Najlakši način da pripremite tofu koji ćete obožavati

Ako nemate mnogo iskustva sa pripremom tofua ili ga nikada niste pripremali, ovo je najlakši način da počnete.

Foto: Shutterstock

Donosimo vam jednostavan i brz postupak pripreme, a kao rezultat dobijate hrskave, sočne i ukusne kockice tofua, koje dalje možete koristiti na različite načine, po želji:

  • Pospite ga po plant based pasti kao toping
  • Dodajte ga u obrok salate
  • Servirajte ga uz kuvane žitarice i povrće kao deo izbalansiranog plant based obroka
  • Umešajte ga u gotovi stir-fraj od povrća
  • Ubacite ga u neku gustu čorbu sa povrćem, umesto krutona
  • Uvijte ga u tortilju, uz neki dresing, pasulj i hrskavo povrće

Potrebno je:

  • 400 običnog tofua
  • 4 kašike gustina
  • 1 kašičica belog luka u granulama
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1 – 1 ½ kašičice soli (po ukusu)
  • Malo bibera
  • Malo čilija u prahu (po ukusu)
  • 2-3 kašike maslinovog ili drugog ulja za prženje

Postupak:

  1. U odgovarajuću dublju posudu sipajte gustin i u njega dodajte sve navedene začine i promešajte (možete dodati i druge začine koje volite)
  2. Blok tofua iseckajte na kockice veličine 1 – 1.5 cm
  3. Ubacite kockice tofua u smesu gustina i začina i promešajte (najbolje je da to uradite rukama ili da stavite poklopac, pa da protresete činiju da bi se sve kockice tofua obložile gustinom)
  4. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju i ubacite kockice tofua da se proprže na umerenoj vatri
  5. Potrebno je 10-12 min da se isprže tako da budu hrskave. Okrećite ih povremeno viljuškom. Vaše kockice tofua su gotove kada dobiju zlatnu boju i postanu hrskave.

Ovako pripremljen tofu može stajati nekoliko dana u pokrivenoj posudi u frižideru. Biće vrlo ukusne i narednog dana, ali će izgubiti hrskavost.