• 0

Proteinski vege burgeri od kinoe i tamnog pasulja

Bilo da ste pristalica biljne ishrane ili samo hoćete da smanjite unos mesa, vege burger je odlična opcija za brz i zdrav ručak ili večeru. Donosimo vam recept u kome su glavni sastojci tamni pasulj i kinoa, dve biljne namirnice poznate po hranljivosti i visokom sadržaju proteina.

  • 0
Burger od kinoe i pasulja Foto: Shutterstock/Nedim Bajramovic

Vege burgeri su varijanta pljeskavica bez mesa i mogu se napraviti na mnogo načina, kombinovanjem najrazličitijih vrsta sastojaka. Ipak, najčešće im je osnova neka kuvana mahunarka (pasulj, sočivo, leblebija), u kombinaciji sa žitaricom (pirinač, kinoa, ovsene pahuljice, kus kus, bulgur) i eventualno nekim semenkama koje dodaju zdrave masti. Ostali sastojci su tu da poboljšaju ukus - luk, pečurke, pasta od paradajza, soja sos, začini.

Ukoliko slučajno nemate kinou, možete je zameniti i nekim sitnijim kuvanim pirinčem (može da bude i ostatak od prethodnog dana). Kada formirate burgere od kinoe i pasulja od pripremljene smeše, oni će biti vrlo kompaktni (što kod nekih homemade vege pljeskavica nije slučaj), pa ih dalje možete po izboru pržiti, grilovati na roštilju ili peći u rerni.

Potrebno je:

  • 75 g kinoe (sirove)
  • 1 konzerva braon pasulja
  • Prezla 40 g
  • Mleveni lan 2 kašike
  • Pasta od paradajza 2 kašike
  • Sušeni paradajz iz ulja (opciono, nije obavezno) 2-3 kom
  • Crni ili crveni luk 1/2 manje glavice
  • Svež peršun iseckan po želji (nije obavezno)
  • Soja sos 1 kašika
  • Aleva paprika ili dimljena paprika 1 kašičica
  • Beli luk u granulama 1/2 kašičice
  • Origano 1/2 kašičice
  • Biber 1/3 kašičice
  • So po ukusu

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Sara/The Vegan Sara (@thevegansara)

Postupak:

  1. Isperite kinou u cediljci, zagrejte zapreminski 3 puta veću količinu vode u šerpici i kada provri dodajte kinou da se skuva. Kinoa se kuva na umernoj vatri i najčešće joj treba 15-20 min da bude gotova. Za to vreme obično sva voda uvri, pa je samo sklonite sa vatre, poklopite na 5-10 min, a onda viljuškom „rastresite“
  2. U veću posudu dodajte pasulj iz konzerve ispran i proceđen, pa ga izgnječite viljuškom ili gnječilicom za pire krompir. Ovo je bolje nego da ga stavite u secka, jer ćete ga onda lako pretvoriti u pire, a za ove burgere želite da ostanu komadi pasulja da se „grickaju“
  3. Mleveni lan potopite u šoljici sa 6 kašika vode da odstoji 10 min da nabubri (dobili ste tzv. „laneno jaje“)
  4. U izgnječen pasulj dodajte ostale sastojke: kuvanu i ohlađenu kinou, paradajz pastu, sitno seckan sušeni paradajz iz ulja (ako koristite), sitno seckan crni luk, mleveni lan, začine i prezlu. Promešajte dobro da se svi sastojci povežu i da dobijete homogenu smesu
  5. Formirajte rukama smesu u oblik pljeskavice – od ove količine sastojaka dobićete 4 veća, 6 srednjih ili 8 malih burgera
  6. Ako burgere pečete u rerni, poređajte ih na papir za pečenje, premažite po želji četkicom sa malo maslinovog ulja i pecite ih po 7-8 min, pa okrenite i isto toliko pecite i sa druge strane dok ne porumene (pazite da ih ne presušite)
  7. Ako burgere pržite, neka to bude oko 5 min sa svake strane na umerenoj vatri, dok ne porumene.

Pripremljene burgere od kinoe i pasulja poslužite uz sos po želji (predlog: posni majonez + barbekju sos + ljuti sos) i pečeni krompir (ili pomfrit) i veliku mešanu salatu.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari