
Prirodni začini u službi mentalnog zdravlja: Mogu li šafran i kurkuma biti podrška protiv anksioznosti
Postoji nešto fascinantno u tome kada se obični začini iz kuhinje nađu u centru ozbiljnih naučnih istraživanja. Poslednjih godina, sve više pažnje privlače šafran i kurkuma, ne samo zbog boje i mirisa koji oplemenjuju jela, već zbog mogućeg uticaja na raspoloženje i mentalno zdravlje. Naučnici ispituju da li ovi prirodni sastojci, poznati po protivupalnim i antioksidativnim svojstvima, mogu pomoći kod simptoma depresije i anksioznosti.

Šafran, skupoceni začin s obećavajućim rezultatima
Šafran je poznat po svojoj intenzivnoj boji, aromi i ceni, ali i po sve većem broju studija koje istražuju njegov uticaj na raspoloženje. U nekoliko manjih kliničkih ispitivanja, šafran je pokazao rezultate slične onima koje daju neki antidepresivi poput fluoksetina ili sertralina kod osoba sa blagom do umerenom depresijom. Njegovi aktivni sastojci (krocin, krocetin i safranal) deluju tako što povećavaju nivo serotonina i dopamina, neurotransmitera koji su ključni za stabilno raspoloženje. Osim toga, šafran ima antioksidativna i protivupalna svojstva koja pomažu u zaštiti nervnih ćelija od stresa i oksidativnih oštećenja.
Nuspojave su retke i obično blage.. Ipak, šafran se ne preporučuje u trudnoći i može da pojača dejstvo lekova koji razređuju krv, pa ga treba uzimati uz nadzor lekara.

Kurkuma i kurkumin
Kurkuma i njen aktivni sastojak kurkumin dobro su poznati u tradicionalnoj medicini. Ono što je novije jeste njihova povezanost sa raspoloženjem i ublažavanjem simptoma depresije i anksioznosti. U nekoliko kliničkih studija kurkumin je, samostalno ili uz antidepresive, doprineo poboljšanju raspoloženja, smanjenju umora i većoj mentalnoj jasnoći.Smisao se krije u njegovoj sposobnosti da utiče na iste hemijske puteve u mozgu kao i lekovi koji podižu serotonin, ali i u tome što smanjuje zapaljenje u nervnom sistemu, sve češće prepoznato kao jedan od faktora depresije.
Ipak, važno je znati da se kurkumin slabo apsorbuje u organizmu, pa se često kombinuje s piperinom (iz crnog bibera) radi bolje iskoristivosti. Najčešće nuspojave su blage tegobe sa varenjem, ali su zabeleženi i ređi slučajevi oštećenja jetre, zbog čega se osobama sa problemima tog organa, trudnicama i dojiljama ne preporučuje korišćenje bez stručnog nadzora.

Šafran ili kurkuma?
Direktno poređenje ova dva začina u kliničkim uslovima još ne postoji, pa je teško reći koji je “bolji”. Ipak, ono što se zna jeste da oba mogu imati blagotvoran efekat na raspoloženje kroz slične mehanizme - podizanje nivoa serotonina i dopamina, smanjenje upalnih procesa i zaštitu moždanih ćelija. Razlika je pre svega u bezbednosnom profilu. Šafran se pokazao nešto sigurnijim, dok se kod kurkumina mora obratiti pažnja na potencijalne interakcije i opterećenje jetre.

Prirodni dodaci poput šafrana i kurkume mogu biti zanimljiv i koristan dodatak zdravom načinu života, ali ne mogu zameniti stručnu terapiju. Njihov potencijal u podršci mentalnom zdravlju svakako postoji, ali još uvek nedostaju opsežna istraživanja koja bi potvrdila dugoročne efekte i sigurnost.Za sada, ovi začini mogu ostati inspiracija u kuhinji i podsetnik da briga o sebi ponekad počinje od sitnica koje svakodnevno unosimo u telo.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.