Neobični načini pripreme krastavca: Šta se dešava kada ga stavite na tiganj ili roštilj

Foto: Shutterstock

Iskreno, krastavac mi nikada nije delovao kao povrće koje pripada na ringli. Uvek ga povezujem s nečim osvežavajućim - salatama, sendvičima, tzatziki umakom, a ponekad čak i koktelima. I sama sam godinama imala tu naviku: krastavac je za osveženje, ne za termičku obradu. Ali onda sam naišla na neke kulinarske trikove - ispostavlja se da u mnogim delovima sveta to nije ništa neobično. Obrađen krastavac je deo tradicionalne kuhinje u Vijetnamu, Koreji, Indiji i Tajlandu, gde ga dodaju u supe, kari jela i stir-fry kombinacije, zato nije ni čudo što ga do sad nismo sretali kuvanog na tanjiru.

Foto: Shutterstock

Kako pripremiti krastavac za kuvanje?

Ako planirate da isprobate egzotične načine pripreme krastavca, obratite pažnju na to koju vrstu birate.

Engleski krastavac je odličan izbor jer ima tanku koru i malo semena, što znači da će tokom termičke obrade ostati čvršći i neće se raspadati.

Baštenski krastavac, poznatiji i kao običan, je nešto vodenastiji i puniji semenki, pa je preporučljivo da mu izvadite seme i tako ćete izbeći da jelo bude previše vlažno ili da u njemu plivaju semenke.

Još jedan trik za lepšu teksturu jeste da krastavac isečete na kriške i posolite pre kuvanja. Ostavite ga u cediljci da odstoji pola sata, kako bi so izvukla višak vode. Nakon toga ga isperite pod hladnom vodom i dobro osušite, bilo papirnim ubrusom ili salatnom centrifugom. Tako pripremljen krastavac neće razvodniti jelo i biće ukusniji.

Koji su najbolji načini za obradu krastavca?

  • Sotiranje i stir-fry: Ovo su možda najbrži i najjednostavniji načini. U vrelom tiganju ili wok-u, sa malo ulja, krastavac se brzo dinsta dok ne omekša, ali zadrži finu hrskavost. Dodajte začine kao što su beli luk, sveži đumbir, soja sos i malo susamovog ulja - dobićete sjajnu aromatičnu kombinaciju, idealnu kao prilog ili čak glavno jelo sa proteinima.
  • Grilovanje: Visoke temperature na roštilju stvaraju blagu karamelizaciju i dimljeni ukus, a krastavac pritom zadržava sočnost. Pre grilovanja premažite ga maslinovim uljem i začinite, pa ga ispecite sa svake strane po nekoliko minuta. Nakon toga možete iseckati i dodati u letnje salate ili ga jesti kao topli prilog.
  • Pečenje u rerni: Za one koji vole kremaste i mekše teksture, pečeni krastavac je pravo otkriće. Prepolovljen, peče se sa puterom i dodatkom luka ili belog luka, što daje bogat i neobičan ukus. Pečenjem se krastavac menja, postaje mekši, a ipak zadržava specifičnu svežinu.

Dajte krastavcu šansu na drugačiji način

Ako ste i vi do sada krastavac vezivali samo za hladne salate i hladne umake, pozivam vas da razmislite o ovom malom kulinarskom eksperimentu. Ponekad je dovoljno samo malo drugačijeg pristupa da nam omiljeni sastojak otkrije potpuno nove dimenzije ukusa i teksture. Ako volite da se igrate u kuhinji, ovo je prava neobična prilika za to.