
- Isperite kinou u cediljci, zagrejte zapreminski 3 puta veću količinu vode u šerpici i kada provri dodajte kinou da se skuva. Kinoa se kuva na umernoj vatri i najčešće joj treba 15-20 min da bude gotova. Za to vreme obično sva voda uvri, pa je samo sklonite sa vatre, poklopite na 5-10 min, a onda viljuškom „rastresite“
- U veću posudu dodajte pasulj iz konzerve ispran i proceđen, pa ga izgnječite viljuškom ili gnječilicom za pire krompir. Ovo je bolje nego da ga stavite u secka, jer ćete ga onda lako pretvoriti u pire, a za ove burgere želite da ostanu komadi pasulja da se „grickaju“
- Mleveni lan potopite u šoljici sa 6 kašika vode da odstoji 10 min da nabubri (dobili ste tzv. „laneno jaje“)
- U izgnječen pasulj dodajte ostale sastojke: kuvanu i ohlađenu kinou, paradajz pastu, sitno seckan sušeni paradajz iz ulja (ako koristite), sitno seckan crni luk, mleveni lan, začine i prezlu. Promešajte dobro da se svi sastojci povežu i da dobijete homogenu smesu
- Formirajte rukama smesu u oblik pljeskavice – od ove količine sastojaka dobićete 4 veća, 6 srednjih ili 8 malih burgera
- Ako burgere pečete u rerni, poređajte ih na papir za pečenje, premažite po želji četkicom sa malo maslinovog ulja i pecite ih po 7-8 min, pa okrenite i isto toliko pecite i sa druge strane dok ne porumene (pazite da ih ne presušite)
- Ako burgere pržite, neka to bude oko 5 min sa svake strane na umerenoj vatri, dok ne porumene.
Pripremljene burgere od kinoe i pasulja poslužite uz sos po želji (predlog: posni majonez + barbekju sos + ljuti sos) i pečeni krompir (ili pomfrit) i veliku mešanu salatu.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.