Ove genijalne ideje će vam pomoći da izbegnete bacanje preostalog voća: Od sladoleda do čatnija

Foto:

Leto nam se uvek čini kao idealno vreme za konzumiranje što više voća i osvežavajućih namirnica. Koliko puta vam se, ipak, desilo da ne stignete da iskoristite sve te plodove koje ste kupili s najboljom namerom? Pogotovo ako vam je toplo u kući ili stanu - zbog neadekvatnog skladištenja dolazi do pregrevanja, smežuravanja i propadanja voća. Umesto da ga bacite, postoji bezbroj kreativnih načina da iskoristite prezrelo ili preostalo voće.

Foto: Shutterstock

Pametno čuvanje voća

Da biste produžili rok trajanja voća, ponekad su dovoljne i male promene u načinu čuvanja. Na primer, omotavanjem peteljki banana aluminijumskom folijom usporava se zrenje i mogu ostati sveže nekoliko dana. Ipak, ne služimo se uvek ovim jednostavnim trikovima, pa evo načina kako da iskoristite voće koje umalo propalo:

  • Zamrznuti voćni led

Imate viška jagoda, borovnica, breskvi? Isecite ih i ubacite u posude za led sa malo vode - dobićete šarene kockice koje će obogatiti čašu vode, koktel ili ledeni čaj. Savršen detalj za posluženje gostima, a pritom koristite ono što biste možda bacili.

  • Domaći sladoled ili sorbet

Prezrelo voće savršeno je za pripremu osvežavajućih poslastica: sladoleda ili sorbeta. Na primer, borovnice koje su već mekane iskoristite za male zalogaje u tamnoj čokoladi. Bilo koje zamrznute bobice mogu se za tren oka pretvoriti u osvežavajući domaći sorbet - dovoljno je da ih izblendirate u seckalici dok ne postanu mrvičaste, a zatim postepeno dodajete 2-4 kašike biljnog mleka, soka (limun, narandža, jabuka) ili vode. Po želji možete dodati i kašiku-dve javorovog ili agavinog sirupa za dodatnu slatkoću. Dobićete kremastu, voćnu poslasticu koju možete pojesti odmah ili sačuvati u zamrzivaču za kasnije.

Foto: Shutterstock
  • Voćni ledeni čaj i osvežavajući napici

Ostatke voća možete pretvoriti u ukusne napitke. Iseckanom voću dodajte toplu ili hladnu vodu, ostavite da se natopi i dobićete voćni čaj bez šećera. Uz dodatak leda i nane dobićete pravo osvežavajuće piće. Breskva sa đumbirom je odlična kombinacija za letnji popodnevni predah, a ananas ili lubenica se sjajno uklapaju u napitke za vikend druženja.

  • Suvo voće i voćne trakice

Voće možete lako pretvoriti u ukusne i zdrave voćne trakice tako što ćete ga izblendati u pire uz dodatak limuna i zaslađivača (opciono), rasporediti u tankom sloju na papir za pečenje i sušiti u rerni na niskoj temperaturi nekoliko sati, dok ne postane suvo i elastično. Ove domaće voćne užine su praktične za poneti, dugo se čuvaju i sjajan su način da iskoristite prezrelo voće bez otpada.

  • Smuti

Nema boljeg načina da upotrebite prezrelo voće nego da ga ubacite u blender. Sve prolazi - pola banane, ostatak borovnica, jabuka koja više nije hrskava. Dodajte kokosovu vodu, jogurt, ovsene pahuljice ili malo putera od orašastih plodova i dobićete ukusan, hranljiv doručak ili užinu posle treninga.

Foto: Shutterstock
  • Domaći džemovi i kompoti

Priprema džema je jedan od najlepših i najpraktičnijih načina da sačuvate voće. Potrebni su vam samo voće i šećer. Ako pravite kompot, procedite korice, semenke i začine - dobićete glatku, mirisnu voćnu poslasticu koja traje mesecima u frižideru.

  • Voćni čatni 

Za one koji vole kontraste, čatni je pravi izbor. Mešavina voća, povrća, sirćeta i začina poput đumbira, senfa, belog luka i čilija stvara bogat, složen ukus. Isprobajte različite začine i napravite sopstvene kombinacije, koristeći čak i kore i ostatke.

  • Voće u testu

Kada je voće prezrelo, ono postaje savršen sastojak za kolače i peciva. Voćni mafini, pite, palačinke - sve postaje još ukusnije kad se voće malo „opusti“. Probajte kolač sa celim pomorandžama, banana hleb ili mafine sa jagodama i bademima za školsku užinu. I kore od voća se mogu iskoristiti za dodatnu aromu i teksturu.

Foto: Shutterstock

Ne samo da ćete ovim savetima uštedeti novac i smanjiti otpad, već ćete otkriti i nove načine da uživate u voću - čak i kada na prvi pogled deluje da je za kantu. Ponekad su upravo ti prezreli plodovi ključni sastojci najlepših domaćih poslastica.