Svi grešimo sa čuvanjem krastavaca u frižideru: Evo kako da ih učinite svežima cele nedelje!

   
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Leto nam ubrzo stiže, a upravo ono je doba godine kada najviše uživamo u laganim, osvežavajućim jelima - od raznovrsnih salata do hladnih supa i sendviča. Krastavci su jedan od nezaobilaznih sastojaka ovih jela zbog svoje hrskavosti, blagog ukusa i visokog sadržaja vode koji nas hidrira i hladi. Međutim, mnogi se suočavaju sa frustracijom kada krastavci u frižideru vrlo brzo omekšaju i postanu neupotrebljivi, što često vodi ka nepotrebnom bacanju hrane i gubitku novca.

Najčešća greška pri čuvanju krastavaca

Jedna od najčešćih grešaka koju ljudi prave jeste da krastavce ostavljaju u plastičnoj kesi bez ikakve zaštite od vlage. Previše vlage podstiče brzo propadanje, dok njen potpuni nedostatak može isušiti povrće. Zato je ključno pronaći balans.

Trik sa papirnim ubrusom

Da biste produžili svežinu krastavaca, dovoljno je da ih pažljivo umotate u papirni ubrus, a zatim ih stavite u frižider. Papirni ubrus upija višak vlage i sprečava nakupljanje kondenzacije, koja ubrzava kvarenje. Još bolji efekat se postiže ako se ovako umotani krastavci spakuju u prozračnu ili labavo zatvorenu plastičnu kesu. Ova kombinacija štiti krastavce od isušivanja, ali i od prekomerne vlažnosti.

Gde ih tačno čuvati u frižideru?

Krastavce i druge slične namirnice treba čuvati u fiokama frižidera, koje su namenjene za voće i povrće. One zadržavaju viši nivo vlažnosti u poređenju sa ostatkom frižidera, što je savršeno za povrće koje lako omekša. Ipak, važno je da ne mešate voće i povrće u istoj fioci, jer voće oslobađa gasove (poput etilena) koji ubrzavaju propadanje povrća.

salata od krastavaca Foto: Pixabay

Kako čuvati iseckane krastavce?

Ako ste već unapred pripremili krastavce za salatu, postoji još jedan koristan trik - stavite ih u posudu s vodom. Potopljeni krastavci duže ostaju sveži i hrskavi, ali je važno da vodu menjate na svaka dva do tri dana kako ne bi došlo do kvarenja.

Takođe, kada pripremate salatu unapred, nemojte mešati sve sastojke odmah. Držite listove zelene salate, povrće i proteine (poput mahunarki ili tofua) u odvojenim posudama ili ih složite po redosledu: prvo dresing, zatim teže sastojke (krastavac, paprika, luk), pa na kraju mekše poput kukuruza i salate. Na ovaj način, salata će trajati i do 3-4 dana u frižideru ako je čuvana u hermetički zatvorenoj posudi.

Recept za krastavac salatu - brzi način da iskoristite ostatke iz frižidera

Ovaj osvežavajući i kremasti recept za salatu od krastavca je pravi spas. Pored toga što je ukusan, ovaj recept je i praktičan - koristi sastojke koje verovatno već imate kod kuće, a rezultat je salata bogatog ukusa, sa osvežavajućim tonovima limuna, belog luka i mirođije. Krastavac i crveni luk se savršeno stapaju sa kremastim veganskim majonezom, a sve zajedno čini obrok koji ćete želeti da pravite iznova i iznova.

Sastojci:

  • 1 veći krastavac tanko isečen (ili koliko vam je ostalo u frižideru)
  • ½ male crvene glavice luka, tanko isečene
  • 4 kašike veganskog majoneza
  • 3 kašike sveže mirođije, sitno seckane
  • 2 kašike limunovog soka
  • 1 mali čen belog luka, izgnječen
  • Malo dijon senfa po želji
  • So i biber po ukusu

Priprema:

  1. U maloj činiji sjedinite majonez, limunov sok, mirođiju, beli luk i senf. Umutite ručno dok ne postane glatko i kremasto. Po potrebi dodajte so i biber.
  2. Krastavac i crveni luk tanko isecite (najbolje mandolinom), pa ih stavite u veću činiju.
  3. Prelijte dresing preko povrća i lagano promešajte dok se sve ne obloži. Po želji ukrasite dodatnom mirođijom.
  4. Za najbolji ukus, poslužite odmah nakon pripreme. Ako želite da pripremite unapred, čuvajte povrće i dresing odvojeno.
Salata od krastavaca Foto: Shutterstock

Saveti:

  • Ako vam se salata čini previše vodena, prethodno posolite krastavce i ostavite ih 15-ak minuta da puste vodu. Obrišite ih ubrusom pre nego što ih dodate u salatu.
  • Umesto limuna možete koristiti jabukovo sirće za drugačiju kiselkastu notu.
  • Umesto mirođije možete koristiti peršun, nanu ili vlašac, šta god imate pri ruci.

Briga o namirnicama i pravilno čuvanje svežeg povrća može delovati kao sitnica, ali ona pravi veliku razliku - kako za ukus jela, tako i za vaš kućni budžet i smanjenje otpada. Uz nekoliko jednostavnih koraka kao što su omotavanje krastavaca u papirni ubrus, odvajanje povrća od voća u frižideru, i pravilan raspored sastojaka u salatama, možete uživati u svežim i hrskavim krastavcima i do deset dana.

Ovakav pristup ne samo da čuva nutritivne vrednosti i teksturu krastavaca, već vam štedi i vreme jer ćete imati spremne, sveže sastojke za obroke tokom cele nedelje. Isprobajte ove trikove i uverite se kako jednostavne promene mogu unaprediti vašu ishranu i kvalitet života, posebno u toplim letnjim danima kada je sveža hrana ključ zdravlja i energije.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari